Onze populieren

De drie oude populieren gevuld met honderden maretakken bepalen het profiel van ons landschap langs de Aulne. Ik probeer me wel eens voor te stellen, hoe het zou zijn zonder hen. Een vreemde leegte in de lucht. Een onttoverd landschap. Gelukkig zijn ze er nog en ik ook, al worden we allebei een dag ouder en verliezen we allebei ...
3
1
Public

Dagboek herborist: wandeling Broekelei

16 september 2004: Broekeleiwandeling Met mijn cursisten de Broekeleiwandeling gemaakt in Keerbergen. Door het Natuurpuntreservaat bijna in het centrum van Keerbergen. Goed dat het er is, maar spijtig genoeg wel een echt overbemest stikstofreservaat met Wilg, Els veel brandnetels en consoorten. Verder langs de Dijledijk een mooi...
2
0
Public

Dagboek herborist november 2004

6 november 2004: kerkhof van Bellegarde In de schemering wandelen we weer eens naar 'ons' kerkhof, dat nu, na Allerzielen met verse chrysanten versierd is. Nu ja versierd, de pompeuze bloemen choqueren mij en het landschap. Misschien zijn ze morgen al bevroren of opgegeten door de everzwijnen. Maar waar is moeder everzwijn en ha...
3
0
Public

Dagboek herborist december

DECEMBER Ik neem me voor om mijn tuin in December een rustmoment te gunnen. Ik bedoel; dat ik zelf mijn planten deze maand met rust wil laten. Ze niet insnoeien, uitgraven, overplanten of op alcohol zetten. Benieuwd of me dat zal lukken. Vele planten in December maar dan anders De specerijen, die in koude en donkere dagen ons, z...
8
3
Public

Dagboek herborist december

7 december 2004 Zomaar eens een dagje wandelen in de Ardennen. Samen met mijn dochter maak ik een grijze geheimzinnige wandeling in de vallei van de Molignée. De zaadpluizen van de Bosrank hangen er overvloedig en verdrietig nat bij. Zouden ze rouwen om onze pas overleden tante Dien? Mijn dochter plukt een bosje ter nagedachten...
3
0
Public

Dagboek herborist november 2004

10 november 2004 Nog in de Franse Drôme. Koude zonnige dag, de mistral waait nog net tot in Bellegarde. In de bijna bladloze bomen en struiken lijken de bessen van sleedoorn, liguster en meidoorn steeds groter te worden. De bloedrode bessen van de meidoorn zien er zo stralend geneeskrachtig uit, dat ik ze wel moet plukken om er...
2
1
Public

Dagboek herborist april 2004

Het jaar 2004, uit mijn dagboeken van een herborist. Het jaar dat we gedeeltelijk in de Franse Drômestreek en in het Belgische Keerbergen woonden. 5 april Terug in de Franse Drôme, gele Stengelloze sleutelbloemen in overvloed. In Belgie zijn de Primula’s beschermde planten, die dus in het wild niet mogen geplukt worden. Hier...
2
0
Public

Dagboek herborist maart 2004

Het jaar 2004 uit mijn dagboeken van een herborist. Het jaar dat we gedeeltelijk in de Franse Drômestreek en in het Belgische Keerbergen woonden. 1 maart 2004 laatste dag in Bellegarde-en-Diois Vandaag 2 soorten wandelen beoefend. Eén: rustig rondsnuffelen, bewegen om wat plantjes te bekijken, te ruiken. De helling op achter o...
2
0
Public

Dagboek herborist februari 2004

2 februari Al weer een tijdje terug in Belgie. De gewone winterse gang van zaken. Cursussen en voordrachten voorbereiden en geven. Al vele jaren en met evenveel plezier. Ook de inschrijvingen voor de nieuwe opleiding in april beginnen binnen te komen, al zijn er de laatste jaren vooral veel ‘last minute’ inschrijvingen. Toch...
2
0
Public