De bruinrugdwergpapegaai

Door Lathica gepubliceerd op Wednesday 08 January 20:22

  De bruinrugdwergpapegaai, wordt ook wel zwartrugdwergpapegaai genoemd. Het is niet verwonderlijk, want de rug lijkt ook meer zwart dan bruin. In het engels wordt ook wel de naam Wied's Parrotlet gebruikt, wat te danken is aan de heer Wied die de soort in 1820 voor het eerst beschreef. Veel kleine papegaaitjes uit zuid-en midden-Amerika worden in het engels parrotlets genoemd ook de soorten uit het veel gehouden geslacht Forpus.

BESCHRIJVING:

De bruinrugdwergpapegaai heeft het formaat van een roseicollis, z'n 15 cm. Zoals op de afbeeldingen te zien , is de hoofdkleur groen. De mantel, een deel van de schouders en dekveren van de vleugels, als ook het uiteinde van de vleugelpennen, zijn donkerbruin. De naam Brown-eared Parrotlet wordt in het engels ook wel eens gebruikt. In vele beschrijvingen staat de veertjes die de oren bedekken een bruine waas hebben. Tot dusver heb ik nog geen foto's gezien waarop dit te zien is. De binnenkant van de staartveren is rood, maar dat is eigenlijk alleen te zien wanneer de vogel vliegt of de vlieugels strekt. Jonge vogels lijken op hun ouders maar hebben geen gekleurde oogringen, de washuid van de neusdoppen is nog hoornkleurig in plaats van grijs zoals bij op kleur zijnde vogels.

Het is eigenlijk pas recentelijk bekend dat de volwassen vogels oranjerode oogringen hebben. Tot 2006 was de soort namelijk alleen bekend op grote afstand waargenomen. Dit heeft tot gevolg gehad dat de oranjerode kleur van de oogringen in de naslagwerken niet beschreven is. Parrots of the World laat nog steeds vogels zien met een lichte oogring. Bij dode vogels zal het rood al snel na overlijden verdwijnen. Waarschijnlijk heeft men dit kenmerk, toen destijds de soort ondekt wa, niet beschreven. Ook in de Lexikon der Papageien staat alleen een balg afgebeeld en wordt er niet over gekleurde oogringen gerept.

 

VOORKOMEN EN HABITAT:

Ze komen alleen in het Zuidoosten van Brazilie voor en wel langs de kust van Bahia naar het Zuiden toe tot iets voorbij Sao Paulo. Ze zijn afhankelijk van het regenwoud dat vooral in dat gebied sterk onder druk staat door houtkap. In hetzelfde gebied leeft ook de goudstaartpapegaai, maar ze zitten elkaar niet in het vaarwater want de goudstaart prefereert de lage gebieden terwijl de bruinrug leeft in de bergachtige streken op een hoogte van 500m tot ongeveer 1200m.

Er wordt melding van gemaakt dat ze leven in groepen van 3 tot 20 vogels, maar de laatste jaren zijn ook grotere groepen waargenomen.

VRUCHTENETERS:

Bruinrugdwergpapegaaien hebben vruchten en bessen hoog op hun lijsje staan. Allerlei kleine en grotere vruchten, bessen maar ook bloesem worden gegeten. Vaak zien de vogels er niet zo schoon uit. De vruchten of bessen worden vaak niet op de plaats gegeten waar ze gevonden worden maar meegenomen naar een wig waar ze stevig vastgeklemd worden. Soms worden alleen de zaadjes gegeten die ze met de tong eruit halen. Ze gebruiken uitsluitend hun snavel om voedsel vast te houden en niet hun poten. Sommige onderzoekers zagen dat jonge vogels de vruchten niet plukten maar ter plaatsen opaten. We mogen ook aannemen dat ook insecten, zeker in de tijd dat er jongen zijn, niet versmaad zullen worden.

 

ERNSTIG BEDREIGD:

De bruinrug is, voor zover bekend, nooit algemeen geweest. In de jaren 1970=1980 was men even bang dat de soort geheel van de aardbodem zou verdwijnen. Hun leefgebied kromp (krimpt nog steeds) erg snel en is nu zeer gefragmenteerd. De soort heeft nu de status van bedreigd en het aantal wordt geschat op maximaal 1500 stuks. Door het formaat en de kleur is het een vogel die niet gemakkelijk te vinden is, wat er ook voor zorgt dat precieze aantallen moeilijk te geven zijn. Doordat hun geluid nu bekend is, zijn er de laatste jaren meer waarnemingen gedaan en is de soort dan ook regelmatig op de gevoelige plaats vastgelegd. In Bahia zijn ze recentelijk weer gezien nadat men eerst dacht dat ze daar verdwenen waren.

 

Reacties (1) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
Bijzonder en mooi vogeltje. Jammer genoeg weer één op de lijst van bedreigde diersoorten.