De koning van de jungle.

Door Amber-48 gepubliceerd op Sunday 09 November 22:26

De Jaguar is de grootste katachtige van het Amerikaanse continent. Hij leeft in de jungle, moerassen, wouden, woestijnen en savannen van Midden- en Zuid Amerika. In tegenstelling tot de meeste katachtigen voelt de jaguar zich niet alleen thuis op de grond en in bomen, maar zelfs in water!

Hij kan wel twee meter lang worden, de staart niet meegerekent. En 120 kilo of meer wegen. De jaguar leeft solitair, en zoekt soortgenoten alleen op om te paren. Een mannetje is met drie of vier jaar geslachtsrijp, en een vrouwtje kan al met twee jaar haar eerste jongen werpen. De draagtijd is drie tot vier maanden, en het nest bestaat meestal uit twee welpen. In gevangenschap kunnen jaguars meer dan twintig jaar oud worden. Zijn goudgele vacht met zwarte rozetten en daarin kleinere spikkels, is een goede camouflage waarmee hij ongezien in de schaduwen van het bos kan verdwijnen.

Een solitaire, stille jager.

De jaguar is bedreven in de jacht. Op zijn menu staan zo'n 85 diersoorten, waaronder tapirs, herten en apen. Omdat hij zich thuis voelt in het water, vangt hij ook met gemak vissen en schildpadden. Het is voorgekomen dat een jaguar een volwassen paard doodde, dat vervolgens zo'n tachtig meter over droge grond sleepte en toen naar de overkant van de rivier bracht. Deze slimme kat loert vaak stilletjes vanuit een hoge plek in een boomop zijn prooi. Met één krachtige beet, doodt hij een van de dieren en springt snel terug in de boom. Daar wacht hij tot de kudde verdwenen is, en haalt dan zijn prooi op. Er zijn geen gevallen bekend, waarin een jaguar mensen heeft opgegeten. 

Waarom er nog maar zo weinig zijn.

Vroeger liep het gebied van de jaguar van het zuiden van de VS, tot het zuiden van Zuid-Amerika. Inmiddels is zijn leefgebied met de helft geslonken, vergeleken met 100 jaar geleden. Tot halfverwege de jaren zeventig werden duizenden jaguars voor hun huid gedood. Nu leven er nog maar zo'n 15.000 in het wild. Ook wordt hun leefgebied door ontbossing vernield. Alleen al in Mexico verdwijnt er naar verluidt elke minuut een stukje ter grootte van een voetbalveld. Daarom zit er voor de jaguar meestal niets anders op dan vee aan te vallen.

Pogingen om het dier te beschermen.

Zo'n tweehonderd landen ondersteunen de reglementen van de CITES( verdrag inzake de internationale handel in bedreigde dieren en planten), die de illegale jacht op jaguars voor commerciéle doelen verbieden. Ook zijn er reservaten ingesteld om de natuurlijke leefomgeving van het dier te beschermen. In 1986 werd Cockscomb Basin in Belize het eerste jaguar reservaat. En Mexico heeft op het schiereiland Yucatán meer dan 150.000 hectare tropische woud voor het Calakmul-biosfeerreservaat beschikbaar gesteld.

Ik hoop dat alle inspanningen voor dit prachtige roofdier succes zullen hebben, voor deze unieke koning van de jungle!

Stap over naar Oxxio

Help deze website en onze schrijvers, stap over naar Oxxio als energieleverancier.

Reacties (1) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
Prachtige info!