plazilla.com logo
Sporten

NFL PLAYOFFS UITGELEGD

Inhoudsopgave.

De NFL Playoffs zijn een van de grootste naseizoensevenementen in de wereld van de sport. Iedere januari richt de voetbalwereld zich op 14 teams die spelen om te bepalen wie de Super Bowl zal bereiken. Lees onze volledige uitleg over hoe de NFL Playoffs werken, gebruik onze interactieve bracket en krijg een voorsprong met onze nieuwste weddenschaptips.

NFL Play-offs Qualificatie, Zaailingen en Wildcards.

Met 32 teams verdeeld over de AFC en NFC, en elk team dat rechtstreeks strijdt tegen drie andere teams in hun divisie, is kwalificatie voor de NFL Playoffs de absolute prioriteit vanaf week één.

De huidige wereldwijde pandemie heeft geleid tot ingrijpende veranderingen in ons dagelijks leven. Het is van cruciaal belang dat we de richtlijnen van gezondheidsautoriteiten volgen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. We moeten afstand houden, regelmatig onze handen wassen en een mondkapje dragen waar nodig. Daarnaast is het belangrijk dat we alert blijven op symptomen en ons laten testen als we denken dat we besmet zijn. Samen kunnen we deze uitdaging overwinnen en de gezondheid van iedereen beschermen. NFL reguliere seizoenschema zag grote veranderingen bij aanvang van het seizoen 2023. Elk NFL-team speelt nu 17 wedstrijden na de toevoeging van een extra interconference-wedstrijd.

De NFL Play-offs beginnen officieel in het midden van januari elk jaar; een week na afloop van het reguliere seizoen en 'Zwarte Maandag'.

Wat is 'Zwarte Maandag'?

De dag na de laatste dag van het NFL-seizoen staat bekend als ‘Black Monday’ - het is de dag waarop vertrekkende hoofdcoaches meestal worden ontslagen door hun teams na een slecht seizoen. Elk jaar is er een actieve weddenschapsmarkt over wie er op Black Monday ontslagen zal worden.

Hoe werken de NFL-playoffs?

De NFL Playoffs vinden elke januari plaats na afloop van het reguliere NFL-seizoen. Veertien teams strijden in vier weken in een knock-outtoernooi waarbij het winnende team uit de AFC het opneemt tegen het winnende team uit de NFC in de Super Bowl. De teams die meedoen aan de Playoffs zijn: de vier AFC divisiewinnaars, drie AFC wildcards, vier NFC divisiewinnaars en drie NFC wildcards.

Hoeveel teams doen er mee aan de NFL Playoffs?

Voorafgaand aan de geplande schema wijzigingen voor het reguliere seizoen van 2023, heeft de NFL aangekondigd dat er nu 14 teams zich zullen kwalificeren voor de Playoffs. Drie wildcard teams zullen nu meekwalificeren naast de winnaars van de divisie, wat betekent dat er zeven teams zich kwalificeren uit zowel de AFC als de NFC.

NetherlandsTSI_19562456_168398502_lowres-2.jpg

Kampioenschappen in felbevochten divisies zoals de NFC East kunnen nog steeds worden betwist in week 18 [Eric Hartline-Netherlands TODAY Sports]

NFL Playoffs Seeding - NFL Playoffs Seeding

Het zaadsysteem voor de NFL Playoffs is eenvoudig: de divisiewinnaar met de beste stand krijgt de eerste plaats, het team met de op één na beste stand krijgt de tweede plaats, enzovoort. De drie wildcard-teams worden altijd als vijfde, zesde en zevende geplaatst; de vijfde plaats gaat naar het wildcard-team met de beste stand.

De zaaiingen van elk team hebben directe invloed op elke Playoff-wedstrijd. Vóór 2023 kreeg zowel het eerste als het tweede team een automatische plaatsing voor de Divisie Ronde, maar de extra wildcard-plaats die aan elke conferentie is toegewezen betekent nu dat alleen het eerste team automatisch geplaatst is.

Het zaaien heeft ook invloed op het voordeel van de thuisploeg - het hoogste geplaatste team zal altijd tegen het laagst geplaatste team spelen en het team met de hogere plaatsing heeft altijd thuisvoordeel in elke wedstrijd. Het eerste team van elke conferentie krijgt een bye en kan thuisvoordeel behouden tot aan de Super Bowl.

