De meligheid van bijsmaak...

Spelen met taal Met een woord zijn lekkere of inventieve pretletterspelletjes te spelen. Neem zoiets als ‘bijsmaak’ Dat woord heeft vaak een naar imago; menigeen koppelt er iets negatiefs aan. De nare bijsmaak van bedrog, bijvoorbeeld. Die blijft uiteindelijk langer in je geheugen hangen dan het heerlijk spannende gevoel toe...
8
10
Public

IK en dan pas al die anderen

Het lijkt een onzinnig regeltje. Niet iets om er in een heel artikel lang over door te zeuren, maar... Een gezonde kleuter denkt van nature dat het hele universum om hem of haar draait. Als snotneus vond ik het rare volwassen onzin. Het ging er immers om dat mijn ouders me begrepen? Wat deed het er dan nog toe of de volgorde klo...
16
16
Public

Het recht van gelijk

Het ongelukkige van het grootste gelijk hebben is dat je het vaak niet krijgt al heb je wel gelijk en ben je ook gelijk gelijk staat niet altijd aan jouw zij zonder er iets voor in te moeten leveren alsof gelijk zoiets als ruilhandel is de les van stil protest is dat de rest kennis en jouw weten stoort daarom bijna niemand je oo...
7
4
Public

Schrijven is een stinkende kwestie

Ik schrijf graag dagelijks Heilig geloof ik in het harmoniemodel, waar lichaam en geest gemoedelijk samenwerken voor mijn welzijn en woordspelletjes, creatieve vrije invallen komen bij mij vaak totaal onverwacht. Soms zelfs als ik nog niet eens goed ben ontwaakt. De eerste gang die ik ’s morgens maak is naar mijn krappe schrij...
58
28
Public

Een bloedheet misverstand

Ik was geheel in de ban van het woord! Niet zo’n klein beetje ook. Nee, volkomen totaal, met huid en haar. Alleen al de sappig hete uitspraak ervan kon mijn hele lijf van genot doen sidderen. Sprak iemand het gefluisterd uit als voevoezwela? Ik smolt reeds lang voordat ik wist dat die Wee er helemaal niet in hoorde. Decenia vo...
29
20
Public

Een kort maar aanhoudend verslavingsverhaal

Een sluimerende verslaving Of de geboorte van een roman. Er was heel lang geleden een zinnetje dat me onverwacht door mijn hoofd schoot. Het werd opgeroepen in een (voor mij) verwarrende situatie Misschien liet het me nooit meer los omdat ik diezelfde situatie vaker meemaakte en ik snapte niet hoe het werkte. Het soort mensen da...
45
20
Public

Spelen met taal? Hoe boei je lezers?

Dit wordt géén oersaaie taalles! Het gaat niet alleen om tekst, onderwerp of stijl. Hoe omzeil je stilistisch stijltechnische afknappers! Van belang is ten eerste dat je de doelgroep kent die je wilt veroveren. "Toen kwam zus en toen zo ook kwam, toen gingen ik en zus en zo naar de markt en toen kochten we appels en zaten we m...
54
49
Public

Kanker. Kankeren. Kankerwijf. Kankerleier. Kankerwereld. Kankeroorlog. Kankergot. Kankeraar

Kanker Vroeger durfde men het woord kanker niet eens uit te spreken. Alsof men door het te noemen de Goden verzocht en er zelf aan zou kunnen gaan lijden. Met een beetje goede wil werd het eventueel gefluisterd als; ”KA, je weet wel, die enge ziekte.” Tegenwoordig geeft het woord vorm aan vele vormen van misbruik, heeft het ...
63
26
Public

Raak en spitsvondig schrijven vergt discipline.

Schrijven om er je geld mee te verdienen, of als hobby, uitlaatklep, tijdverdrijf, therapie, levenskunstig onderzoek. Schrijven is als een animeermeisje of -jongen, die je kunt opzoeken als professie, hobby, zelfonderzoek, dagboek, uitlaatklep. aandacht trekker. Schrijven is laagdrempelig en wie geen analfabeet is zal makkelijke...
60
22
Public