Uilen: De Oehoe.

Door ABelle gepubliceerd op Sunday 06 April 14:36

De Oehoe:

De Oehoe is met zijn hoogte van circa 60-65 cm en de spanwijdte van een kleine 2 meter een van de grootste uilensoorten ter wereld. Het vrouwtje is groter dan het mannetje. De Oehoe is een uil dat vooral leeft in bossen en bergen dicht in de buurt van rotsen en kliffen. In Nederland komt hij voor op de St Pietersberg te Limburg en ook in de achterhoek is deze al meerdere malen gesignaleerd. Ook in Noorwegen, Finland, het nabije Oosten en Eurazié komen deze uilen voor. De Oehoe is zeer plaatsgetrouw. De Oehoe jaagt op andere uilen, kraaien en andere roofvogels op hun rustplaatsen, maar ook vogels, hazen en zelfs jonge vossen zijn hun leven niet zeker. Daarnaast eten ze ook egels, vissen eenden, duiven en insecten.

Uiterlijk:

De Oehoe is een forse roofvogel met een flinke kop met aan de voorkant feloranje ogen. Zijn veren zijn rossig bruin met zwarte verticale strepen. De Oehoe heeft grote oorpluimen die zwart van kleur zijn. 

Broeden:

De Oehoe maakt een komvormig nest dat meestal tussen de rotsen of kliffen verscholen ligt. Ook in dichte bomen of op hoge palen bouwen ze weleens hun nest. Hierin legt het vrouwtje circa 2 tot 4 eitjes die na circa 5 weken uitkomen. Het vrouwtje broed alleen maar het mannetje voorziet haar van voedsel aangezien ze weinig het nest verlaat. Na ongveer 4 weken vliegen de jongen uit. Ze kunnen dan al goed lopen en klimmen, maar echt vliegen kunnen ze pas na een week of acht. De ouders verzorgen de jongen totdat deze helemaal zelfstandig zijn. Een Oehoe is niet monogaam. Een mannetje onderhoud meerdere vrouwtjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties (1) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
oeoe, ik vind het nog steeds mijn favoriet , maar zijn levensstijl vind ik minder.