Toen was hagelslag heel gewoon.

Vanmorgen aan het ontbijt zat ik een beetje voor mij uit te mijmeren. Mijmeren over beleg, jawel. Mijn rechter arm beweegt zich langzaam naar boven. Mijn vingers wijzen daarbij naar de tafel en ik maak een ‘strooibeweging’. Het geluid van regen dwarrelt omlaag. Vanaf een veilige hoogte valt de hagel naar beneden. Ik wordt he...
11
4
Public

Ik ben bang dat hij vergeet te leven!

Met lange passen wandelt een oude man vastberaden over de Dorpsweg. Statig en kaarsrecht. Zijn manier van lopen doet me denken aan een marcherende militair. Hij heeft nog nooit zijn wandeling een dag overgeslagen. Hij loopt alle zeven dagen van de week, steekt zijn paraplu op als het regent, trotseert de sneeuw en loopt in de sc...
25
19
Public

“Tot ziens Papa”, zei ze nog zacht.

Met haar zesentwintig jaar was dit de achttiende keer dat ze deze reis ondernam. De treinreis gaf haar elk jaar weer dat onrustige gevoel, alsof ze besefte dat waar ze mee bezig was, nooit af zou komen. En de rust die het haar gaf, kwam pas altijd achteraf. Ze kon zich niet voorstellen dat ze deze traditie ooit door omstandighed...
16
26
Public

Hoe Hitlers hond in Arnhem het leven liet.

Gisteren las ik een, tot nu toe, onbekend stukje oorlogshistorie uit Arnhem. Naast het mislukken van de operatie ‘Market Garden’ was er nog een klein stukje leed: “de dood van Hitlers ongehoorzame hond.” Ik denk dat maar weinig mensen dit verhaal uit 1944 kennen. Historicus en journalist Robert Stiphout deed onderzoek na...
26
24
Public

Evert heeft ze niet allemaal op een rijtje.

Hij woonde in een hutje op de hei, de boeren uurloner. Hij zwierf van boer naar boer om zijn kosje bij elkaar te scharrelen. Een eenzelvige zonderling, dat was hij. Een volwassen kind eigenlijk, die Evert. Het verhaal speelt zich af in een tijd dat de eerste radio’s hun intrede deden. Evert was op weg naar de herenboer Leeflan...
8
11
Public

Ach, wat een emotionele muzikale nostalgie.

Vanmiddag ben ik maar eens even in de muziek gedoken. Samen met mijzelf de hele CD-kast leeggehaald, want er lag nogal wat ‘oud stof’. Och, wat kan een mens zich dan sentimenteel terugtrekken in de eighties. Weet u het nog, de tijd van de schoudervullingen, ontplofte kapsels en opstandige yuppies? Maar het was ook een tijd v...
13
8
Public

Als ze maar niet te veel beurten heeft gehad.

Soms, zo’n twee keer in de drie maanden, krijgt mijn vrouwlief een paar vriendinnen op bezoek. Op zich is dat niet zo bijzonder hoor, Kwikker, Kwekje en Kwakkel vermaken zich wel en de gesprekstof is zeer divers. Ik trek mij dan altijd even terug aan de grote tafel, achter in de woonkamer. Afgelopen woensdag waren ze er weer d...
24
20
Public

Hier de oplossing van de ‘uitsmijter’ van gisteren.

De vraag was, hoeveel F's bevat onderstaande tekst. "Na een fantastische fietstocht lust ik wel een verfrissend glaasje Fanta, Fristi of ander fris." a-5 b-6 c-7 Juiste antwoord: De meeste mensen ontdekten 5 of 6, maar het zijn er toch echt 7.Kijk maar: 'Na een fantastische fietstocht lust ik wel een verfrissend glaasje Fanta, F...
6
6
Public

Veel beter dan vandaag wordt het toch niet.

Nou, nou, eindelijk. De zon laat zich vandaag weer eens even zien. Met de verwarming op 20 sta ik achter het glas te genieten van de ‘restantenzomer’. Of zal ik naar buiten gaan, nog even profiteren van iedere zonnestraal die tot mij kan doordringen? Doe ik, gewapend met de ochtendkrant en een hete bak koffie nestel ik me in...
7
5
Public