Penalty Ron Vlaar bijna alsnog een geldig doelpunt. Strafschoppen Nederland – Argentinië WK 2014

Door De-realist gepubliceerd op Friday 11 July 12:59

Wel of geen doelpunt ? Terwijl half Nederland nog rouwt om het verlies in de halve finale na strafschoppen, denkt een klein aantal fanatici nog een protest aan te moeten tekenen. Wat is er gebeurd ?
10c259ad33d484526fbc79922776a4de_1405079
Ron Vlaar schiet de eerste Nederlandse penalty in, en de Argentijnse doelman Romero kiest de goede hoek. Hij stopt de bal, en ontvlamt in een razende euforie, samen met de duizenden Argentijnen achter hem. De Nederlanders, Vlaar zelf niet in het minst, zijn wat minder enthousiast. Geen van beiden hebben nog enig oog voor de bal.

Die maakt echter nog een gekke curve, springt het veld in omdat de doelman hem met een katachtige reflex het veld in bokste.
Van bovenaf is goed te zien hoe gek de bal springt.
Liefst elf meter springt de bal het veld in, tot bij de door de grond zakkende Vlaar. Maar de bal springt weer terug, en hobbelt buiten het oog van iedereen weer terug richting de doellijn. Tergend langzaam rolt hij door, om precies op de doellijn tot stilstand te komen.

Was dit alsnog een geldig doelpunt geweest ? Twee zaken spelen hierbij nog een rol.
Ten eerste lijkt het of Vlaar nog met zijn schouder aan de bal zit, dat is niet toegestaan. Anders zou immers het opnieuw inschieten bij een redding of een bal op de paal of lat ook toegestaan zijn.
Wat de kwestie nog curieuzer maakt, is dat precies deze appendix van een spelregel onlangs is gewijzigd. Vier jaar geleden nog waren er twee regels: stuiten óp de doellijn, en dan erin leverde een doelpunt op, stuiten vóór de doellijn betekent dat de strafschop zijn uitwerking heeft gehad. Voor de doellijn, en dan erin, leverde dus toen géén geldig doelpunt op.
Lastig te beoordelen, zo moet men bij de Fifa hebben gedacht, een bal kan heel goed terugspringen, bijna niet te zien van waar precies, en bovendien erg lastig uit te leggen aan een van spanning bol staand stadion.
De beide regels zijn om die reden dan ook met ingang van het seizoen 2011-12 samengevoegd, en stuiten op of voor de doellijn, waarna de bal er alsnog in gaat, heeft vanaf toen inderdaad een geldig doelpunt tot gevolg.

Door de op dit WK geïntroduceerde doellijntechnologie had de Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakir op zijn horloge een signaal gekregen als de bal de lijn gepasseerd zou zijn. Het zou overigens niet voor het eerst geweest zijn dat zoiets gebeurt.

In september 2010 stopt Khalid Al Askri, doelman van het Marokkaanse Mas de Fés, een penalty van Muhammad Ali Benaamar. Althans, dat denkt hij. Door het dolle heen ziet Askri niet, dat de bal alsnog door veel effect het doel in springt.
https://www.youtube.com/watch?v=-qP6MCUcna0

Ook in een bekerwedstrijd in Oostenrijk https://www.youtube.com/watch?v=W_b2SgmiPg0 een identiek geval. Hier stuit de bal niet op de grond, maar vliegt via de lat hoog de lucht in. Hier was het al iets logischer geweest als de doelman even was blijven opletten. Maar wat is logisch in de druk van zo’n penaltyserie ?

In een penalty shoot out tijdens de amerikaanse state championsships zien we ook bewegende beelden van een keeper die de bal eerst stopt, maar net iets te vroeg juicht. https://www.youtube.com/watch?v=dwp1h5F47_o
Vooral dit geval komt qua regelgeving precies overeen met de penalty van oranje: stoppen - bal springt in het veld, maar komt daarna weer terug...

Het zou dus niet voor het eerst geweest zijn dat zoiets vreemds gebeurt, maar wel was het een primeur geweest tijdens een penalty shoot out op een wereldkampioenschap. Helaas voor oranje rolde de bal nét niet ver genoeg door…
 

Lees ook:
brazilie-duitsland-1-7-voetbal-statistieken-liegen-nooit

Reacties (1) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
Interessant!