Reuzenbereklauw, mooie geweldenaar

De reuzenbereklauw, officieel bekend als Heracleum mantegazzianum, is van huis uit niet inheems. Hij komt uit de Kaukasus en is al lang geleden als bijzonder gewas naar West-Europa gehaald om kasteelparken te versieren. Daar verwilderde hij nogal gemakkelijk, zodat hij zich in sommige bossen een eigen ecologisch plaatsje ging ve...
3
2
Public

Dagboek: Allerheiligen Allerzielen 2010

Allerheiligen. Ik word wakker in Ronse in mijn eigen motorhome. Ronse of Renaix, want wij zijn hier weer op een grens. De Belgische taalgrens. Ik heb nogal de neiging om langs grenzen te wandelen of te rijden. Waarom is mij niet helemaal duidelijk, misschien omdat daar de diversiteit aan mensen en aan natuur groter is en er dus ...
3
1
Public

Sosoye kruidenwandeling

zondag, mei 19, 2013 Montagne de Sosoye Kruidig gewandeld in Sosoye. Sosoye, een mooi dorpje gelegen in de Molignéevallei, dicht bij de abdij van Maredsous, is bijzonder rijk aan natuur. Opvallend is de rotsachtige berg waar we een grote variatie aan kalk- en warmteminnende planten vinden. Voor een herborist zijn hier vooral de...
2
0
Public

Wandelen in een winters Hoegaarden

Wandelen is zowat mijn tweede natuur. Be-wegen. De ene voet voor de andere zetten. De ogen in de berm. Vogelmuur, varkensgras, kiemplantjes van de klaproos. In de winter ook kale karaktertakken van de meidoorn, sleedoorn, olm en es ontdekken. Zeker vandaag in de holle wegen van Hoegaarden tegen een ijsblauwe hemel zien die booms...
3
0
Public

Winterwandeling in Hoegaarden

Dagboek zondag 1 februari 2010 Mijn 'kruiden'wandeling. Een winterse rit naar Hoegaarden voor een persoonlijke wandeling. Om geen risico te nemen met dit weer ben ik vroeg vertrokken en dus een uur te vroeg ter plaatse. Dan maar even naar het wit besneeuwde kerkhof. Op familiebezoek. Helaas het graf van mijn ouders kon ik niet v...
4
0
Public

Versteende bomen in de goudberg

Moerascypressen bij de Zoete Waters Ik wandel langs de Zoete Waters in Oud-Heverlee. Jong voorjaarsgroen laat zich reeds overmoedig zien. Rood aangelopen brandnetelscheuten, fris driftig zevenblad maar ook zeldzame witte waterkers die overal in de opborrelende bronbeekjes van de hellingbossen groeien. Ook de geurende vlierscheut...
2
0
Public

Over wilde en tamme rucola

In mei 2008 schreef ik 'Voor het eerst in duin en op strand planten bij mekaar scharrelen voor mijn cursus. Of moet ik hier ‘strandjutten’ zeggen. De stevige vettige blaadjes van winterpostelein, eetbare Rucola, wel de wilde, Diplotaxis tenuifolia of Grote zandkool en klein kaasjeskruid. Op het strand verzamel ik wat blaaswi...
7
1
Public

Herfst en de tover van tamme kastanje

DINSDAG, OKTOBER 23, 2012 Vandaag is voor mij de eerste herboristenlesdag van het nieuwe seizoen. Een herfstwandeling vooraf brengt me in de juiste stemming en zorgt ook voor enig lesmateriaal. Kastanje- en tulpenbomen, eik en Taxus. Niet dat deze bomen allemaal eetbaar zijn, maar genietbaar in elk geval wel. En is dat niet de g...
4
0
Public

Obamaherbs en Red Passion

Barack Obama werd herkozen als president van de United States. Als herborist vroeg ik mij af of mijnheer de president op een of andere manier ook iets met kruiden 'herbs' te maken heeft. Dus.... ik op zoek naar de Obamaherbs en die bleken wel degelijk te bestaan, maar niet zoals ik ze mij had voorgesteld. Op de site Obamaherbs w...
2
0
Public