De 10 lelijkste dieren ter wereld

Door Spam gepubliceerd op Friday 28 September 12:13

Hier kan je aan staaltje zien van de meest lelijke, maar tegelijk bijzondere dieren ter wereld. Het is geen top 10 want meningen kunnen verschillen.

1. Blobvis


Over de blobvis is niet zoveel bekend. Hij leeft in diepe wateren voor de kusten van Australië en Tasmanie op een diepte van 600 tot 1200 meter. Doordat hij op zo een immense diepte leeft, heeft hij geen drijfvermogen. Zijn lichaam bestaat uit een soort gelatineachtige massa die een dichtheid heeft dat iets lager is dan water. Het diertje wordt ongeveer 30 centimeter groot. Momenteel is de blobvis een bedreigde diersoort. Zijn bestaan wordt bedreigd door de visvangst met sleepnetten. Vaak wordt hij mee opgevist als bijvangt. De blobvis is oneetbaar.

2. Californische condor


De Californische condor behoort tot de gierenfamilie. Hij kwam oorspronkelijk voor in grote delen van Noord-Amerika. Hij weegt gemiddeld 11 kilogram en wordt 114 tot 140 centimeter groot. De spanwijdte van zijn vleugels is enorm met maar liefst 240 centimeter. Hij is dan ook de grootste vogel van Noord-Amerika. Hij heeft zwarte veren met een witte driehoek onderop zijn vleugels. Zijn hals en kop zijn naakt en dus rooskleurig. Bij opwinding kan deze kleur veranderen naar rood. De Californische condor blijft levenslang samen met zijn partner en ze leggen slechts 1 ei per nest.


Momenteel is de Californische condor sterk bedreigd. In 1982 bleven er slechts 22 over waarvan 9 in de wilde natuur. Zonder menselijk ingrijpen zou hij reeds uitgestorven zijn. Gelukkig heeft de dierentuin van San Diego een kweekprogramma opgezet en laat momenteel regelmatig koppeltjes vrij in de natuur. Hiermee zijn al enkele successen geboekt. Men schat dat er momenteel ongeveer 200 Californische condors leven. De oorzaak van het uitsterven ligt grotendeels aan de verschuiving van veeteelt naar fruitplantages. Zijn voedselbronnen daalden drastisch en vaak werd hij ook slachtoffer van vergiftiging. De boeren legden namelijk vergiftigd aas om zo coyotes en wolven weg te houden. De Californische condor is een aaseter en vond ook zijn dood door het eten van reeds aangeschoten wild waar lood in zat.

3. Naakte molrat


De naakte molrat komt voor in Kenia, Ethiopië, en Somalië. Het diertje is tussen de 10 en 15 centimeter lang en kan tussen de 30 en 50 gram wegen. Hij is volledig naakt op zijn tastharen na. Het is voornamelijk een nachtdier waardoor de huid op zijn rug donkerder is als camouflage. Zijn huid zit los en zorgt ervoor dat hij zich makkelijk kan verplaatsen in ondergrondse gangen. De naakte molrat verplaatst zich even snel voorwaarts als achterwaarts in zijn gangen. Zijn voorste tanden zijn groot in tegenstelling tot zijn lichaam. Hij gebruikt ze niet enkel om te eten, maar knaagt er ook mee door de grond om gangen te bouwen. Zijn mondholte wordt afgesloten door huidplooien zodat er geen aarde naar binnen kan. Opmerkelijk is dat hij zijn knaagtanden onafhankelijk kan bewegen en ze groeien ook zijn hele leven lang.


De naakte molrat eet knollen en wortelen onder de grond. Opmerkelijk is dat hij ze niet volledig afknaagt, maar slechts een deeltje. Daarna legt hij er zand tegen zodat de opnieuw kunnen groeien. Zo zorgt hij ervoor dat zijn voedselbronnen blijven bestaan. Een ander opmerkelijke eigenschap van de molrat is dat zijn lichaamstemperatuur kan verschillen van 12 tot 32 graden. In koele en diepere gangen daalt zijn temperatuur. Deze warmt hij terug op door naar hoger gelegen, warme gangen te gaan of te knuffelen in het nest met andere naakte molratten.


De naakte molratten leven ook in een speciale samenlevingsvorm. Het is ongeveer zoals bij de bij. Er is een koningin, het grote deel van de kolonie is werkster en de overige dieren zijn soldaat. Enkel de koningin mag jongen krijgen. Ze heeft meest een nest van ongeveer 12 jongen, maar dit kan oplopen tot zelfs 20. De koningin houdt de andere vrouwtjes onvruchtbaar, enerzijds door haar dominantie, anderzijds scheidt ze een speciale stof af in haar urine. De andere dieren nemen dit op door hun dunne huid en deze stof zorgt ervoor dat ze onvruchtbaar blijven.

4. Sterneusmol


De sterneusmol leeft in natte gebieden in het noordoosten van de Verenigde Staten en het oosten van Canada. Ze worden tussen de 15 en 20 centimeter lang en wegen ongeveer 55 gram. De sterneusmol heeft 44 tanden en een dikke staart die hij gebruikt om voedselreserves op te slaan voor tijdens het broedseizoen in de lente. Hij is zo goed als blind, maar gebruikt zijn 22 vleesachtige tentakels aan het einde van zijn snuit om voedsel te identificeren. Deze tentakels zijn bedenkt met zo een 100.000 kleine tastorganen waarmee ze beslissen of de prooi eetbaar is of niet. Dit kan hij in 8 milliseconden en is zo een van de rapste dieren ter wereld.


