The big 5 Zuid Afrika

Door Cobain gepubliceerd op Sunday 22 December 10:56

The Big five

De grootste dieren in Zuid-Afrika hebben een bijzondere naam. Men noemt hen: “The big five” – “De grote vijf” Daartoe behoren de olifant, de luipaard, de neushoorn, de buffel en de leeuw.
 


abf580e49f5959f03ded7650c9ffa367_medium.

 

De olifant

Olifanten zijn de grootste zoogdieren op het land. Ze wegen tussen de 6000 tot 7000 kilo en zijn rond de
4 meter groot. Hun slagtanden zijn tot 3 meter lang. Het zijn planteneters en nemen dagelijks tot 200 liter water tot zich. Een kudde olifanten bestaat gemiddeld uit 14 dieren. De vrouwelijke olifanten zijn zeer liefdevolle moeders. Olifanten kunnen ongeveer 70 jaar worden.

De olifant is erg gewild om zijn slagtanden. De olifant word neer geschoten en de slagtanden worden er op brute wijze van afgezaagd. Van de slagtanden worden beelden en hangers van gemaakt die erg gewild zijn. Tegenwoordig worden de olifanten meer beschermd. Natuurbeheerders verdoven de olifant en halen met veel respect de slagtanden er van af. Daardoor worden de olifanten niet meer als waarden vol gezien door de jagers.


0f938d3c64782308bd3d8760d35591a8_medium.

De luipaard

Je kunt hem herkennen aan de prachtige donkere vlekken op zijn goudbruine vel. De luipaard is een vleeseter. Hij bevindt zich het liefst in het dichte woud en op rotsachtig terrein. De luipaard jaagt ’s nachts. Zijn buit sleept hij achter een boom of er zelfs er in, om het daar op te eten. Het vrouwtje brengt twee tot drie jongen op de wereld. Volwassen luipaarden zijn eenlingen.

Mannelijke luipaarden kunnen een kop romplengte van 130 tot 190 centimeter meter lang bereiken. De staart is nog 60 tot 110 centimeter lang. Luipaarden worden 28 kilo tot 90 kilogram zwaar. De schouderhoogte van een luipaard is ongeveer 50 cm tot 60 cm.

Vrouwtjes zijn kleiner dan mannetjes. Vrouwtjes hebben een kop romplengte van 104 tot 140 centimeter en een lichaamsgewicht van 28 tot 60 kilogram (gemiddeld 50 kilogram)

Zintuigen


De ogen van de mens werken het beste in het daglicht, maar de ogen van katachtigen de luipaard werken goed bij extreem weinig licht. Hierdoor kunnen ze ook goed 's nachts jagen.

Het reukvermogen van een luipaard is heel goed, zelfs beter dan bij de tijger.

Het gehoor is heel sterk: een luipaard kan heel hoge frequenties horen tot 100 kHz, ook als ze heel zacht zijn. De snorharen van een luipaard spelen ook een belangrijke rol. Ze veranderen van stand, afhankelijk van dingen die hij doet. Als hij loopt, staan ze zijdelings uitgespreid, bij het snuffelen staan ze langs de kop naar achteren en bij het aanvallen van een prooi staan ze naar voren gericht, waardoor hij op de goede plek kan toebijten.

859fc7a63449ffca982c3c02f742282d.jpg

 

De Neushoorn


Men onderscheidt de witte en de zwarte neushoorn. De witte neushoorn heeft een brede mond, terwijl de zwarte een veel smallere mond heeft. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes dragen hoorns. De zwarte neushoorns zijn vrij agressief en kortzichtig. Ze vallen voertuigen aan en vechten zelfs met olifanten en leeuwen tot de dood. De witte neushoorn weegt ongeveer 1700 kilo.

Vroeger werd er veel op de neushoorn gejaagd omwille van zijn horens. Dat is nu officieel verboden, maar er zijn nog altijd stropers die de dieren doden, omdat ze hun hoorns voor veel geld kunnen verkopen. Het is daarom een bedreigd diersoort geworden. Natuurbeheerders verdoven zoals ook bij de olifant de neushoorn en halen met veel respect de hoorn er van af. Daardoor worden de neushoorns niet meer als waarden vol gezien door de jagers.

