Het floepte er zo uit!

Het floepte er zo uit. ‘Fuck it.’ Daarna resoneerde het minutenlang na in mijn hoofd. Niks voor mij om zulke taal te gebruiken. Heel onnatuurlijk, voor mij dan. Zou zij dat ook vinden? Galmt het nu ook na in haar hoofd? Zit ze nu vol ongeloof naar me te kijken, dat iemand als ik zulke taal uitsla? Vanuit mijn ooghoek probeer...
8
0
Public

Boom roos vis vuur

Het begon allemaal met boom roos vis vuur. Zes jaar is te jong om te beseffen wat voor rol deze bouwsteentjes in een leven kunnen spelen. Weer zes jaar en vele leesboekjes later schreef ik in de brugklas mijn eerste opstel. Een negen, het hoogste cijfer van de klas. Naast de tenenkrommende manier waarop de docent Nederlands ten ...
15
35
Public

Spelen met taal: schrijf een ellenlange zin

Sommige schrijvers doen dat: zij fabriceren ellenlange zinnen, die als op hol geslagen paarden door het taallandschap galopperen om na een avontuurlijke tocht briesend tot stilstand te komen met een bevrijdende punt. Het is daarbij de kunst om te zorgen dat de lezer niet verdwaalt in het oerwoud van woorden en beelden. Een enkel...
13
53
Public

Doodgeverfd of gedoodverfd

Onze Taal is er duidelijk over: officieel spreken we van gedoodverfd. Het klinkt niet bijzonder aangenaam om letterlijk het lijdend voorwerp te zijn van deze behandeling, maar in de praktijk valt dat alleszins mee. We hebben het in zo’n geval bijvoorbeeld over de winnaar van een wedstrijd of een opvolger in een bepaalde functi...
11
22
Public

7 Little Words: oefen je Engels spelenderwijs

Plazilla is inmiddels overgaan op een versie waarin ook Engelse artikelen kunnen worden geplaatst. Stel je voor wat een bereik jouw artikel heeft. In grote delen van de wereld wordt Engels gesproken en in een nog groter deel wordt Engels begrepen. Lijkt het daarom niet een goed idee om een beetje te oefenen, ‘to brush up on yo...
33
16
Public

Dan weet je wel hoe laat het is

Met geweld onderdruk ik de impuls om polshoogte te nemen en blijf de spreker aankijken, zodat ik de veelbetekenende gezichtsuitdrukking opvang, de blik van verstandhouding tussen mensen die weten hoe laat het is. Helaas, ik heb geen idee. Is het weer zo laat? Ik ben nooit zo bij de tijd, maar mijn gesprekspartner weet duidelijk ...
15
14
Public

De kleur van taal

Kleurrijk is ons taalgebruik maar al te vaak. Links en rechts willen we het nog wel eens bont maken, maar dat maakt taal nu juist zo leuk. Een palet aan kleuren hebben we tot onze beschikking, maar waarom kiezen we juist voor een bepaalde tint? Wat zegt dit over de betekenis van die kleur? En in hoeverre wordt ons taalgebruik be...
49
27
Public

Praten zonder punten of komma's

Op het station in Amsterdam Het is nog rustig op het perron van Amsterdam, waar ik sta te wachten op mijn trein. De spanning in mijn schouders is het spijtige resultaat van uren lang onafgebroken werken, maar zo aan het eind van de dag kijk ik toch tevreden terug op het werk dat ik gedaan heb gekregen. Ik voel hoe de tensie gele...
45
17
Public

BEF ME! Slik...Pardon?

BJB = ben je bedonderd? Oh, je bedoelde iets anders. Wat bedoelde je dan? Wil je dat ik je bel, email of fax? Oh! Ja, weet ik veel. Die sms-taal heb ik nog niet onder de knie. Natuurlijk weet ik dat w8 ff betekent dat ik even geduld moet hebben, maar AAMOF (= as a matter of fact, eigenlijk) heb ik er verder nooit zo’n aand8 aa...
34
40
Public