De gorilla

Door Johanjanssen gepubliceerd op Tuesday 25 June 17:36

28c6048b4460663126b90eb626661d33_medium.

Uiterlijk gorilla:
Het is de grootste mensaap, een groot en sterk lijf bedekt met lange zwarte haren maar wel een onbehaard gezicht gemiddeld wordt een gorilla 35 jaar oud.

De bouw  van de gorilla:
De basisbouw van de gorilla is hetzelfde als bij de mens alleen is de gorilla veel gespierder. Een volwassen gorilla heeft een lengte van 1,20 tot 1,80 meter. Het lichaamsgewicht van een vrouwtje of mannetje verschilt enorm. Een vrouwtje weegt 70 tot 110 kg en een mannetje 160 tot 200 kg. De borstpartij en armen van de gorilla zijn enorm ontwikkeld. De spierbundels van de armen worden gebruikt om het lichaam tijdens het lopen te ondersteunen en om te klimmen.  De hand van de gorilla heeft lange vingers en een beweegbare duim. De gorilla kan hiermee goed takken omklemmen tijdens het klimmen De kauwspieren van de gorilla zijn groot. Gorilla’s zijn planteneters en voor het fijnmalen van bladeren hebben zij veel kracht nodig.

De leefwijze van de gorilla:
De gorilla's leven  voornamelijk op de grond inplaats van het hangen in bomen dit komt doordat ze de grootste en zwaarst gebouwde mensaap zijn. Want normaal gesproken doen mensapen dit wel. Het grootste deel van de dag zoeken de gorilla's naar voedsel, de rest van de dag rusten ze uit zodat plantaardig voedsel  verteerd kan worden. Ze slapen in hun nesten van takken op de grond. 

c03888e0077ade2fc83e8ada726db5c9_medium.

Zo ziet een nest eruit.

 

 Een groot verschil tussen mensen   en de gorilla is, is dat de gorilla bijna nooit rechtop loopt. De gorilla zijn natuurlijke houding is namelijk met 4 poten op de grond. Gorilla's  eten bijna geen vlees maar zijn echte planteneters. Zo voeden ze zich met bladeren, stengels, wortels, bloemen en vruchten.

Bij het zoeken naar voedsel zijn de rollen goed verdeeld zo zoeken de mannen voornamelijk voedsel op de grond en zoeken de vrouwtjes voedsel in de bomen, omdat ze lichter zijn en dan minder kans hebben dat de takken breken.

Sociaal gedrag en voortplanting van de gorilla:        
Gorilla's zijn sociale dieren en leven in familiegroepen. Zo'n familiegroep bestaat  uit 5 tot 10 gorilla's. Meestal een mannetje ( de zilverrug ), 3 vrouwtjes en de rest van de gorilla's zijn de kinderen. Op 8 jarige leeftijd zijn de vrouwtjes geslachtsrijp en verlaten ze de groep, de mannetjes verlaten ook op 8 jarige leeftijd de groep maar zullen pas enkele jaren later geslachtsrijp worden.

Gorilla's zijn niet agressief, maar zelfs heel zachtaardig.  Alleen de mannetjes dreigen soms door hard op elkaar af te lopen of door staand op hun borst te trommelen. Dit gedrag is bedoeld om elkaar te imponeren en te laten zien wie het in de groep voor het zeggen heeft.

481c06b8653b645bab9535ad998d44c9.jpg

Toch zien ze er soms wel angstaanjagend uit.

 

Een baby gorilla:
Als een gorilla moeder zwanger is duurt het 9 maanden net zo lang als bij de mens voor dat het bevalt van haar jong. Een pasgeboren gorilla baby weegt slechts 2 kilo. De eerste 2 maanden draagt ze de baby op de buik met haar arm er omheen geslagen. Na deze 2 maanden is het jong sterk genoeg om zicht vast te houden aan de vacht van haar moeder. Weer 2 maanden later wordt het jong op de rug van de moeder vervoerd. Aan de verzorging van de baby gorilla wordt veel tijd besteed.
Een vrouwtje krijgt in de loop van haar leven ongeveer 4 a 5 jongen.                                                              

ff4574299c343ce232b17a73bba9c6ea_medium.

 


Leefgebied gorilla:
De gorilla leeft alleen in centraal en west Afrika. Ze komen voornamelijk voor in tropische regenwouden maar ook in moerasbossen.

Soorten gorilla's:
Er bestaan 4 ondersoorten van de gorilla:                  
1.   De westelijke gorilla leeft in tropische regenwouden van Kameroen, het uiterste zuidoosten van Nigeria, de Centraal Afrikaanse Republiek, Gabon, de westelijke Congo en Equatoriaal Guinee. De westelijke gorilla is de kleinste van de drie soorten. Er leven er nog 80000 in het wild.
2.   De oostelijke laaglandgorilla leeft in tropische regenwouden van oostelijk Congo. Dit is de grootste van de drie. Er leven er nog 2000 tot 3000 in het wild.
3.   De oostelijke berggorilla leeft in vulkaanbossen van Oeganda, Rwanda en oostelijk Congo. In grootte zit deze soort tussen de twee in. Er leven er nog 700 in het wild.
4.   De cross river gorilla leeft in het grensgebied tussen Kameroen en Nigeria. Hoeveel er nog in het wild leven is onbekend.

Reacties (1) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
Heel mooi artikel over een schitterend dier. Duim