Uilen: De Ransuil.

Door ABelle gepubliceerd op Saturday 05 April 19:28

De Ransuil:

De Ransuil is een grote uil dat behalve in Ijsland verder in heel Europa voorkomt. Ze zijn ongeveer 35 tot 37 cm groot en hebben een spanwijdte van 84-95 cm. Net zoals de meeste uilen is de Ransuil ook actief in het donker en jaagt dan vooral op knaagdieren en vogels. De Ransuil komt voor in gebieden met naaldbomen maar ook op open terreinen kunt u ze aantreffen. Als slaapplaats gebruiken ze vooral naaldbomen, knotswilgen, struiken of hagen. De Ransuil staat nog niet op de lijst van bedreigde diersoorten, maar de populatie is vrij klein. In 2007 waren er nog maar 5500 paren in Nederland. 

Uiterlijk:

Aan de bovenkant zijn de veren geelbruin van kleur met roestkleurige aftekeningen wat veel weg heeft van boomschors.  De onderkant is meer roestgeel van kleur met opvallende donkere lengtestrepen en fijne donkere banden. Deze uilen hebben oorpluimen.

Broeden:

Tijdens de broedtijd gedragen deze uilen zich wat stiekum. Soms zitten ze vlak bij u te broeden zonder dat u het opmerkt. Ze houden zich dan extra rustig. Ze houden zich graag op in naaldbossen, maar ook op kerkhoven. De Ransuil broed in oude nesten van roofvogels en leggen hierin ongeveer 3 tot 5 eieren. Deze worden 4 weken bebroed waarna de jongen uitkomen. Nog voordat de jongen goed kunnen vliegen verlaten ze het nest en worden door de ouders bijgestaan totdat ze helemaal zelfstandig zijn. 

 

Reacties (0) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.