Info over de chimpansee

Door Crown gepubliceerd op Monday 17 February 22:30
Hoe ziet een chimpansee eruit?
 
Een chimpansee is ongeveer 1.5 meter groot, weegt ongeveer 50 kilo en kan zelfs 50 jaar oud worden. Een chimpansee heeft lange en vooral sterke armen, hij is heel flexibel waardoor het makkelijker is om te klimmen. De chimpansee heeft een roze gezicht maar die wordt later vanzelf bruin of zwart. Een chimpansee heeft een grote schedel zodat de grote hersenen worden beschermt. Chimpansees hebben lange en sterke botten in hun vingers en tenen zodat ze de takken goed kunnen vastgrijpen. Een chimpansee heeft 32 tanden en kiezen.
 
 
Waar leven chimpansees?
 
Chimpansees leven in west en centraal Afrika, ze leven in tropische bossen.
Ze maken elke nacht een nest van verse bladeren in bomen waar ze in kunnen slapen. Het nest is ongeveer op 2 meter hoogte van de grond af. Waar veel mensen wonen zijn er weinig chimpansees in de buurt en andersom ook. Chimpansees leven leven graag met andere chimpansees in een groep. Een groep bestaayt uit ongeveer 25 tot 60 chimpansees. Soms zitten er ook andere dieren in zo’n groep. In Nederland zijn er geen chimpansees in het wild alleen in dierentuinen.
 
 
Voortplanting
 
Vrouwelijke chimpansees kunnen zich als ze 12 jaar zijn voortplanten. Het opgezwollen roze achterwerk van het vrouwtje laat zien dat ze wil paren. Een vrouwtje krijgt meestal maar een baby tegelijk. Mannetjes chimpansees gaan vaak opzoek naar vrouwtjes zodat ie kan paren. Hij gaat dan naar een stuk bos waar veel vrouwtjes leven. In dat stukje bos wilt hij de baas zijn, hij wilt niet dat er andere mannetjes in de buurt komen. Hij maakt dan ruzie met ze en probeert ze weg te jagen. Wanneer hij een vrouwtje op het oog heeft dan begint ie heel zachtjes te grommen en dat gegrom wordt steeds harder. Daarna brult ie heel hard, dat gebrul word steeds zachter dat betekent dat het mannetje op weg naar het vrouwtje is. Ze gaan dan samen spelen als ze allebei een knorrend geluid maken betekend het dat ze elkaar lief vinden en willen paren. 
 
Als het vrouwtje zwanger is blijft het mannetje bij haar samenwonen tot ze bevalt, daarna gaat het mannetje weer weg. Het duurt ongeveer 9 maanden voordat het jong geboren word.
Een pasgeboren jong weegt ongeveer anderhalf kilo. In het begin kan het jong helemaal niks alleen melk drinken en zijn moeder stevig vasthouden. Een jong drinkt 3 jaar melk van zijn moeder daarna eet ie vruchten, bladeren insecten enz. Hij blijft tot hij ongeveer 8 jaar is bij zijn moeder.

Reacties (3) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
Danku!
tegen Crown
Graag gedaan
Mooi artikel