Een expat in dienst nemen

Door AVerstappen gepubliceerd op Tuesday 28 February 10:14

Het kan voor uw bedrijf interessant zijn om een expat in dienst te nemen, bijvoorbeeld wanneer bepaalde kennis en kunde in Nederland niet beschikbaar is. Een expat is vaak een hoogopgeleide werknemer uit het buitenland die tijdelijk in Nederland komt werken. Wanneer je een expat in dienst wil nemen moet je rekening houden met een aantal zaken, zoals de 30 regeling, huisvesting en verzekeringen. In dit artikel behandelen we de belangrijkste zaken.

Soort contract
Er zijn vier soorten regelingen op basis waarvan expats werkzaam kunnen zijn. Via de directe arbeidsovereenkomst is het Nederlandse arbeidsrecht van toepassing. Via detachering blijft de werknemer in dienst bij zijn buitenlandse werkgever, maar wordt tijdelijk uitgezonden naar een Nederlands bedrijf. Met de opschortingsconstructie kan de expat in twee varianten tewerkgesteld worden. In beide gevallen wordt de huidige arbeidsovereenkomst met de buitenlandse werkgever tijdelijk opgeschort. Bij de eerste variant wordt er vervolgens een tijdelijke nieuwe arbeidsovereenkomst met de buitenlandse werkgever gesloten. Bij de tweede variant wordt er een tijdelijke arbeidsovereenkomst met de Nederlandse werkgever gesloten. Met de beƫindigingsconstructie wordt het arbeidscontract met de buitenlandse werkgever beƫindigd en treedt hij in dienst bij de Nederlandse werkgever. Deze optie wordt vaak gebruikt bij lange opdrachten.

De 30% regeling
Met de 30% regeling worden de extraterritoriale kosten van een expat deels gedekt. De werkgever mag een onbelaste vergoeding voor deze kosten geven. De kosten worden niet direct vergoed, maar in plaats daarvan wordt 30% van het loon belastingvrij verstrekt. Het is belangrijk dat de 30% regeling binnen vier maanden nadat de persoon in dienst is getreden aangevraagd wordt. Op die manier wordt het met terugwerkende kracht behandeld. De expat moet aan een aantal voorwaarden voldoen om voor de 30% regeling in aanmerking te komen:

  • Hij/zij moet in het buitenland zijn aangeworven
  • Hij/zij moet beschikken over specifieke deskundigheid en voldoen aan de salarisnorm
  • De specifieke deskundigheid waar hij/zij over beschikt dient schaars te zijn in Nederland
  • Hij/zij dient in de afgelopen 24 maanden op meer dan 150km van de Nederlandse grens wonen

Reacties (1) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
Heel informatief.