Dodelijk knikkerspel

Ik trof haar in de tram. Wit haar en rimpels in het gelaat. Een vriendelijk woord ontlokte de volgende. Bewonderend keek ze uit het raam en vertelde. “Mooi Amsterdam en veel nog zo oorspronkelijk. Mijn stad heb ik zien vergaan. Meer dan een halve eeuw geleden. Als ware het gisteren zie ik de gebouwen instorten. Het gebulder he...

Het stoffelijk overschot

Mijn dochter en ik zaten in de huiskamer op de eerste avond van ons gezamenlijk stukje herfstvakantie. Haar vakanties worden altijd eerlijk verdeeld in een periode bij haar moeder, van wie ik gescheiden ben en mijzelf. Zo’n eerste avond geeft me altijd een heerlijk gevoel. De gezelligheid van het weer samen zijn en het vooruit...

Jump Lianne

“Ik durf best wel maar heb er niet meer zo’n zin in!”, is wat Lianne tegen iedereen zei die er weer over begon. Waarom lieten ze haar niet met rust? Wie kon begrijpen hoe het is om zoiets mee te maken? Lianne was altijd al gek geweest op water. Zwemmen en drijven was heerlijk. Alsof ze niets woog. Het meeste plezier had ze...

De eerste metamorfose

Een jaar of zestien, zeventien zal ik zijn geweest. Eigenwijs en tegelijkertijd heel onzeker. Het kunstje van het doen alsof begon ik al aardig onder de knie te krijgen. “Je bent wat je uitstraalt, dus straal vooral uit wat je wilt zijn.” Dit was een regel waarnaar ik begon te leven. Het merkwaardige verleden liet ik achter ...

Het koude bewijs

Deze vertelling, of hij nu past bij het jaargetij of niet, toont aan dat er wel degelijk reïncarnatie bestaat. Ten minste bij één type... Hallo mooi Nederland, waar ik al zo vaak in allerlei verschijningsvormen mocht zijn. Van het heuvellandschap in het zuiden, tot de eilanden in het noorden. Door de vele eeuwen heen, heb ik ...

Afscheid is misschien wel nodig

Afscheid nemen is voor mij het moeilijkst van alle dingen in het leven, maar misschien wel nodig. Bladerend door het boek der vergane jaren kom ik het telkens weer tegen. Het moment waarop wegen zich scheiden of zelfs in zijn geheel hun einde bereiken. Ik zou moeten aanvaarden dat het hele heelal is gebaseerd op komen en gaan. N...

Een drijvende pruik?

Sommigen zullen zich hebben afgevraagd wat daar in het water dreef. Een drijvende pruik? Gelukkig had ik de wekker niet hoeven te zetten. In het verleden ging ik er nog wel eens vroeg naar toe maar de laatste zoveel jaar kan ik niet meer zo goed tegen die hete zon. Het was weer een nacht geweest waaraan ik zo’n hekel heb, warm...

Een huis vol interraciale liefde

Het leven als kat en hond is zo erg niet als men vermoedt. Een huis vol interraciale liefde Met haar mooie bruine ogen ligt ze mij voortdurend gade te slaan. Zelfs als ik niet haar kant op kijk voel ik ze bijna prikken. Even ontmoeten onze blikken elkaar en het lijkt alsof ze mij een knipoog geeft. Een zachte zucht is hoorbaar t...

Eindelijk leren zwemmen

Een paar jaar geleden heb ik het echt geprobeerd. Kon deze oude hond een nieuw kunstje leren? Leren zwemmen Drieënveertig jaar oud en niet kunnen zwemmen. Het komt niet zo vaak voor zou je denken. Niettemin blijkt bij navraag zo ongeveer elk zwembad in Amsterdam voor zwemlessen aan volwassenen een wachtlijst te hebben van meer ...