Versplinterde Spiegels (Eind)

De TV als katalysator Ik vraag me af of mijn dochter beseft dat haar welzijn al twintig jaar haar eigen verantwoording is, niets meer met mij te maken heeft. Ze kijkt geen TV, vertelde ooit dat vrienden haar daarom wereldvreemd noemden en ik vroeg me tevens af hoe ze, als producente, werk van klanten promootte zolang ze niet wis...
17
58
Public

Patronen tekenen zich af

Weggezet worden als aasgier is niet zo’n groot probleem. Zelf gebruik ik ook beeldende taal. Uitgescholden worden is een peulenschil vergeleken bij uitgesloten blijven. De angst die deze roofvogel vertegenwoordigt is echter zeer veelzeggend. Het moet vreselijk zijn om op je vijfendertigste nog te denken dat je moeder je vernie...
13
24
Public

Dankbaar moet je zijn, nederig en klein

Dankbaarheid 'Dankbaar moet je zijn, nederig en klein.' zong Robert Long al in 1972, geloof ik, zes jaar voor de geboorte van mijn kind. Dankbaarheid was voor mij lang een onzinnig woord, zonder enige lading. Welk kind is dankbaar voor klappen, voor alleen gelaten worden, opgesloten zijn, gemiste troost, oneerlijkheid. Welk kind...
23
48
Public

Om te bescheuren

Het huisje is knus. Staat in een rustig bungalowpark en het is laagseizoen. We worden niet overspoeld door lawaaierige toeristen die in hun vrije tijd ineens loskomen. De laptop is mee, dus ik verveel me ook ’s avonds niet. We lunchen zondag luxe in de stoomtrein naar Valkenburg die daarna ook weer terug boemelt naar Simpelvel...
15
25
Public

De handdoek in de ring

Twee maanden gaan voorbij zonder berichtje van mijn dochter. Ze publiceert nog wel regelmatig afleveringen in haar blog. Indien de plannen niet zijn gewijzigd is ze al een hele week terug in Nederland als mijn fictieve rigide Karel in de clinch raakt met heel zijn familie waar hij totaal niets van begrijpt. Een vlaag van niet te...
12
14
Public

Mysterie; fictie of de dood

De snoepjes in de trommel slinken gestaag. Alle smaken zijn al geprobeerd. Er blijken meer sinaasappel- dan bosbessentoffeetjes te zijn en bij het citroensmaakje zit ik ineens weer onder de spiltrap in mijn oude huis voor de computer. Dat jaar heb ik de samenwerking met het team opgezegd; er werd te weinig gebruik gemaakt van he...
15
28
Public

Snoephartjes en vruchtentoffees

Ik doe nog eens een greep in de leuke draaimolentrommel met vakantiesnoepjes. Die met het donkerblauwe papiertje smaakt naar bosbessen en ik zie opnieuw de rokkenjager in de lange smalle keuken van het oude huis tegen de muur hangen. Hij had geen onaardige kop. Ik snapte dat hij jonge meiden makkelijk om de vinger wond met die l...
12
11
Public

Ik sta er te kwetsbaar in

Als de katjes muizen De geur van vers brood trekt door het atelier en de soep geeft zacht pruttelend aan gegeten te kunnen worden. We nemen plaats aan de eettafel in de lange pijpenla van de keuken, die ik twee dagen geleden ter ere van het hoge bezoek, van onder tot boven brandschoon heb staan schrobben. De kaas-ui-broodjes zij...
13
20
Public

Sociale onbenulligheid is een 'gave'

“Ja, dan lust ik nu die tweede kom koffie wel,” deelt Hans van Zijklo tot Huppeltrut bazig mee. Even kijk ik hem hooghartig aan. Ben ik de koffiejuffrouw van de Hema? “Komt voor elkaar Hahans, ja haha, wat ben ik toch een slechte gastvrouw hè? Vergeet ik helemaal stand te pede nieuwe koffie te zetten voor mijn aanstaande ...
10
33
Public