Waar een lentegevoel goed voor is

Als de nachten nog koud zijn, de dag nevelig begint, maar ’s middags een stralende zon doorbreekt; als de koolmezen dan uitbundig hun tweetonige roep laten horen en ergens een kraai vliegt met een snavel vol nestmateriaal (of iets dat er verdacht veel op lijkt)…. Dan krijg ik een lentegevoel. Ook al is het pas half februari....
7
8
Public

Vroege bloeiers in de tuin

Het eerste lenteweekend. De hele buurt is buiten. Mijn buurvrouw links zit met haar hartsvriendin op het terras een wijntje te drinken. Om hen heen lopen mijn buurkinderen, een vriendje en de labradoodle. Mijn buurman rechts is met een herrie-apparaat bezig bij een rij struiken aan de slootkant. De achterbuurhond heeft over de b...
11
5
Public

Alleen de salie deed het dit jaar geweldig

Mijn kruiden-/groententuintje heeft het dit jaar niet erg best gedaan. Twee lusteloze tomatenplanten gaven hooguit vijf tomaatjes; een ingezaaid bedje ruccola bracht niets anders voort dan miezerige sprietjes die gingen bloeien voordat er ook maar een fatsoenlijk blad aan had gezeten. De basilicum werd opgegeten door iets dat he...
7
11
Public

Een vlinderfeestje op de herfstaster

De herfstaster in mijn achtertuin is bijna manshoog en bloeit volop. Een opvallende, paarse bos waar de vlinders dol op zijn. Op deze mooie nazomer dag zit ik op mijn terras te kijken naar het drukke gefladder op en rond de struik. De felgekleurde, grote atalanta’s zijn de meest opvallende gasten. In het midden diep, donkerbru...
7
2
Public

Fruit uit eigen tuin

Onze appelboom heeft het weer goed gedaan dit jaar. Rond de 120 appels van dat ene boompje vind ik een mooie oogst. Al halverwege augustus hebben we ze binnengehaald, toen er regelmatig exemplaren onder de boom lagen na een nacht met veel wind. Die valappels gingen meteen in de appelmoes, samen met geplukte kneuzen, waar aan de ...
12
4
Public

Een piepklein pruimenboompje

In een grote, zwarte cementbak aan de rand van het terras staat een klein pruimenboompje. Vorig jaar, toen ik hem net had neergezet, groeiden er meteen heel dapper vier pruimen aan. Dit voorjaar bloeide de kleine boom uitbundig. Dat beloofde veel meer dan vier vruchten en jawel, langzaam werden de takken zwaar van het fruit. De ...
6
5
Public

Verslag van een tuinvogel-tel-sessie.

Sneeuw op de grond, een lichte ochtend, maar er staat wel een ijskoude wind. Misschien zitten daarom de vogels geen ogenblik stil. Mezen zijn altijd wel snelle jongens, maar nu blijven ze nauwelijks een seconde aan een vetbol hangen en hup, ze zitten alweer tien meter verderop bovenin een boom. Een half uur turven Het is de twee...
7
2
Public

Hop in mijn tuin

Met de hopbellen in mijn tuin doe ik niets anders dan ze bewonderen. Maar wie dat wil, kan er wel meer mee doen. Een verhaaltje gevolgd door wat hopinformatie. De zon lokt me naar het terras. Ik neem een voorschotje op de oefening die mijn fysiotherapeut voor vanmiddag heeft aangekondigd: lopen met één kruk. Zo kan ik mijn kof...
25
12
Public

Almachtig?

Hier heers ik over leven, dood En wie met wie en waar Ik ben het Die met harde hand Verwijdert Of voorzichtig plant Wat groeien mag Dan kniel ik Voor de hosta neer En trek voorzichtig Telkens weer Het leven los Vanuit de wortel van het kwaad: Houttuynia Cordata Met tuinschep Hark en heggeschaar Verjaag ik Deze woekeraar Mijn tem...
10
5
Public