85dc1283b36c2ad8f51de5c5dc3f3700_medium.

 

De buffel (kafferbuffel)


De kafferbuffel eet graag wild gras.De kafferbuffel leeft in grote kuddes. De kuddes zijn tussen de 20 en 30 dieren groot. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes dragen hoorns. Ze trekken er vaak ’s nachts op uit. Hun grootste vijand is de leeuw. Is een buffel verwond of gekwetst, dan is hij een uiterst gevaarlijk dier.

De kafferbuffel is een grote, sterke buffel met korte poten, een gespierde nek en een grote kop met een brede snuit en grote oren. Hij heeft een korte vacht. Volwassen kafferbuffels zijn meestal rood tot donkergrijs of zwart. Jongere dieren zijn meestal roodachtig bruin van kleur. De staart is lang en eindigt in een zwarte kwast. De oren zijn groot, rond en met kwastjes. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben zware, zijwaarts krullende hoorns. De hoorns zijn goede wapens tegen predatoren. De grootte en vorm van de hoorns verschillen per regio, ondersoort, geslacht en leeftijd. Oude stieren hebben de grootste hoorns.

De kafferbuffel heeft een kop romplengte van 170 tot 340 centimeter, een staartlengte van 50 tot 80 centimeter, een schofthoogte van 100 tot 170 centimeter en een lichaamsgewicht van 250 tot 850 kilogram.

Het zichtvermogen van de kafferbuffel is vrij slecht ontwikkeld.
Het gehoor matig.
De reuk is zeer sterk ontwikkeld. Doordat de soort niet afhankelijk is van hun zicht, kunnen ook blinde dieren hoge leeftijden bereiken.

e9da87d8cde670561efc73cb544c2307.jpg

 

De leeuw (panthera Leo Leo)

De schattige goudbruine bolvormige katjes worden binnen een zeer korte tijd grote roofkatten met een gewicht tot 200 kilo. Ze kunnen een lengte bereiken van ongeveer een meter. De mannelijke leeuw draagt trotse manen om zijn hals, die hem in de strijd met andere mannetjes beschermt tegen de slaande klauwen van zijn tegenstander. De leeuw is een grote katachtige met een brede kop, een korte snuit en relatief kleine, ronde oren. Hij heeft een kortharige asgrijze of zandgele vacht tot oker bruin. Over de vacht verspreid liggen vage vlekken, die vooral bij jongere dieren goed te zien zijn. De vlekken vervagen naarmate het dier ouder wordt en zullen meestal uiteindelijk verdwijnen. De meeste mannetjes hebben dichte zwarte, bruine of gele manen met een variërende lengte op de kop, hals en schouders. Bij de nu uitgestorven ondersoorten uit Noord-Afrika en de Kaap liep de maan als een franje over de buik. Het duurt meestal een jaar of zes eer de maan goed ontwikkeld is.

De staart is tussen de 60 en 100 cm lang en de schouderhoogte is 100 tot 128 cm. Een volwassen leeuw heeft 26 scherpe tanden. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes. Het mannetje heeft een kop romplengte van 172 tot 250 cm en een lichaamsgewicht van 150 tot 280 kg, het vrouwtje een kop romplengte van 140 tot 192 cm en een lichaamsgewicht van 100 tot 200 kg. De leeuw lijkt anatomisch sterk op de tijger, hoewel de vacht, leefomgeving en manier van leven anders is.

Een leeuwin kan maximaal vier jongen baren. Als de leeuwinnen op jacht zijn, zijn ze net zo ijverig als de mannen. Leeuwen leven in groepen. Iedere groep heeft zijn eigen jachtterrein, waarin het leeft en jaagt. Wijfjes zijn kleiner en hebben geen manen.Een leeuw wordt in het wild ongeveer 10 tot 14 jaar oud, in gevangenschap kan een leeuw zelfs ouder dan 20 jaar worden.


f5ef166b20199dbf762fd272b8297c6e.jpg

© Cobain1987

Reacties (0) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.