Alles over de poema

Door Adele gepubliceerd op Wednesday 29 October 11:21

     

Poema of zilverleeuw is een grote katachtige die helaas niet voorkomt in Europa. Dit fascinerend dier met een ronde kop en opvallende, amandelvormige ogen wekt verwondering en interesse op. Hoe gedragen poema's zich en hoe leven ze in het wild?

Beschrijving 
Poema is een grote kat die ook wel eens zilverleeuw of bergleeuw wordt genoemd. Dit fascinerend dier dat sterk gebouwd is en stevige, gespierde poten heeft. Poema's kunnen een kop-romplengte van 150 centimeter bereiken en wegen gemiddeld tussen 37 en 90 kilogram. Poema's uit tropische streken zijn iets kleiner dan hun soortgenoten uit koudere gebieden. 

Zilverleeuwen kunnen erg grote sprongen maken omdat hun achterpoten langer zijn dan hun voorpoten. De sprong kan bijvoorbeeld 2,5 meter hoog zijn en 6 meter ver. Een poema heeft net als de gewone huiskat vijf tenen aan zijn voorpoten en vier aan de achterpoten. 

     

Leefgebied
Poema's komen vooral voor op het Amerikaans continent. Zijn leefgebied is uigestrekt van Canada tot het zuidelijk punt van Chili. Uiteraard wordt de poema niet voor niets een bergleeuw genoemd. Hij leeft namelijk in hooggebergten, maar kan ook uitstekend in tropische regenwouden en naaldbossen overleven.  

     

Leefwijze 
Net als de meeste katachtigen is de poema een solitair dier. Toch kunnen soortgenoten elkaar verdragen en zijn ze niet erg agressief tegenover elkaar. Elk poema heeft zijn eigen territorium die dat van een ander kan overlappen. Mannetjes hebben meestal een groter territorium dan vrouwtjes. Om de grens van zijn grondgebied aan te duiden, krabt de poema aan de bomen of verspreidt hij zijn urine en ontlasting.  

Jaguar is de grootste concurrent van de poema. Ze verschillen niet alleen in de vachtkleur, maar ook in het feit dat de jaguar beter gecamoufleerd is om in regenwouden en moerassen te leven. Daarom komen er in deze gebieden ook meer jaguars voor dan poema's. 

                       

Jacht en voedsel 
Tijdens de jacht blijft de poema zijn prooi achtervolgen en besluipen. De kat wacht rustig af tot hij zich dicht genoeg bij zijn prooi bevindt en valt aan. Poema's tanden boren zich in de nek van zijn slachtoffer met de bedoeling het te breken. Wanneer het zover is en de prooi dood is, sleept de poema zijn eten naar een afgeschermde plek om het daar rustig te verorberen. 

Hoewel poema graag op grote prooidieren jaagt, is hij niet al te kieskeurig. Zijn menu begint bij insecten en eindigt met grote hoefdieren. Herten zijn zeker een favoriet. Verder lust deze grote kat stekelvarkens, allerlei knaagdieren, opossums, apen, vogels en wasberen.  

      

Voortplanting 
In principe heeft de poema geen vaste paringsperiode. Toch ligt de voorkeur bij de maanden tussen december en maart. Wanneer het vrouwtje paringsrijp is, begint ze te brullen en aan de bomen te krabben. Het mannetje verlaat zijn territorium en zoekt het vrouwtje op om aan het paringsproces te beginnen. 

De draagtijd bij de poema bedraagt ongeveer drie maanden. De toekomstige moeder maakt een hol tussen het struikgewas of rotsen om daar te bevallen. Wanneer de jongen op de wereld komen, wegen ze tussen 220 en 250 gram. Een poema krijgt gemiddeld drie welpjes die in het begin zwarte vlekjes op hun vacht vertonen. Deze vlekken verdwijnen na een tijdje en zullen bij volwassen dieren helemaal niet te zien zijn. De jongen worden drie maanden gezoogd en zijn pas na twee jaar geslachtsrijp. Ze verlaten hun moeder om aan het echte leven te beginnen. In het begin blijven de jonge broertjes en zusjes bij elkaar en slaan ze na een tijd elk hun eigen weg in. 

       

Relatie met de mens 
Een mens zal niet snel door een poema worden aangevallen. Het staat namelijk niet op zijn menu. In de meeste gevallen zullen ze de mens willen mijden, voor zover het mogelijk is. Door de verstedelijking komen mensen steeds vaker in aanraking met het dier, waardoor het aantal aanvallen stijgt. Als men toch in contact is gekomen met de poema en er is vrees dat de kat zal aanvallen, is het de bedoeling zich zo groot mogelijk te maken en de poema recht en scherp in de ogen te kijken. In de meeste gevallen zal het dier zich terugtrekken.

      

Reacties (0) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.