Alles over de luipaard

Door Adele gepubliceerd op Wednesday 29 October 11:06

       

Een luipaard of panter is een fascinerend dier dat in veel soortvariëteiten voorkomt. In Aziatische landen wordt deze grote kat een panter genoemd en in Afrika een luipaard. Wie zijn deze mysterieuze katten die overdag relaxed op een boomtak liggen en hoe leven zij in het wild?

Soorten en uiterlijk 
Een panter ziet er uit als een grote, gespierde kat met ronde, uitdrukkelijke ogen. De poten zijn over het algemeen kort en de staart lang. De vacht van een luipaard is zandgeel van kleur met daarop talloze zwarte vlekken. De kleur dient als camouflage, zodat de panter niet opvalt in de natuur. Er zijn heel wat kleurvariëteiten. Zo bestaan er geheel witte en zwarte panters. De bekende zwarte panter is niet een soort-, maar kleurvariëteit. Deze komen voor in Indonesië en in Afrikaanse hooglanden. 

De kop-romplengte van een luipaard kan 190 centimeter bereiken en het gewicht ligt tussen 37 en 90 kilogram. De zintuigen van de panter zijn uitstekend ontwikkeld om in het wild te overleven. De ogen kunnen goed zien met miniem lichtinval om 's nachts te kunnen jagen. Het ruikorgaan van deze katachtige werkt nog beter dan bij een tijger. 

Een luipaard heeft heel veel ondersoorten. Zoals eerder vermeld stond, is de zwarte panter geen ondersoort, maar een kleurvariëteit. Deze kan dus voorkomen bij alle ondersoorten: 

  • Javaanse panter        
  • Amoerpanter             
  • Noord-Chinese panter
  • Perzische panter
  • Anatolische panter 
  • Sri Lankaanse panter 
  • Indische panter
  • Afrikaanse luipaard  
  • Zanzibarluipaard
  • Berberluipaard

Leefgebied 
De populatie luipaarden is verspreid over de aardbol. Ze komen voor in Afrika en in het zuiden en oosten van Azië. Er is zelfs een panter gevonden op de berg Kilimanjaro. De kat was doodgevroren op een hoogte van maar liefst 5638 meter. 
De omgeving zelf waarin de luipaarden leven, verschilt van plaats tot plaats. Zo zijn droge woestijnen en dichte regenwouden niet de enige leefgebieden van de panter. Naaldbossen en tropische savannes staan ook op de lijst. Met andere woorden maakt het niet zozeer uit waar de luipaarden leven, als er maar genoeg voedsel  en geschikte schuilplaatsen te vinden zijn. Dit kunnen zowel hoge bomen, als rotsen zijn.   

      

Leefwijze 
Luipaarden zijn solitaire dieren en ontmoeten elkaar alleen tijdens de paringstijd. Elk panter heeft zijn eigen territorium die hij met urine of uitwerpselen markeert. Krabsporen op de bomen moeten een vreemdeling duidelijk maken dat hij zich op andermans territorium bevindt en zich snel uit de voeten moet maken. Hoe minder wild er aanwezig is, hoe uitgestrekter zijn territorium en visa versa. Mannetjes nemen meestal meer plaats in beslag dan vrouwtjes. Dieren van hetzelfde geslacht zullen elkaar proberen te mijden. 

       

Jacht en voedsel
De luipaard jaagt nooit overdag. Dan valt hij ook meer op. Meestal ligt hij op een tak hoog in de boom te ontspannen, wachtend tot de nacht komt. 's Nachts begint de panter te jagen en is hij erg actief. Omdat deze kat niet groot is, jaagt hij vooral op middelgrote dieren. De panter is een uitgesproken carnivoor is, een vleeseter dus. Hij lust graag antilopen, knobbelherten, varkens, bavianen, herten, vis, apen, slangen, insecten en nog een tal van andere prooien. 

Het jagen gebeurt zoals bij de meeste katachtigen. De luipaard besluipt zijn prooi en bespringt haar. Afrikaanse luipaarden slepen hun dode  slachtoffer mee de boom in en eten het daar op. Zo beschermt hij zichzelf en zijn eten tegen andere roofdieren, zoals leeuwen en gevlekte hyena's die mogelijk zijn prooi kunnen stelen. 

     

Voortplanting
Zoals bij alle dieren in de natuur, dient de voorplanting voor genoverdracht. Wanneer het vrouwtje geslachtsrijp is, scheidt haar urine een bepaalde geur af die de mannetjes laat weten dat ze paringsbereid is. De mannetjes ontmoeten de vrouwtjes enkel om te paren. Na de paring is het aan de moeder om de jongen op de wereld te zetten en het groot te brengen. 

De draagtijd bij de luipaard ligt tussen 90 en 112 dagen. Voor de bevalling kiest de panter een goed verborgen schuilplaats uit, meestal een grot. De kleintjes die geboren worden zijn teer en kwetsbaar. De oogjes gaan na een week open en de moeder verstopt haar welpjes zes weken lang in de grot. Meestal zijn er zes welpjes in een nest, maar helaas overleven er vaak maar twee. De jongen blijven tot twee jaar bij hun moeder. Dan worden ze geslachtsrijp en verlaten ze haar. Na drie of vier jaar zijn de panters helemaal volgroeid. De levensverwachting van de panter bedraagt twintig jaar.

                       

Reacties (0) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.