De sterneusmol is dag en nacht actief en eten vooral aquatische insecten, wormen, weekdieren en kleine vissen. Ze paren in de winter en krijgen ongeveer 4 à 5 jongen per nest. Ze  houden dus geen winterslaap. De sterneusmol is een uitstekende zwemmer, veel van zijn tunnels monden dan ook uit in water. Roofdieren jagen op hen en soms vallen ze ook ten prooi bij grote vissen.

5. Zeeduivel


De zeeduivel leeft in het noodwesten, noodoosten en oosten van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse zee. Ze kunnen maximum 2 meter lang worden en 24 jaar oud. Het is een zoutwatervis en leeft in diep water van 20 tot 600 meter diep. Hij eet vooral macrofauna en vis.


De zeeduivel heeft meerdere benamingen zoals de hozemond, staartvis en Lotte. Het is een eetbare vis en heeft vast en smakelijk visvlees. Hij is dan ook belangrijk voor de visserij want hij is een van de duurdere vissoorten. In de Noord-Atlantische Oceaan wordt er ongeveer 50.000 ton zeeduivel per jaar gevangen. In de Noordzee ongeveer 10.000 ton en rond Ierland meer dan 30.000 ton. Hij wordt graag verwerkt in gerechten voor zijn lekkere smaak, maar ook omdat hij geen graten heeft. Hij heeft enkel een centraal been in zijn staart.

6. Roodlippige vleermuisvis


Over deze vis is nog niet veel bekend. Hij leeft voornamelijk in de Atlantische Oceaan op een diepte van 29 tot 126 meter. Hij heeft een lengte van ongeveer 10 centimeter. Het is een afgeplatte vis met een speciale neus. Deze heeft een intrekbaar lokmiddel waarmee hij zijn prooi tot vlak voor zijn bek lokt.

7. Schorpioenvis


Deze goed gecamoufleerde vissen leven in de wierwouden en rotskusten  van de Middellandse Zee. Ze worden ongeveer 40 centimeter lang. Ze hebben geen zwemblaas waardoor ze slechte zwemmers zijn. Ze verstoppen zich tussen het wier en wachten totdat er een prooi voorbij komt. Hij dankt zijn naam aan de giftige stekels op zijn rug. Deze kunnen pijnlijke verwondingen veroorzaken.

8. Aye aye of vingerdier


Het vingerdier is een halfaap die leeft in de dicht beboste gebieden in Madagaskar. Hij wordt 45 centimeter groot en heeft een staart van een halve meter lang. Hij kan tot 23 jaar oud worden. Hij heeft alsook sterke snijtanden die levenslang blijven groeien. Hij heeft zijn naam te danken aan zijn bijzonder lange, smalle vingers met scherpe klauwen. Zijn middelvinger is veel langer dan de anderen. Deze gebruikt hij als een soort echoapparaat. Hij tikt ermee op een boomstam om te horen of er insecten achter de schors zitten. Daarna peutert hij ze er ook uit met zijn lange vingers.


Het vingerdier is een nachtdier dat leeft van insecten en fruit en uitzonderlijk eieren. Ze leven alleen of in paren en krijgen 1 jong per keer. Het vingerdier is een bedreigde diersoort. Dit komt door de toenemende ontbossing. Zijn leefgebied wordt steeds kleiner. Gelukkig is er een eiland voor de kust waar gevangen dieren weer worden uitgezet en waar ze voorlopig veilig zijn.

9. Surinaamse pad of pipa


De Surinaamse pad komt voor in het noorden en midden van Amerika, vooral in Suriname. Vandaar zijn naam. Hij heeft een extreem  plat lichaam, een vierkantige vorm en een driehoekige kop. Zijn rughuid is verhard en kan dienen als een schild. Voor de rest is hij bezaaid met wratten. De pipa is een nachtdier, zijn ogen zijn praktisch onzichtbaar. Hij heeft lange tenen en kan niet lopen en springen. Daardoor komt hij niet uit het water. De Surinaamse pad eet wormen, larven, insecten en kleine visjes. Hij heeft geen tong en gebruikt daarom zijn tastzintuigen in de uiteinden van zijn poten. Bijzonder aan het diertje is het voortplantingritueel. Het vrouwtje legt eieren waarna de man ze bevrucht en in de vergrote poriën van het vrouwtje duwt. De huid groeit er vervolgens over heen en na 5 tot 6 maanden kruipen en kleine kikkertjes uit mama’s rug. 

10. Mata mata schildpad


De mata mata schildpad heeft een goed gecamoufleerd schild en dat is even lang als zijn schil, namelijk een halve meter. Hij kan zijn nek niet in zijn schild trekken. Zijn snuit is verlengd tot een surf die hij boven water steekt waardoor hij kan ademen. Hij eet vooral vis, ongewervelden, amfibieën en knaagdieren en vogeltjes die in het water vallen.


Hij leeft in de Amazonebekken in Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Hij verkiest traag stromend water en ondiepe meren en rivieren. Hij kan helemaal niet goed zwemmen en kan dus verdrinken wanneer hij in diep water terecht komt. Hij wandelt dus over de bodem.

Reacties (12) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
De mens had eigenlijk op nummer 1 moeten staan ha ha
Wat een lelijke dieren hier op den aard...

Erg leuk artikel! Duim erbij en fan erbij.
Inderdaad heel lelijk. Die eerste lijkt trouwens wel net een mens...
Leuk artikel, duim.
tjonge wat een lelijke wezens af en toe.
leuk om te lezen, duim voor je artikel erbij!
er zitten er inderdaad wel lelijke tussen :p. duim en fan erbij!
die zijn echt lelijk! duim voor je artikel ;-) groetjes justin