Homefield Advantage: Maakt het uit? Homefield advantage is een fenomeen dat vaak wordt besproken in de sportwereld. Het verwijst naar het voordeel dat een team heeft wanneer ze spelen op hun eigen thuisveld of in hun eigen thuisstadion. Maar maakt dit voordeel werkelijk verschil? Veel aanhangers van homefield advantage geloven dat het een aanzienlijke invloed heeft op de prestaties van een team. Ze beweren dat de familiariteit met de omgeving en het publiek voor een boost in vertrouwen en motivatie kan zorgen. Daarnaast kunnen spelers gebruik maken van de kennis van het veld en de weersomstandigheden om beter te presteren. Anderen zijn echter van mening dat homefield advantage slechts een psychologisch voordeel is en geen echt verschil maakt in de uitkomst van een wedstrijd. Ze beweren dat de vaardigheden en tactieken van het team uiteindelijk de doorslag geven, ongeacht waar ze spelen. Om te beslissen wie er gelijk heeft, hebben wetenschappers studies uitgevoerd naar homefield advantage. Uit sommige onderzoeken is gebleken dat de thuisploeg inderdaad een statistisch voordeel heeft, met een hoger winstpercentage dan wanneer ze op een neutraal veld spelen. Andere studies suggereren echter dat dit voordeel te wijten kan zijn aan andere factoren, zoals vermoeidheid van het reizende team of onbewuste partijdigheid van scheidsrechters. Al met al blijft de vraag of homefield advantage echt uitmaakt onbeantwoord. Hoewel er enig bewijs is dat het een effect kan hebben, zijn er nog veel variabelen en individuele omstandigheden die bijdragen aan de uitkomst van een wedstrijd. Het is dan ook moeilijk om definitieve conclusies te trekken over het belang van homefield advantage in de sport.

Het verkrijgen van de eerste zaadplaats is een groot voordeel in de NFL Playoffs.

 • Thuisploegen in de divisieronde wonnen 75% van de relevante wedstrijden tussen 2010 en 2020.

 • Thuisploegen in de conferentie kampioenschapsronde wonnen 68,2% van de wedstrijden tussen 2010 en 2020.

Er is echter enige vooringenomenheid in die cijfers. Tot 2019 zouden de eerste twee reekshoofden in elke NFL-conferentie een rustweek hebben tijdens de Wildcard-ronde. Dat betekent dat ze frisser waren dan hun tegenstanders die de week ervoor hadden gespeeld. De regels zijn in 2019 veranderd en nu krijgt alleen het nummer één reekshoofd van elke conferentie een bye in de wildcardronde. Dat betekent dat het percentage voor thuisspelende helden die voor eigen publiek winnen in de play-offs is gedaald. Wat er ook gebeurt: er is nog steeds een algemeen aanvaard voordeel om thuis te spelen voor de hogere reekshoofden.

NetherlandsTSI_5121008_168398502_lowres-2.jpg

Aaron Rodgers en de Green Bay Packers zijn een van de handvol Wildcard-teams die een Super Bowl hebben gewonnen [Mark J. Rebilas-Netherlands TODAY Sports].

Hoe werken wildcards in de NFL?

NFL Wildcards worden gegeven aan de drie teams uit elke conferentie met de beste records achter de divisiewinnaars. Deze teams zullen allemaal te zien zijn in de Wildcard Ronde van de Playoffs en zullen het opnemen tegen de tweede, derde en vierde zaden - alle wildcard teams zullen uit spelen tijdens deze wedstrijden.

NFL Wildcardronde-structuur - AFC & NFC

Zaad 7 @ Zaad 2

Seed 6 @ Seed 3 betekent Zaaigoed 6 tegen Zaaigoed 3.

Zaad 5 @ Zaad 4

Vanwege de seeding zullen wildcardteams voornamelijk uit spelen tijdens de Playoffs, maar een verrassing tijdens het Wildcard Weekend kan dat veranderen. 11 wildcardteams hebben de Super Bowl gehaald, waarvan zeven daadwerkelijk de kansen hebben overwonnen om als wildcard te winnen. Van die zeven hebben er vijf drie opeenvolgende uitwedstrijden gespeeld voordat ze de Super Bowl bereikten.

In 2023 deden de Tampa Bay Buccaneers precies dat, terwijl ze tegelijkertijd geschiedenis schreven door het eerste team ooit te worden dat de Super Bowl won in hun eigen stadion.

