Van alles over olifanten.

Door ABelle gepubliceerd op Sunday 09 February 14:35

Er zijn twee olifantsoorten namelijk de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant.

De Afrikaanse olifant (zie foto boven) kan wel 3 meter hoog worden. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes bezitten slagtanden. Ook hebben deze olifanten grotere oren dan de Aziatisch olifant. Ze leven in de Afrikaanse bossen of op droge vlaktes te Afrika.

De Aziatische olifant (zie boven) wordt ongeveer 2,5 meter hoog en heeft kleinere oren dan de Afrikaanse olifant. Alleen de mannetjes hebben slagtanden. Wel heeft de Aziatisch olifant twee bulten op zijn kop. Ze leven in dichte tropische bossen te Azié.

Olifanten hebben een twee centimeter dikke huid dat grijs van kleur is. Ook bezitten olifanten dikke huidplooien. De oren gebruiken ze om zich mee af te koelen door hiermee te flapperen. Verder houden ze zich het liefst schuil in de schaduw of nemen een waterbad om de hitte te kunnen weerstaan.Uiteraard kunnen ze met deze oren ook prima horen. Ze kunnen hele lage geluiden van enorme afstanden horen. Daarnaast zijn deze oren een soort seinvlaggen. Tegen het hoofd aangedrukt betekend angst en wijd uitstaande oren betekend boosheid. De olifant is het grootste en zwaarste dier dat op het land leeft en wordt nog steeds gezien als een bedreigd diersoort dat vooral om zijn slagtanden gedood worden. Deze slagtanden oftwel snijtanden gebruiken de olifanten om gaten in  de grond te maken, bomen om te duwen en vijanden aan te vallen. Daarnaast heeft een olifant ook een enorme slurf waarmee hij kan eten, drinken, douchen, trompetteren, ruiken etc etc. Een slurf is multifunctioneel voor de olifant.

Een olifant eet circa 200 kilo voedsel per dag en drinkt ongeveer 100 liter per dag. Ze eten voornamelijk gras, bladeren, wortels en boomschors. Olifanten leven graag in kuddes die voornamelijk bestaan uit moeders met jongen. Af en toe komt er een mannetjesolifant bij die zorgt voor nakomelingen en daarna verlaat deze de kudde weer. De draagtijd is ongeveer 22 maanden waarna het jong ter wereld komt. Het jong weegt bij de geboorte al zo'n 120 kilo.Een olifant kan een leeftijd behalen tussen de 50 en 70 jaar.

Nog steeds worden olifanten gebruikt als trekdier die naast het vervoeren van toeristen ook zware boomstammen of ander last met zich mee zeulen.Een olifant kan namelijk wel een gewicht van 500 kilo met zich mee dragen. Daarnaast worden ze ook vaak tam gemaakt om op te treden in bijvoorbeeld een circus. Olifanten en dan vooral baby olifanten zijn zeer nieuwsgierig van aard en mogen graag met hun slurf alles wat ze tegenkomen betasten. 

 

Reacties (4) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
Mooi artikel, goede informatie, prachtige dieren
Olifanten zou ik heel graag een keer in het wild zien! Goede info!
Mijn favoriete dieren!
Vind het prachtige dieren en wij mensen roeien ze uit.