De leeuw

Door Nathalievdb gepubliceerd op Sunday 23 March 14:13

 

De leeuw

de leeuw word de koning van de dieren genoemd. Toch lopen ze bij sommige dieren met een grote boog omheen zoals de olifant om dat ze te groot zijn, een bende hyena's omdat ze met te veel zijn en stekelvarkens en honingdassen omdat ze dapper terug vechten. De leeuw is na de tijger de grootse nog levende katachtigen staat op de hoogste sport van de Afrikaanse voedselketen. Leeuwen kunnen tot 200kg wegen en kunnen tot 2 meter lang zijn. De leeuwinnen zijn gemiddeld 40 procent lichter en kleiner. De Afrikaanse leeuw heeft 2 ondersoorten: de Aziatische of de Perzische waar er jammer genoeg maar een vierhonderd van in leven en die leven allemaal in het Nationaal Park Gir in India. Daarnaast word er onderscheid gemaakt tussen

de berberleeuwen, de kaapse leeuwen,Masai leeuwen,

Congolese leeuwen,

Ethiopie-leeuwen-1b.jpg

Katangese leeuwen,Transvaalse leeuwenen de Senegalese leeuwen.

 

Dan hebben we ook nog de aller zeldzaamste de witte leeuw.6b902c9163aab1114295b9003445ec2c_1395764

 

 

 

Net als bij de witte tijger is dit een afwijking van de natuur. Als er een witte leeuw geboren word kan het zijn dat hij 2 witte ouders heeft maar dat kan ook anders dat de ouders gewoon zandkleurig zijn aan alle 2 de ouders moeten wel de afwijkende gene hebben. De witte leeuw word voor veel geld verkocht aan dierentuinen of door stropers voor veel geld afgeschoten. On dat deze witte leeuw zo zeldzaam is ²willen ze er ook goed mee kweken maar kan er indeelt ontstaan en dan zijn we nog verder van huis. Het dier kan dan scheel kijken een afwijking hebben aan de ruggengraat en nog andere kwaaltjes hebben.

Leeuwen horen dus zandkleurig te zijn met zwarte vlekken achter hun oren en op het puntje van de staart. Als de leeuw kwaad is doet hij het zelfde als een huis kat hun oren plat leggen en met de staart heen en weer zwaaien.

Ze hebben een verborgen klauw zitten in het puntje van hun staart. Als ze met hun staart vliegen willen weg slaan vermijden ze dat ze met hun staart tegen hun lichaan komen zo dat ze zicht zelf niet kwetsen. Hun klauwen aan de poten scherpen ze gewoon als een huiskat aan bomen of gewoon op de aarde.

De manen van de leeuw kan nog al eens verschillen korter langer donkerder of bleker. Maar het vrouwtje verkiest meestal een mannetje met donkere manen dat straalt gezondheid mannelijkheid en kracht uit. En zo denkt het vrouwtje dat hun jongen beter beschermt zijn. Maar een mannetjes leeuw verkiest eerder een ander mannetje met kortere en blekere manen dan denken ze dat ze die beten aan kunnen.

Je hebt leeuwen die eerder alleen leven of in een groep. Zo een groep kan tot een 40 leeuwen bestaan. Zo een groep leeuwen bestaat uit verschillende vrouwtjes de vrouwtjes blijven heel hun leven bij de zelfde groep daardoor heb je de grootmoeder moeder en welpjes. En 1 of meerdere mannetjes. In groep leven is het soms gemakkelijker om te jagen maar kan ook nadelen geven.

Het jagen word gedaan door de leeuwinnen die hebben een grotere uithouding en conditie. Het jagen gebeurt beter nachts dan is het minder warm.

Als ze een prooi gevangen hebben en licht op de grond dan bijten ze het direct in de nek of in de neus zo kan de prooi niet meer recht of kan de pooi als hij horens heeft niet verwonden. De mannelijke leeuw eet eerst dan de welpjes en dan pas de leeuwinnen als er nog iets over is.

Een leeuwin is niet op bepaalde tijdstippen drachtig maar als ze drachtig is, is dat niet alleen merkbaar aan de geur maar vooral aan haar gedrag. Ze loopt onrustig en met de staart omhoog en loopt ze met haar kont omhoog in het gezicht van haar partner. Het paren zelf gebeurt zeer heftig zelf bijtend toe. Ze doen het ook meerde keren na elkaar zelf uren aan een stuk.  

Reacties (0) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.