Wildcard Super Bowl-winnaars

1980 Oakland Raiders - 1980 Oakland Raiders 2007 New York Giants - 2007 New York Giants
1997 Denver Broncos 2011 Green Bay Packers - 2011 Groene Baai Packers
2000 Baltimore Ravens - 2000 Baltimore Ravens 2021 Tampa Bay Buccaneers
2005 Pittsburgh Steelers - 2005 Pittsburgh Steelers

Wildcard Lightning heeft nog nooit twee keer toegeslagen

Twee wildcardteams hebben nog nooit tegen elkaar gespeeld in de Super Bowl. Het dichtstbijzijnde dat we zijn gekomen bij het zien hiervan was in 2010-11, toen de Green Bay Packers de NFC kampioenschapswedstrijd wonnen na zich te hebben gekwalificeerd als wildcard. Helaas kon de New York Jets hun comeback niet voltooien tegen de nummer twee Pittsburgh Steelers in de AFC Championship Game om geschiedenis te maken in de Super Bowl. Aaron Rodgers en de Packers zouden uiteindelijk de Steelers verslaan met 31-25.

NFL Playoffs Schema 2023

Mis geen minuut van de actie met onze Play-offschema voor de NFL 2022-23. Gedurende januari vallen de Play-offrondes in drie weekenden, waarbij de Super Bowl plaatsvindt op zondag 12 februari.

NFL Wildcard Weekend

 • Zaterdag 14 januari 2023 twee spellen

 • Zondag 15 januari 2023. (drie spellen)

 • Zondag 16 januari 2023 één spel

Zoals hierboven vermeld in 'Evidence', wordt er steeds meer bewijs gevonden dat regelmatige lichaamsbeweging een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid. Fysieke activiteit kan helpen bij het verminderen van de symptomen van depressie, angst en stress, evenals het verbeteren van het algemeen welzijn en de kwaliteit van leven. Het kan ook helpen bij het verbeteren van het slaappatroon en het verminderen van vermoeidheid. Regelmatig sporten kan ook bijdragen aan het versterken van sociale banden, het verhogen van het zelfvertrouwen en het verbeteren van het lichaamsbeeld. Kortom, regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Hoe werken wildcards in de NFL? Tijdens de Wildcardronde krijgt de eerste plaats uit elke conferentie een bye, terwijl alle andere 12 teams strijden. In deze ronde is het volledig mogelijk dat een wildcardteam een divisiewinnaar met de op een na beste score in de hele NFL uitschakelt.

Dit seizoen worden de wedstrijden gespeeld tijdens het tweede weekend in januari en zal de tweede geplaatste ploeg spelen tegen de zevende geplaatste, de derde zal spelen tegen de zesde, en de vierde zal spelen tegen de vijfde geplaatste ploeg.

Aflossingsronde

 • Zaterdag 21 januari 2023 twee spellen

 • Zondag 22 januari 2023 twee spellen

De NFL Playoffs gaan dan verder naar de Divisional Round, gespeeld tijdens het derde weekend in januari. Het eerste zaadje zal spelen tegen de winnaar van de wildcard-wedstrijden met de hoogste plaatsing thuis, een voordeel dat ze gedurende de Playoffs zullen krijgen.

Vanaf daar, afhankelijk van wie zich kwalificeert uit de Wildcardronde, zal de hoogst geplaatste ploeg doorgaan om tegen de laagst geplaatste ploeg te spelen, waarbij de hoogst geplaatste ploeg thuis speelt. Deze structuur wordt gerepliceerd in beide conferenties, waarbij de winnaars van de vier wedstrijden doorgaan naar de Conference Kampioenschapswedstrijden.

Divisieronde structuur - AFC & NFC

Opmerking: mogelijke tegenstanders voor deze wedstrijden kunnen niet worden voorspeld vanwege de plaatsingsregels.

 • Laagste resterende AFC-zaadje tegen het hoogste AFC-zaadje

 • 2e laagst geklasseerde AFC-team @ 2e hoogst overgebleven AFC-team

 • Laagst overgebleven NFC-zaadje @ het hoogste NFC-zaadje.

 • 2e laagste NFC-zaad @ 2e hoogste overgebleven NFC-zaad

Conferentiekampioenschappen

 • Zondag 29 januari 2023, 15:05 uur ET (AFC Kampioenschap)

 • Zondag 29 januari 2023, 18:40 uur ET (NFC-kampioenschap)

De Conference Kampioenschap Wedstrijden bepalen de kampioen van zowel de AFC als de NFC. Er zijn geen byes om deze ronde te bereiken en de vier teams zullen hun Divisie Ronde wedstrijd de week ervoor hebben gewonnen. Thuisvoordeel wordt nog steeds gegeven aan de hogere ranglijst, en de winnaar van elk Conference Kampioenschap zal doorgaan naar de Super Bowl om te strijden voor de Vince Lombardi Trofee.

