Een kunstheup, acht weken later

Wat vooraf ging Met mijn dochter ben ik in de supermarkt. We zijn op de fiets even naar het dorp om nog wat kleine boodschappen te halen. Terwijl ik achter haar tussen de schappen door loop, voel ik een brede glimlach op mijn gezicht. Niemand gaat angstvallig voor me opzij, niemand laat me voor; ik loop zonder krukken. De ene kr...
23
12
Public

Een kunstheup. Mag ik even een potje janken?

Wat vooraf ging Ik wist dat de mogelijkheid bestond. Als ik pech had, zou de breuk in mijn bot de bloedtoevoer naar de kop van de heup teveel belemmeren en dan kon die afsterven. Pas toen de orthopeed me op de foto aanwees wat er gebeurde, begreep ik dat het andersom was geweest: als ik geluk had, zou het goed gaan. Zoveel geluk...
19
7
Public

A night at the hospital.

Een persoonlijk verslag. 10:00 De avond heeft haar laatste rondje gemaakt, ik heb mijn boek uitgelezen en kijk met tegenzin naar de paracetamollen die ze voor me heeft neergezet. Laat nog maar even zitten. Ik ben moe van een dag vol kleine oefenwandelingetjes op krukken. Maar als ik nu al ga slapen, word ik natuurlijk midden in ...
15
8
Public

Mevrouw Thijssen (een zonnestraal in het ziekenhuis)

Als je van je fiets valt en je heup breekt; Als je door twee ambulancemannen heel, heel voorzichtig met een tweedelige brancard uit de berm geschept wordt; Als je volgespoten met pijnstillers door de molen van de spoedhulp bent gegaan, 10 keer je geboortedatum hebt bevestigd en uiteindelijk heel, heel voorzichtig op een ziekenhu...
17
6
Public

Alleen in huis (net uit het ziekenhuis)

“Dag, veel succes vandaag”. Ik hoor de auto starten en wegrijden en ik ben alleen. Het is zeven uur in de morgen en ik ben een heel klein beetje zenuwachtig. Vandaag ben ik alleen in huis. Het is mijn eigen, vertrouwde plek, maar er waart een monstertje rond dat heet ‘Kannietbij’. In mijn rolstoel of met krukken zijn vee...
15
8
Public

Een keukendoekjes uitwringhulp (over hulpmiddelen)

(Omdat ik mijn heup gebroken heb, mag ik zes weken niet op mijn rechterbeen staan. Het leidt soms tot nieuwe ontdekkingen; bijvoorbeeld een introductie in de wereld van de hulpmiddelen voor minder validen) Mijn dochter duwt me gezellig in de rolstoel naar het dorp. We gaan naar de bibliotheek, naar Albert Heijn, naar het Kruidva...
4
0
Public

Revalideren van een gebroken heup; een verslag

Ruim zes weken geleden brak ik mijn heup. Afhankelijk van de breuk zijn er verschillende manieren om die te repareren. Ik kreeg een Dynamische Heup Schroef in m’n lijf en mocht zes weken geen gewicht op mijn rechterbeen laten rusten. Na die zes weken werd er een foto gemaakt en bleek het herstel goed te gaan. Vanaf nu mocht ik...
36
12
Public

Nul tinten grijs

Het moet gezegd: het breken van een heup is heel slecht voor je seksleven. Niet dat dat het eerste is waar ik aan dacht toen ik misselijk van de morfine uit de operatiekamer kwam. In de stapel folders die wat later op mijn nachtkastje gelegd werd, stonden veel praktische tips. Het gaat over seniorenbedden, over badkamerhulpmidde...
15
4
Public

Hardlopen, fietsen en de Kleine Zeemeermin

Met soepele passen ren ik over het asfalt. Een beetje verbaasd constateer ik dat het goed gaat en dat ik helemaal geen pijn heb. Ik wacht op de stem van mijn hardloop-app die me vertelt hoe ver ik al gelopen heb, maar in plaats van de stem hoor ik gepiep. Het is de wekker. Als ik me omdraai om het gepiep te smoren, voel ik dat m...
17
3
Public