De gezonde werking van cactusvijgen en cactusolie

Door Liraatje gepubliceerd op Wednesday 14 May 08:48

Cactusolie een wonderolie

We zijn de afgelopen jaren enorm verwend met verschillende nieuwe soorten heerlijke olien: olijfolie, kokosolie, visolie, krillolie, arganolie en ga zo maar door. Sinds kort is er weer een geweldige nieuwe olie verkrijgbaar in Nederland, namelijk de cactusolie. De cactusolie is waarschijnlijk het beste schoonheidsproduct dat ooit vanuit moeder natuur is gemaakt. Het is een soort van natuurlijke wonderolie met een overvloed aan goede eigenschappen voor huid, haar en nagels.

Over de cactusvijg

e2e23cc1b41c1f63303300dea0c93d42_1400053Cactusvijgen zijn ovaalvormige cactusvruchten. Cactusvijgen komen oorspronkelijk uit Mexico en Zuid-Amerika. De cactusplant groeit in de droge gebieden van Marokko, de rand van de Middellandse Zee en Zuid-Amerika. In Noord- Afrika wordt de cactusvijg gewaardeerd om zijn smaak en zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het koraal of rood gekleurde vruchtvlees zit vol met kleine donkere eetbare zaden. De vrucht is er in vele kleuren, zoals: groen, geel, zalmroze, bruin en rood. De dikke, stekelige huid zit vol met water en heeft als doel het vruchtvlees te beschermen.

Cactusvijgen eten

Cactusvijgen zijn heerlijk om te eten. Het zachte, sappige en korrelige vruchtvlees is licht groen, geel, oranje of rood en bevat kleine eetbare pitjes. De smaak is zoet tot licht zuur, vergelijkbaar met een peer. De cactusvijg zit boordevol calcium, ijzer, magnesium, niacine, fosfor, kalium en vitamine. Het is vrij moeilijk om cactusvijgen te bereiden zonder je te prikken aan de scherpe stekels. Daarom moet je cactusvijgen niet met blote handen aanpakken en snijden. Om de cactusvijgen te eten moet je beide uiteinden van de vrucht af afsnijden en in de lengte de schil doorsnijden. d9f236afb0c42a08ce2bf7eef6ea9033_1400053Vervolgens maak je een snee tussen de schil en het vruchtvlees. De schil kan nu gemakkelijk met de hand verwijderd worden en de vrucht is klaar om van te genieten. Cactusvijgen kun je ook heerlijke toevoegen in een fruitsalade, dessert of taart te gebruiken. Let er wel op dat de cactusvijg rijp is. Rijpe cactusvijgen zijn geel, rood of bruin en de schil voelt zacht aan. Ze kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.

Wist je dat cactusvijgen…

  • ook wel de woestijnvijgen, Karmoes of Sabra’s worden genoemd;
  • een cactusvijg nooit met je blote handen aan moet raken, hier kun je een gemene infectie van krijgen en goed ziek van worden;
  • in Mexico en in Malta gebruikt worden om van de sap van cactusvijgen een alcoholische drank te maken;
  • aan een cactusplant groeien en dat een cactusplant tot maximaal drie jaar vruchten kan afwerpen zonder een enkele druppel water.

Cactusolie

Van de cactuszaden wordt cactusolie gemaakt, dit is één van de kostbaarste oliën ter wereld. De reden hiervan is dat het bewerkingsproces van cactusplant tot cactusolie enorm intensief is. Voor één liter natuurlijke cactusolie heb je maar liefst één ton cactusvijgen nodig. De cactusvijgen worden veelal nog met de hand geplukt.

                         19f1ad9d1ba4290295a97115c53fb09b_1400053
Van de 1000 kilo cactusvijgen blijft er na verwerking ongeveer 30 kilo cactuszaden en 970 kilo pulp over. De 30 kilo cactuszaden worden gewassen en gedroogd en vervolgens koud geperst. Uiteindelijk blijft 1 liter natuurlijke cactusolie over. Ongelooflijk toch dat je maar liefst 1000 kilo cactusvijgen nodig hebt voor 1 liter cactusolie.

De bijzondere werking van cactusolie

5066b8c51b90c56c0c2571724b8a6b86_1400054Cactusolie is één van de duurste oliën van de wereld, maar tegelijkertijd ook een van de meest begeerde cosmetische producten. Doorde rijke samenstelling van de cactusolie vermindert het rimpels, verzacht het de huid en maakt het haar en nagels gezond en sterk.

Het geheim van cactusolie ligt in de unieke samenstelling. De olie is zeer rijk aan o.a. vitamine E (tocoferol), vetzuren (linolzuur 65%) en sterolen (Beta-sitosterol 79%). Vitamine E (tocoferol), wordt als één van de krachtigste biologische antioxidanten beschouwd. De hoeveelheid tocoferol in cactusolie is ongeveer 1000 mg/kg. In geen enkele andere olie is deze hoeveelheid te vinden.

Wist je dat de cactusolie...

  • een anti-rimpel en huidhelend effect heeft. De cactusolie vermindert het aantal en de diepte van rimpels;
  • kringen en wallen onder de ogen vervaagt en voorkomt;
  • een helende en herstellende werking voor littekens en zwangerschapsstriemen;
  • de regeneratie en oxygenatie van de huid stimuleert en de huid elasticiteit geeft en hydrateert;
  • door de grote hoeveelheid tocoferol in de olie beschermt het de huid tegen oxidatie en vrije radicalen;
  • het haar versterkt en glans, hydratatie, voeding en flexibiliteit geeft en helpt tegen haaruitval;
  • helpt tegen huidaandoeningen zoals acne en eczeem;
  • breekbare en beschadigde nagels versterkt.

Dit lijkt mij voldoende redenen om ook cactusolie te gaan gebruiken. En alhoewel het een kostbare olie is in de aanschaf heb je aan een paar druppeltjes al genoeg om de olie goed zijn werk te kunnen laten doen.

Meer relevante artikelen

Eendaagse detoxkuur voor lever en darmen
http://plazilla.com/page/4294988145/eendaagse-detox-kuur-voor-reiniging-van-lever-en-darmen

Reacties (1) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
Interessant, zeker weten, dank je wel