De winnaar van het NFC-kampioenschap neemt de George Halas Trophy mee naar huis, en de AFC-winnaars ontvangen de Lamar Hunt Trophy. Halas en Hunt behoren tot de meest invloedrijke personen in de geschiedenis van het voetbal en hebben respectievelijk twee legendarische NFL-teams opgericht, de Chicago Bears en de Kansas City Chiefs.

Conferentie Ronde Structuur - AFC & NFC

 • AFC Divisional Round-winnaar met de laagste seed @ AFC Divisional Round-winnaar met de hoogste seed

 • NFC Divisional Round-winnaar met laagste plaats @ NFC Divisional Round-winnaar met hoogste plaats

NetherlandsTSI_19527647_168398502_lowres-2.jpg

Superbowl LVI zal worden gespeeld in het State Farm Stadium, de thuishaven van de Arizona Cardinals [Joe Rondone/The Republic / Netherlands TODAY NETWORK].

Super Bowl LVI blijft ongewijzigd.

 • Zondag 12 februari 2023, 18:30 uur ET @ State Farm Stadium, Glendale, AZ

De twee Conferentiekampioenen komen bij elkaar op het tweede weekend in februari 2023, strijdend in de 56e. Super Bowl Dit geeft spelers een twee weken durende pauze na de NFL Conference Championship-wedstrijden. De NFL Pro Bowl wordt gehouden tijdens het tussenliggende weekend en niemand die speelt in de Super Bowl neemt deel aan de Pro Bowl ter voorbereiding op de grote wedstrijd.

Het Grote Spel brengt groot geld met zich mee.

De Super Bowl is het populairste weddenschapsevenement van het jaar in Amerika. Elk jaar wordt er gemiddeld bijna €150 miljoen ingezet.

Hoe te wedden op de NFL Playoffs

Wedden op de Play-offs is buitengewoon populair en even onvoorspelbaar, aangezien vorm geen rol meer speelt zodra de knock-outrondes beginnen. Een gebied dat tijdens de Play-offs een boost krijgt, is het wedden op speciale weddenschappen; het aantal speciale weddenschappen neemt enorm toe zodra de Play-offs beginnen, waardoor gokkers kunnen wedden op een hele reeks verschillende uitkomsten die niet verbonden zijn met het resultaat.

Wedden op de NFL-play-offs is veel moeilijker dan in het reguliere seizoen, omdat alleen de sterkste teams zich hebben gekwalificeerd na 18 weken. Dit verkleint de kansen op elke Play-off-wedstrijd, dus kiezen veel mensen ervoor om in plaats daarvan te wedden op spreads en speciale weddenschappen.

Hier zijn vier+ Weddenschappen op de NFL tips om te onthouden tijdens de playoffs:

 1. Bekijk de statistieken.

  Tegen de tijd dat de play-offs beginnen, zul je toegang hebben tot statistieken die verzameld zijn over een volledig regulier NFL-seizoen. Deze statistieken zullen waardevol inzicht geven in hoe teams spelen, wat hun zwaktes zijn en hoe ze hun play-off tegenstander kunnen verslaan. Dit compenseert ook het feit dat je niet in staat bent geweest om elke individuele NFL-wedstrijd van het seizoen te bekijken.

 2. Begrijp de diepte van een team.

  Aan het begin van het NFL-seizoen komen alle grote namen tevoorschijn om te spelen. Gedurende het seizoen kan echter vorm verminderen en kunnen blessures optreden. Tegen de tijd dat de playoffs beginnen, kan een team er heel anders uitzien en vaak vertrouwen op spelers van de bank die voorheen hooguit in het speciale team zaten. Je moet precies begrijpen hoe goed de wisselspelers zijn, omdat zij een grote invloed kunnen hebben op hoe hun team presteert in de playoffs.

 3. Bekijk reguliere seizoensschema's.

  Het is erg belangrijk om te beoordelen hoe de kracht van het speelschema en de weg naar de playoffs van een team is geweest. Bijvoorbeeld, je zou een team kunnen hebben met een record van 14-2, die alleen tegen zwakke teams speelde gedurende het seizoen en erin slaagde om wedstrijden tegen teams met winnende records te vermijden. Vervolgens zou je een team kunnen hebben met een record van 11-5 dat speelde in een sterke divisie of een veel zwaarder speelschema had, maar toch in staat was om de playoffs te bereiken. Is het team met het beste record echt sterker dan het andere team?

