Wiskunde oefeningen 3: de vermenigvuldiging (natuurlijke getallen)

Door Jacobjones gepubliceerd op Thursday 05 September 17:35

In deze reeks geef ik een aantal extra oefeningen over diverse onderwerpen. In deze derde aflevering behandel ik de vermenigvuldiging van natuurlijke getallen.   Veel succes!

Opgaven:

 

1/Het getal 16 kan je op vijf verschillende manieren schrijven als een product van twee factoren:

1 x 16 = 2 x 8 = 4 x 4 = 8 x 2 = 16 x 1

 

Vind nu zelf alle verschillende manieren om volgende getallen te schrijven als het product van twee natuurlijke getallen.

a/36

b/48

c/105

 

2/Bereken het product:

a/ 25 x 9 =

b/ 13 x 4 =

c/ 8 x 57 =

d/ 30 x 30 =

e/ 7 x 81 =

 

3/Omkring in onderstaande tabel alle getallen die kunnen geschreven worden als het product van 3 natuurlijke getallen . Let op: het getal 1 mag niet als factor worden gebruikt!

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

 

4/Diego legt met zijn vrachtwagen gemiddeld 80 km af per uur. Hoeveel km legt hij af 300 minuten?

 

5/Een plan is gemaakt op schaal 1 : 150. Een lijnstuk op dit plan is 25 cm lang. Hoeveel kilometer en hoeveel meter is dat dan in werkelijkheid?

 

6/Bart rookt één pakje sigaretten per dag. De prijs van één pakje bedraagt 5 €. Hoeveel geld geeft Bart in een schrikkeljaar uit aan sigaretten?

 

7/Een marktkramer verkoopt 100 messensets aan 12 € per stuk, 45 braadpannen aan 14 € per stuk en 44 kookpotten aan 24 € per stuk. Hoeveel geld ontving hij in totaal?

 

8/De melkboer verkoopt 7 gros en 8 dozijn eieren. Hoeveel eieren verkocht hij in totaal?

 

 

 

 

Antwoorden:

1/a/ 1 x 36 = 2 x 18 = 3 x 12 = 4 x 9 = 6 x 6 = 9 x 4 = 12 x 3 = 18 x 2 = 36 x 1

b/ 1 x 48 = 2 x 24 = 3 x 16 = 4 x 12 = 6 x 8 = 8 x 6 = 12 x 4 = 16 x 3 = 24 x 2 = 48 x 1

c/  1 x 105 = 3 x 35  = 5 x 21 = 7 x 15 = 15 x 7 = 21 x 5 = 35 x 3 = 105 x 1

2/a/225  b/52  c/456  d/900  e/567     3/De getallen die je moet omcirkelen zijn 8 (=2x2x2) – 12 (=2x2x3) – 16 (=2x2x4)  - 18 (=2x3x3) – 20 (=2x2x5) – 24 (=2x3x4) –  27 (=3x3x3) – 28 (=2x2x7) – 30 (=2x3x5)     4/400 km    5/25 cm x 150 = 3750 cm Het antwoord is dan 3 km en 750 m.    6/366 x 5 € = 1830 €     7/100 x 12 € + 45 x 14 € + 44 x 24 € = 1200 € + 630 € + 1056 € = 2886 €     8/7 x 144 + 8 x 12 = 1008 + 96 = 1104

Reacties (0) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.