He du, Radrenner

Wielrennen was in de jaren zeventig een onbekende sport in Oostenrijk. Bij het zien van een renner op een klonk al snel "Guck mal, ein Radrenner" en "Guck mal, ein Rennrad". Van de wielercoryfeeën die wij massaal aanbeden hadden de Oostenrijkers nooit gehoord. He du Radrenner In 1970, ik was 17 jaar, fietste ik als nieuweling e...
0
0
Public

Senior klimmer met junioren-cassette

In de zomer van 2012 heb ik na twintig nagenoeg fietsloze jaren de fietssport weer opgepakt. De basis van mijn uitrusting, een Giant TCR 1 Composite van 2012 heb ik op een aantal punten aangepast aan mijn persoonlijke voorkeuren en mijn grootste liefhebberij: klimmen. Mijn grote liefde is de Mont-Ventoux, wat weer te maken heeft...
0
0
Friends

Dries van Agt en mijn racefiets

Hoe een oud politicus die qua gedachtengoed altijd ver van je af stond, toch een ommezwaai in je hoofd teweeg kan brengen. De avondetappe Op 11 juli 2012 is Dries van Agt, oud minister president, fervent fietser en tegenwoordig voorvechter van de rechten van het Palestijnse volk, te gast bij Mart Smeets in het tv-programma "De A...
0
0
Public

Nettoyons le Mont-Ventoux

In september jl. lees ik op www.dekaleberg.nl over de schoonmaakactie "Nettoyons le Ventoux". Het evenement vindt jaarlijks plaats in september. Een "Armée de Volontaires" ruimt dan de rommel op die is achtergebleven na een seizoen met de Tour de France en duizenden liefhebbers die bidons vol met isotone dorstlessers, energieri...
0
0
Public

De Ventoux onoverwinlijk, koranverzen ten spijt

In mei beklom ik voor het eerst sinds 1970 een alp per fiets. Een half jaar na mijn zestigste verjaardag, in mei 2013 werd het tijd voor mijn tweede Alp. Onlogisch De Mont Ventoux is dan geen logische keuze. Maar omdat het in de Provence al te koud is deze meimaand, laat staan noordelijk daarvan heb ik gewacht tot de Kale Berg e...
3
1
Public

Ventoux obsessie

Aan de wand achter mijn huisarts een gigantische foto: de Mont Ventoux met in de verte een fietser die in het maanlandschap zijn weg naar de top zoekt. "Ja, dat ben ik, mijn vrouw maakte de foto". "Dus dat is ook voor een gewone sterveling weggelegd", dacht ik. Obsessie Door de jaren heen bleef het in mijn hoofd gonzen. Sinds mi...
0
0
Public