Groeien aan waardevolle reacties

Hoe leerzaam en verrijkend wordt het leven als we door bepaalde toonzettingen heen kunnen kijken? Al jong heb ik gemerkt dat ik bij anderen de meest uiteenlopende gevoelens oproep. Ook als ik enkel aanwezig ben, niets zeg of doe. Zelfs al zit er in mijn hoofd niets kwalijks, dan nog kan men mij aanvallen over mijn zogenaamde val...
10
15
Public

Wilt u een smak geld aan mij bijverdienen?

Ik zoek een agent of kunstmakelaar! Hij/zij krijgt daar uiteraard een royale commissie voor, een leuk percentage van de opbrengst. Alles in overleg. No cure no pay, dus wel te verstaan Het is gedegen handel, niets nepperigs aan en met vakkennis gemaakt . Het stelt wel degelijk iets voor. Niets cut-and-pastwerk of jatwerk van een...
41
36
Public

Hoe maken schrijvers positief gebruik van elkaar (3)

Willen leren Soms lees ik een artikel en halverwege poft er in mijn hoofd een vraag op. Een interessante insteek die ik krijg naar aanleiding wat er geschreven staat. Soms kriebelen mijn vingers ook om er met een tekstmarker een gele streep door te trekken en er een suggestie achter te zetten omdat de zin niet lekker loopt. Of o...
80
28
Public

Schrijvende kunstschilder: abstract, expressie, impressie, pointillist, fijnschilder (2)

Kunstschilder materiaal Pennen, papier, panelen, doeken, potloden en penselen, etc. Lieve schrijvers en schrijverinnen. Een kunstschilder heeft een idee, maakt er een krabbeltje van en doet daarna een voorstudie in potlood, balpen, viltstift of houtskool, al dan niet aan de hand van diverse foto’s, de natuur, een stilleven of ...
29
24
Public

Schrijven met penselen of kwasten. Een kwast is ongeschikt voor fijnzinnige klussen

Wat is kunst? In een eerder artikel beschreef ik de vijfjarige dagstudie aan de Kunstacademie waarbij ik ervoer dat kritiek onmisbaar is voor ontplooiing. Ik ben er nog steeds dankbaar voor. Destijds leerde ik vaardigheden die bewezen overal toepasbaar te zijn, ook in conflicten met mijn naasten of als inlevingsvermogen broodnod...
26
11
Public

Soms redt het woord een mensenleven

Soms redt een gesprek een leven. Een andere keer kan het ene woord de druppel zijn die de emmer over doet lopen en dan kosten diezelfde hoeveelheid letters, door jou met dezelfde intentie uitgespoken, je de kop. Het is afhankelijk van hoe de ontvanger reageert. De leraar Een docent in creatief denken geeft anders les dan de wisk...
25
15
Public

Ben jij knutselaar of kunstenaar?

Creativiteit is nog steeds niet als nuttige drijfveer erkendOnafhankelijk van het nest waaruit men is gekropen kan iedereen levenskunstenaar worden want Iedereen heeft talenten maar Een kind wordt, als het goed is, met diverse mooie talenten geboren waarmee het mag experimenteren. Later leer je dat af en talent belandt vaak in d...
26
25
Public

Ik ben een grote rode toverbal

Dora, de levensgrote toverbalDe Kolere Heks en het Proto Kol Ik schrijf Plazilla, oh whoehaaidelalMet duizend en één toverspreuken volEen mee-lever ben ik en lot-deler, zowel als observator als een al gemene gebruikster van het zuiverste waterrigoureus zet ik de klauwen in mijn ervaring brouw een sterk verhaal door de kollen p...
24
15
Public

Lidewij Edelkoort en alle lijken in de kast (3)

In Kunst en Cultuur per columnDe visie van trendwatcher en ziener Lidewij Edelkoort “We moeten terug naar waarden die we hadden, die in de vaart der volkeren in het vergeetboek zijn geraakt. Door te ver doorgevoerd individualisme is de menselijke maat ondergesneeuwd.” Jan reageert verbaasd en komt naar voren, kijkt of hij wi...
28
8
Public