Papegaaiduiker, een koddige, kleurrijke, grappige vogel.

Door Henie gepubliceerd op Thursday 10 January 20:31

Wat is een papagaaiduiker, wat is het woongebied van de papagaaiduiker, hoe kun je en papagaaiduiker herkennen, wat is de voeding van de papagaaiduiker, waar broed de papagaaiduiker.

De papegaaiduiker is een bijzondere vogel. Door het uiterlijk van de papegaaiduiker en zijn manier van voortbewegen wordt de papegaaiduiker soms de clown der zeevogels genoemd. Een andere naam voor de papegaaiduiker is heel eerbiedig namelijk de priester!

De Papegaaiduiker, een koddige, kleurrijke en grappige vogel.

http://plzcdn.com/ZillaIMG/798a2f46344cf96400c03f4c9138ca20.jpg

 


De papegaaiduiker, een prachtige vogel. Zo leuk om te zien, zo koddig, zo grappig, zo kleurrijk. Ze bewegen zich aan land zeer onhandig, ze waggelen, maar oh wat zijn ze leuk om te zien. Ze zijn niet bang voor mensen, je kunt ze bijna aanraken.

Zo dichtbij.

Ik heb ze in grote getale gezien en er tussen mogen zitten. Het was een belevenis om daar te mogen zijn. Ik heb ze gezien op het eiland Runde voor de  westkust van Noorwegen. Eigen foto’s illustreren dit artikel.

De papegaaiduiker.

In het kort:
Latijnse naam:     Fratercula Arctica (papegaaiduiker)
Familie:                Alcidae. De alken (Alcidae) zijn een vogelfamilie van de open zee.
                             De familie telt 23 soorten
Herkenning:         Klein, zwart-wit verenkleed, grote driehoekige snavel, zwemvliezen
Vleugelspanning; 47 tot 62 centimeter
Gewicht:              305 tot 675 gram
Woongebied:        Noord-Atlantisch gebied
Biotoop:                Rotskusten en volle zee
Voeding:               Hoofdzakelijk vis
Sociaal:                 Kolonievogel, monogaam
Geslachtsrijp:        Na 5 jaar

Kenmerken.
De papegaaiduiker is een bijzondere vogel. Door zijn uiterlijk en manier van voortbewegen wordt hij soms de clown der zeevogels  genoemd, en ook wel eerbiediger, de priester. Hij lijkt veel op een pinguïn door zijn gewaggel en  hetzelfde deftige, zwart-witte verenpak.


De naam Papegaaiduiker heeft hij gekregen omdat de vogel een wonderlijke, hoge,in de broedtijd bontgekleurde snavel heeft. Vlak voordat de baltsperiode aanbreekt, wordt de snavel bedekt met een
verharde schede. De mooie kleuren hiervan zijn belangrijke seksuele signalen. In de winter is de snavel kleiner, houdt dezelfde kleurtekening maar is veel valer dan in de zomer. In de nazomer verdwijnen de buitenste lagen. De papegaaiduiker heeft slechts drie tenen, die door zwemvliezen met elkaar zijn verbonden. Ze eindigen in korte, gebogen, sterke nagels, die dienen om te graven. In de lucht helpen de zwemvliezen de staart, zodat de vogel meer weerstand heeft . Bij het afremmen spreidt de vogel zijn poten uit om weerstand te bieden aan de lucht. Onder water hebben de poten geen taak bij de voortbeweging, die aan de vleugels wordt overgelaten, maar dienen ze om mee te sturen.

Het woongebied.
De papegaaiduiker bewoont het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee, van de Canadese kust tot Nova-Zembla. In de voortplantingstijd wordt er zuidwaarts tot in Bretagne gebroed.
Of de papegaaiduiker nu op het land voor nageslacht zorgt of zich in volle zee bevindt, zijn aanwezigheid wordt bepaald door het in voldoende mate aanwezig zijn van vissen van een bepaald formaat. Omstandigheden zoals zeestromingen, watertemperatuur en de rijkdom aan plankton spelen dus indirect een rol bij de verspreiding van de papegaaiduiker.

Verliefd?

Broedgebied.
Papegaaiduikers maken deel uit van de vaak dichtbevolkte broedkolonies op de vogelrotsen in het Noord-Atlantische gebied Het liefste heeft hij steile rotskust, van welke hoogte dan ook. De aanwezigheid op de steile rots van een laag zachte grond, waarin het paar zijn hol kan uitgraven, is een zeer belangrijk element. Deze aardlagen zijn zelfs van een afstand gemakkelijk te herkennen, namelijk aan de mate waarin ze bedekt zijn met kort, dicht, lichtgroen gras, dat kenmerkend is voor de rotskusten op gemiddelde
en hoge breedte.

Broedgebied steile rotsen,

De zee, het domein van de papegaaiduiker.
Zoals alle alk achtigen verdeelt de papegaaiduiker zijn bestaan over twee leefmilieus die enorm van elkaar verschillen, maar tegelijkertijd elkaar aanvullen, namelijk de zee en de rotskust. Het grootste deel van de tijd
wordt op zee doorgebracht: het volwassen dier verblijft er 7 maanden per jaar, zonder ooit de vaste wal op te zoeken.

Heerlijk dat zonnetje.......

Voedsel.
Het hoofdbestanddeel van het voedsel is vis, kleine visjes. Deze vangt hij vlak onder het wateroppervlak. De papegaaiduiker kan zich onder water verplaatsen en wel een afstand van 50 meter afleggen. Hij blijft
10 seconden onder water, in één duik worden  meerdere visjes gevangen.

Vijanden.
De enige natuurlijke vijanden van een papegaaiduiker zijn: de mantelmeeuw, de grote jager en de poolvos. Deze drie vijanden van de papegaaiduiker jagen meestal op jonge of zwakke, zieke papegaaiduikers. De papegaaiduikers leven in groepen van soms wel duizend vogels en zijn dus makkelijk te vangen.

En oh ja, nog een vijand... soms....de mens, in IJsland en op de Faeröer Eilanden is de papegaaiduiker een delicatesse......

Meer lezen over reizen door Scandinavië, klik hier.

Copyright © Henie

Reacties (16) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
Komende zomer naar Runde om ze te bekijken
Leuke beestjes en ook mooie foto's. Mooi verslag over de natuur. Duim.
Wat een prachtige vogel en leuk dat ik hier meer over Noorwegen te weten kom!
Ik heb mijn volgende vakantie zo gepland dat ik de kans krijg ze te zien. Op het eiland Lundy voor de kunst van Devon in Groot Brittannië. En nu maar hopen dat het gaat lukken!
Alexandra, neeeeeeeeeee...............
Oh ik hoop zo dat je ze gaat zien Karazmin, het is zo bijzonder om het mee te maken, ben heel benieuwd!
Prachtig artikel over de papagaaiduiker. De clown onder de vogels.

klinkt wel ff een beetje lullig maar deze staat bij mij nog op het menu.. inderdaad afdeling recepten....