 4. Wees slim.

  Dit is waarschijnlijk de beste tip als het gaat om online gokken, wedden op NFL-playoffs en het beheren van je geld. Doe je eigen onderzoek. Vind een betrouwbare online sportwedkantoor en, het belangrijkste, wed nooit met geld dat je je niet kunt veroorloven te verliezen. Slim wedden zorgt ervoor dat je je nooit ellendig zult voelen als het seizoen voorbij is.

NFL Playoffs FAQs Wat zijn de NFL Playoffs? De NFL Playoffs zijn een reeks wedstrijden die worden gespeeld aan het einde van het reguliere American Football-seizoen om te bepalen welke teams deelnemen aan de Super Bowl. Hoeveel teams doen er mee aan de NFL Playoffs? Er doen in totaal 14 teams mee aan de NFL Playoffs. Zeven teams uit elke conference (AFC en NFC) kwalificeren zich voor het postseason. Hoe worden de teams gekwalificeerd voor de NFL Playoffs? Elk conference heeft vier divisies en er zijn daarnaast nog twee wildcards. De winnaar van elke divisie plaatst zich automatisch voor de Playoffs, terwijl de twee beste teams die geen divisie hebben gewonnen als wildcard-teams doorgaan. Hoe lang duren de NFL Playoffs? De NFL Playoffs beginnen meestal begin januari en eindigen met de Super Bowl, die traditioneel plaatsvindt op de eerste zondag in februari. Het hele playoff-proces duurt in totaal ongeveer een maand. Hoe worden de wedstrijden in de NFL Playoffs bepaald? De wedstrijden in de NFL Playoffs worden bepaald door een systeem van zaadplaatsing (seeding). De teams met de beste gewonnen-verloren record worden hoger geplaatst en hebben homefield-voordeel in de eerste ronde van de Playoffs. Wat gebeurt er als een wedstrijd in de NFL Playoffs eindigt in een gelijkspel? Als een wedstrijd in de NFL Playoffs eindigt in een gelijkspel, gaat de wedstrijd door naar een verlenging. Deze verlenging duurt maximaal 15 minuten en wordt gespeeld volgens de sudden death-regel, waarbij het eerste team dat scoort de wedstrijd wint. Hoe worden de NFL-kampioenen bepaald? De NFL-kampioenen worden bepaald tijdens de Super Bowl, het grootste sportevenement van het jaar in de Verenigde Staten. De kampioen van de AFC-conference speelt tegen de kampioen van de NFC-conference om de titel. Wat gebeurt er met de winnaar van de Super Bowl? De winnaar van de Super Bowl wordt uitgeroepen tot de kampioen van de NFL. Het team ontvangt de Vince Lombardi Trophy en wordt vaak geëerd met een parade in hun stad.

Wat zijn de NFL Playoffs?

De NFL Playoffs zijn een knock-out toernooi dat plaatsvindt na afloop van het reguliere NFL-seizoen om de kampioen van de hele competitie te bepalen.

Wanneer zijn de NFL Playoffs?

De NFL Playoffs van 2023 beginnen op zaterdag 14 januari met de Wildcard Ronde, gevolgd door de Divisional Ronde op 21 en 22 januari, en de Conference Championship wedstrijden worden gehouden op zondag 29 januari. De Super Bowl wordt gehouden op zondag 12 februari 2023.

Waar zijn de NFL Playoffs?

Er zijn geen neutrale locaties voor de play-offs, in plaats daarvan wordt elke postseason-wedstrijd gespeeld op de thuislocatie van het team met de hogere rangschikking. De enige uitzondering op deze regel is voor de Super Bowl, die elk jaar wordt gehouden in een neutraal, vooraf bepaald stadion.

Hoeveel wildcardploegen zijn er in de NFL?

Na een verandering in 2023 kwalificeren nu zes wildcards zich voor de NFL Playoffs - drie uit de AFC en drie uit de NFC.

Wat gebeurt er als er een gelijkspel is in de NFL Playoffs?

In tegenstelling tot tijdens het reguliere NFL-seizoen, kan er geen gelijkspel zijn in een NFL Playoff-wedstrijd. Als aan het einde van het vierde kwart de wedstrijd gelijk staat, zal deze naar een overtime-periode gaan. Als aan het einde van elke overtime-periode de wedstrijd nog steeds gelijk is, zal deze eenvoudigweg doorgaan totdat er een winnaar wordt uitgeroepen.