De vrije wereld lonkt

Niek ziet mijn ongeruste blik, geeft geluidloos met ogen en mond aan dat dit niet zorgwekkend is en met ingehouden zucht zak ik achterin de stoel. Het zou me, hoe dan ook, toch erg bezwaren als mijn aanpak haar een hartverlamming bezorgt, denk ik na de eerste schrik. Misschien zou ik dan liever kiezen voor zoiets als een lichte ...
12
21
Public

Uit het gevang losgebroken

Al die tijd zat ik ontspannen met de maag tegen de tafelrand en liet mijn handen vrijuit erboven mee praten. Niet te heftig. Voorlopig ben ik uitgesproken, leg de handen op schoot, hang ontspannen tegen de stoelrug in afwachting van wat er nu gebeuren zal. “Dat is duidelijk. Uitgebreide observatie. M****, wat vind jij van jouw...
11
15
Public

In de gevangenis gezet

Wie geen huiswerk maakt, heeft vette kans op een lullige onvoldoende, moet onvoorbereid aan het proefwerk beginnen. Niek hanteert een aangenaam traag tempo waarbij ik mijn gedachten hoor zolang er geen baanbrekende uitspraken de revue passeren. “Ik begrijp dat jij hiermee door wilt gaan?“ vraagt de door mijn dochter ingehuur...
12
15
Public

De enige echte Koningin

“Het professionele van Niek is dat hij het voor elkaar krijgt, vraag me niet hoe, dat ik durf te kijken alsof ik niet haar moeder ben. Dat ik het loslaat." EmjE reageert verrast, de vork met witlof blijft even voor haar mond zweven. “Dat je wat los laat,” wil ze weten, terwijl we aan haar eettafel truttig genieten van het ...
10
16
Public

Drie Koningen zonder geschenken

Het is al vijf minuten stil. Zonde van onze tijd. Tenslotte betaalt M**** en niet de vader, die zesentwintig jaar geleden een bom heeft gelegd onder onze veiligheid en haar vertrouwen in mij. Ik neem me voor enkel vanuit mezelf te spreken als ik nog iets wil proberen. Uiteindelijk breek ik fluisterend een piepklein snippertje va...
12
19
Public

Drie Koningen en de oude pet

“Oké, ik wil wel blijven, maar of het zin heeft? M**** weet morgen niet meer wat hier vandaag gebeurt.” Hij wuift mijn zorgen weg en inwendig lach ik. We hebben nu allemaal één wegwuifbeurtje verbruikt en bij alle drie had het een compleet andere inhoud, hihi. “Niek, heb jij de vorige keer de glazen buitendeur met een h...
12
20
Public

Drie Koningen en de nieuwe hoed

“Als ik met géén van deze feestdagen iets van M**** verneem, overweeg ik om haar te laten barsten,” deel ik EmjE halverwege tweede Kerstdag mee. Ze is verbaasd. “De vraag is dan of ik Niek van te voren moet inlichten, zeggen dat hij Drie Koningen alleen met haar mag vieren?” Ze kan me geen goede raad geven, vindt ze. ...
15
23
Public

De bittere smaak van naïeve hoop

Stijf van de adrenaline sta ik op en pers er in paniek uit, de benen bijeen geknepen, dat ik, sorry, echt even naar de wc moet en draaf met wapperende haren en zigeunerrok als een rasechte heks de deur uit. De glazen buitendeur wil niet meteen van het slot en in nog grotere nood vlieg ik de trap af om een verdieping lager bijna ...
11
13
Public

Op mijn plaats gezet (21)

Onderstrepen Niek heeft tijdens onze gesprekken nooit iets opgeschreven maar nu draait hij zich om en pakt een klein schrijfblokje met pen van het bureau, vlak achter zijn stoel. Hij legt dat op het bovenste van de over elkaar geslagen benen en kijkt me doordringend aan. “Oh, zo, je doet alsof jij die lichaamstaal niet ziet, m...
11
14
Public