Waterlanders

Jij gaat er vanuit dat het geld, zoveel is het niet eens, geheel van jou is en dan probeer je ook nog op slinkse wijze mijn toestemming te krijgen voor je boekhoudkundige malversaties? Ik ben wel goed maar niet gek, Broer. Ik laat je voorlopig in de waan dat je overal mee weg komt, maar ik heb recht op de helft. Dat krijg jij on...
16
11
Public

De graaiende aap uit de mouw

Een beetje ruimte en rust is me niet gegund, denk ik geïrriteerd als die zondagavond om zeven uur de deurbel klinkt. Tot mijn verrassing staat Broer onder aan de trap. Zoals gebruikelijk onaangekondigd, terwijl ik dat bij hen beslist niet hoef te proberen, want dan breng ik hun zorgvuldig opgebouwde verdediging in de war. Ik wi...
17
25
Public

Ik mocht het wonder zien

Het is bijna Kerst Het lijkt of de dennenboom in de grote hal vanmorgen meer geur afgeeft, denk ik in het voorbijgaan en meteen bij binnenkomst merk ik het al op: de neuspunt is beslist spitser dan gisteren. Erik vertelde vrijdagochtend dat je daaraan kunt zien dat het sterven niet lang meer op zich zal laten wachten. Mijn moede...
24
30
Public

Niets nieuws onder de zon

Beurtelings zes uur waken Dat loopt zaterdag al op niets uit. Mijn biologische klok laat zich niet foppen. Midden op de dag kan ik onmogelijk slapen en Broer kondigt plompverloren aan een paar uur naar huis te gaan. Niets nieuws onder de zon. Hoezo gelijkwaardig overleg? Rot maar op, stuk ongeluk. Als het er op aankwam liet jij ...
15
16
Public

Ma de liefjes

Ik word vanzelf wakker, moet dus toch hebben geslapen. Niemand heeft me gewekt, een goed teken, want dan is de situatie beneden niet noemenswaardig veranderd. De Rozenheuvel slaapt als een onschuldig kind, denk ik om half zeven. De serene stilte in de oude villa heeft een veilig omarmend vermogen. Het is nog donker, een heldere ...
16
15
Public

Malen en waken

Slapen lukt natuurlijk niet Mijn hoofd maalt De spanning die er in het begin was vanwege de angst der onwetendheid is gezakt. Ik maal niet over de dood, of over het feit dat ik wees word. Ik zal straks de vaste bezoekjes aan ma missen, maar de zorgen voor haar zal ik niet meer hebben. Ik heb mijn leven een tijdlang aangepast om ...
15
10
Public

Het wonder rond middernacht

Doezelen op drugs Ma lijkt al drie uur diep te slapen, maar als we haar iets vragen knijpt ze in onze hand en volgens Erik kan dat nog wel een tijdje duren. Met het geruststellende geroezemoes van het lopende buffet in de hal op de achtergrond ronkt ze zacht voor zich heen. Op aanraden van de verpleger drukken we om de tien minu...
16
14
Public

Zwevend op Kerstmuziek

Zodra de pomp is gevuld, de eerste verdoving door haar aderen zoeft, zakt ma weg in een rustige slaap. De dokter kan op geen stukken na zeggen hoelang het duren gaat, “want uw moeder ies sjterke vrouw. Lichaam nog niet klaar voor eind. Hart te goed, geest te sterk.” Ik moet er ondanks de spanning toch om glimlachen. Terwijl ...
17
13
Public

De laatste nieuwe haring

Gerustgesteld door de Poolse dokter en opgepept door EmjE, slaap ik voor de verandering weer eens een lange nacht prima. Met een frisse opgewekte zin kwakkel ik naar de Hospice waar men gisteren al bezig was met Kerstversiering. Erik, de rustige verpleger met zijn paardenstaart en stevige lijf heeft dienst, zie ik aan zijn oude ...
10
9
Public