De olifant

Door Nathalievdb gepubliceerd op Friday 02 May 23:13

De olifant

 

de olifant behoort bij de zoogdieren bij de groep slurfdieren.

Je hebt 2 soorten olifanten je hebt de Afrikaanse en de Aziatische olifant,

de Afrikaanse olifant leeft verspijt te zuiden van het Sahara gebied, en in Azië.

De olifant is nog de enige overlevende van de groep slurfdieren,

image023.jpgde afrikaanse 

 

 

 

is een zeer grrot dier een volwassen mannetje kan al je meet van op de grond tot aan zijn schouders ongeveer 4 meter hoog zijn een een breedte van staart tot puntje van zijn slurf 9 meter lang zijn en kan tot 7000kg wegen daarom word hij ook het grootste landzoogdier genoemd. Hun oren kunnen tot 2 meter lang zijn deze gebruiken ze dan ook om wint te maken en hun lichaamstemperatuur op pijl te houden. Hun slagtanden kunnen tot 3 meter lang zijn en meer dan 100 kg wegen de zwaarste ooit gemeten was 117. deze gebruiken ze dan ook om voorwerpen te verpatsen of ook in een gevecht of gewoon om hun slurf op te laten rusten, de slagtanden zijn eigenlijk hun snijtanden die blijven groeien.

Hun huid is ongeveer 2 cm dik en houden van modder baden door hun huidplooien blijft die modder wat plakken en zorgt dit voor afkoeling.

De slurf vormt eigenlijk de neus en hun bovenlip daar doen ze zeer veel mee ze plukken er eten mee en brengen het naar hun mond ze drinken er mee ze besproeien er zich mee ze begroeten er elkaar mee ze trompen er mee en ruiken er natuurlijk ook mee.

Ze hebben 4 groote kiezen waar ze tot 200 kg groen mee kauwen, maar omdat ze kauwen verslijten die kiezen vlugger daarom krijgt een olifant 6 maal nieuwe kiezen tegen dat hun laatste kiezen kapot zijn zijn ze zeker al 60 jaar oud.

Μet hun oren vangen ze zeer lage geluiden op dat een mens niet kan horen. Aan de oren kan je ook merken of ze bang zijn ( staan te oren volledig tegen het lichaam)

of als ze kwaad zijn ( staan ze in volledige lengte). Zo communiceren ze ook op veer verre afstanden. Door dat een olifant groen eet hebben ze bijna heel de dag honger en eten ze dan ook het grootse deel van de dag.

 

Een moederolifant heeft haar borsten, haar uier, tussen de voorpoten. Haar baby-olifant kan er maar net bij. Baby-olifantjes drinken met hun mond. Pas als ze water gaan drinken, leren ze hun slurf gebruiken.

 

Een olifant loop eigenlijk op de tenen maar door hun grote en hun gewicht zie je dat eigenlijk niet,Tenen en hielkussen vormen een breed pooteinde dat goed veert. Daardoor stampen olifanten dus eigenlijk best zacht.

 

In de IJstijd leefden olifanten vrijwel in heel Afrika, bijna overal in Azië en ook in Europa en Noord-Amerika. Honderd jaar geleden leefden ze nog steeds in heel midden en zuidelijk Afrika en in heel zuidelijk Azië. In Afrika en Azië is hun leefgebied nu zeer beperkt: in en rond beschermde parken in Afrika en in de laatste resten oerwoud in Azië, vooral in India. Olifanten zijn al 35 miljoen jaar op de wereld en sinds die tijd zijn er wel driehonderd verschillende soorten geweest. Nu zijn er nog twee: de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. De twee zijn familie van elkaar, maar waarschijnlijk al sinds de ijstijd ieder hun eigen weg gegaan.


 

Veel verschil tussen de twee soorten is er niet juist is de Aziatische olifant kleiner en heeft het vrouwtje geen slagtanden en eindigt de slurf op een puntje en bij de Afrikaanse twee, hun oren zijn ook kleiner en heeft een bult op de rug en 2 op het hoofd waarbij da Afrikaanse een rechte rug heeft en een plat voorhoofd. Als er een jong op komst is is dit iets dat niet veel meer gebeurt . Het vrouwtje van de Afrikaanse olifanten is ongeveer18 tot 22 maanden zwanger voor er een jong komt, het vrouwtje van de Aziatische olifant 20 tot 22 maanden. Zwanger worden gebeurt in een vrouwtjesleven maar eens in de vijf jaar.

 

images?q=tbn:ANd9GcSyg6mp56otOmnuXxCssQ6de aziatische


 

In Afrika leven nog ongeveer 470.000 tot 690.000 olifanten. In Azië tussen de 25.600 en 32.750. dit is een ruwe schatting. In 1989 is vrijwel overal op de wereld de internationale handel in de slagtanden van de Afrikaanse olifant verboden. Handel in onderdelen van de Aziatische olifant was eerder al niet meer toegestaan. De illegale handel in ivoor is nog steeds een bedreiging voor alle olifanten.

Olifanten onthouden precies waar ze eten en drinken kunnen vinden. Ze gebruiken soms honderden jaren lang dezelfde routes en dezelfde plaatsen om te eten en drinken. Het olifantenvrouwtje dat een groep leidt, kent die routes vaak nog van toen zij klein was en de weg werd gewezen door het olifantenvrouwtje dat toen de groep leidde. Omdat olifanten goed kunnen onthouden en leren, worden ze in veel landen voor allerlei werk gebruikt, bijvoorbeeld om bomen te verslepen, als taxi, als legertank of in het circus.

Vrouwtjesolifanten leven in groepen van een stuk of tien tot soms wel zeventig vrouwtjes en jongen. Mannetjesolifanten verlaten de groep als ze een jaar of tien zijn. Ze zwerven dan alleen rond. Soms vormen zij samen met andere mannen tijdelijk een kleine groep. Bij de kuddes van vrouwtjes en jongen, heeft het oudste vrouwtje de leiding

media_xll_1571880.jpg


de bedreiging

Het ivoor van de slagtanden van de olifant is altijd veel geld waard geweest. Mensen maken er sieraden, beeldjes en eetstokjes van. Zo’n 25 jaar geleden werden elk jaar bijna 100.000 olifanten doodgeschoten om hun slagtanden Maar zelfs met een verbod op de internationale handel in ivoor, wordt er nog steeds op olifanten gejaagd. De laatste jaren is het stropen van olifanten en de ivoorhandel enorm toegenomen. Door dat het leefgebied van de olifanten steeds kleiner word kommen ze ook dichter bij de mens terecht daardoor is de kans op stroper ook weer veel groter maar zelf in nationaal parken gebeurt het dat ze worden doorgeschoten of waar de slagtanden levend worden afgezaagd. 

 

media_xl_1130720.jpg

 

illegale-ivoorhandel-10-1042.jpg

Stap over naar Oxxio

Help deze website en onze schrijvers, stap over naar Oxxio als energieleverancier.

Reacties (1) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
mooi geschreven