De ijsbeer

Door Thijs gepubliceerd op Tuesday 26 August 19:59

De ijsbeer is een van de grootste roofdieren op aarde. De ijsbeer kan tot wel 2,5 meter groot worden met een maximale gewicht van zo'n 1000 kilo. De ijsbeer komt voor op de Noordpool en kan uitstekend tegen extreme kou. De ijsbeer eet zeehonden, walrussen en zelfs kleine walvissen.

De ijsbeer leeft voornamelijk aan de rand van het ijs. Hij reist letterlijk met het ijs mee. Helaas komt de ijsbeer in de problemen door de opwarming van de aarde en wordt het voor hem steeds moeilijker in de zomer op het ijs te komen. soms moet de ijsbeer dagen lang zwemmen. Ijsberen zijn uitstekende zwemmers en kunnen dit ook dagen lang volhouden. Zo leggen ze soms wel 100 kilomter af in een keer.

De ijsbeer wordt blind en kaal geboren. Baby ijsberen worden geboren als de moeder slaapt. Ze houden niet echt een winterslaap want hun lichaamstemperatuur zakt nauwelijk. Ze slapen wel. Een ijsberen jong van een half jaar weegt dan al 25 keer zwaarder als het geboorte gewicht. Eens in de 3 jaar krijgt een vrouwtjes ijsbeer jongen.

Een ijsbeer kan uitstekend tegen de kou door zijn vacht en dikke vetlaag. De ijsbeer kan de helft van zijn gewicht uit vet bestaan wat net als een duikpak werkt. Dieze vetlaag beschermd hem tegen de kou. In de winter maakt hij een hol en laat zich zo letterlijk in sneeuwen. Zo is hij beschermd tegen de extreme kou en wind. In zo'n hol ligt de temperatuur rond het vriespunt. De ijsbeer heeft geen natuurlijke vijanden. ZIjn enige vijand is eigenlijk de mens. 

 

 

Reacties (2) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
Jazeker. zien er lief uit
Mooie beesten die ijsberen.