EU-route als laatste redmiddel

Door Kruimel gepubliceerd op Saturday 11 January 13:02

Stel, je hebt een niet eu-partner. Je hebt alle mogelijkheden al doorlopen en komt tot de conclusie dat om wat voor reden dan ook, de aanvraag van een TEV niet gaat lukken. In dat geval zijn er nog twee laatste opties. Of je verhuisd naar het land van je partner, of (en dit is waar dit artikel over gaat) je besluit de EU-route te volgen.

Vooraf een waarschuwing

Alvorens ik uitleg wat de EU-route inhoudt, wil ik toch eerst aankaarten dat ik deze mogelijkheid niet promoot. Ik ben er geen voorstander van de immigratiewet te ontduiken en gebruik te maken van de mazen van de wet. Maar als geen ander weet ik dat je soms in een dergelijke situatie kunt verkeren, dat er verder bijna geen andere mogelijkheden meer zijn. Het kiezen voor de EU-route vergt veel van je geduld, je uithoudingsvermogen en al helemaal van je relatie. Je relatie moet dus wel echt tegen een stootje kunnen, anders kom je van een zeer koude kermis thuis. Zie het dan ook niet als een makkelijk manier om met je partner te kunnen leven. Er bestaan nu eenmaal geen makkelijke wegen om je niet EU-partner hierheen te kunnen halen. Dus wanneer je toch zou kunnen voldoen aan de TEV eisen, dan is mijn voorkeur toch de normale route te volgen.

EU-route

De EU-route wilt zeggen dat je, je beroept op de eu-richtlijnen voor het vrije verkeer van personen binnen de EU. Je verhuist naar een ander land en bent op dat moment een EU-onderdaan. Voor een EU-onderdaan gelden er andere regels dan voor mensen uit het eigen land. En dat is waar het verschil zit tussen de nationale regels en EU-regels waardoor het relatief makkelijker wordt een non EU-partner bij je gezin te voegen zonder aan de belachelijke eisen van Nederland te hoeven voldoen. Nadat je aan de voorwaarden voldoet om EU-onderdaan te worden, kun je met je partner terugkeren naar Nederland om de EU-toetsing te doen.

Verhuizen naar een ander land binnen de EU

Wanneer je verhuist naar bijvoorbeeld een buurland, dan kun je, je op diverse wijzen inschrijven. De manier waarop je, je inschrijft bepaald aan welke nationale eisen je dient te voldoen om verblijfsrecht te krijgen:

 

  1. als economisch niet-actieve (bijvoorbeeld als grensarbeider, je blijft in Nederland werken)
  2. als werkende (je hebt een baan gevonden in het land waar je gaat wonen)
  3. als werkzoekende (je hebt helemaal geen baan, maar bent nog steeds op zoek)
  4. als student

 

Om dit artikel niet te lang te maken ga ik inhoudelijk niet volledig in op de verschillende eisen per manier waarop je, je hebt ingeschreven. Ik zal alleen het voornaamste verschil benoemen. Het voornaamste verschil is dat je als economisch niet actieve aan een inkomsteneis dient te voldoen. Per land is dat verschillend. Een goede richtlijn hiervoor is dat je een inkomen dient te hebben wat boven het minimum leefloon zit (op bijstandsniveau). Als werkende zijn er in principe geen inkomsteneisen. Als werkzoekende heb je drie maanden de tijd om een baan te vinden en als student liggen de regels ook weer anders.

In de meeste landen dien je wel getrouwd te zijn om je partner bij je te voegen. Voor zover ik weet is België nu nog het enige land waar je niet direct getrouwd hoeft te zijn. In België kun je een wettelijke samenwoonst afsluiten, dat ongeveer hetzelfde is als een geregistreerd partnerschap. Hiervoor dien je wel een duurzame relatie aan te kunnen tonen van minimaal twee jaar, tenzij je samen kinderen hebt.

Volgens de EU-richtlijnen dient het land waar je woont je gehuwde partner als jouw gelijke te beschouwen. En daarom hoef je niet te voldoen aan de nationale immigratiewet.

 

Je partner bij je voegen op basis van gezinshereniging of gezinsvorming

Wanneer je partner nog in land van herkomst is, dan zou je voor hem of haar een visum aan kunnen vragen. Wanneer je partner al in de EU is op basis van een visum, dan kun je hem of haar direct inschrijven bij de gemeente als zijnde jouw partner. Zorg er wel voor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt. Wanneer je in België bent gaan wonen en je bent nog niet gehuwd, dan liggen de zaken toch net even iets anders. Het wordt dan wel iets moeilijker om een visum aan te vragen. Vaak gaat dit gepaard met een relatieonderzoek naar schijnrelatie. Wanneer je partner al in de EU is zonder visum (illegaal dus) ga dan niet direct met hem of haar naar de gemeente. Zoek eerst een advocaat en dien eerst een aanvraag tot regularisatie in. Zolang deze in behandeling is, mogen ze je partner niet uitzetten. Op dat moment kun je een aanvraag doen voor de samenwoonst.

 

Jullie hebben beiden verblijfsrecht en dan?

Wanneer jullie aan alle eisen voldoen en jullie hebben het verblijfsrecht, hebben jullie twee mogelijkheden. Of je hebt het naar je zin in het land waar je nu woont en besluit te blijven. Of je ziet het allemaal niet zitten en je wilt toch terug naar Nederland.

 

Feitelijke EU-route

Het principe van de EU-route is eigenlijk een EU-onderdaan te worden in een ander land dan Nederland om op die manier via de achterdeur terug te keren naar Nederland zonder TEV procedure. Wanneer je feitelijk het centrum van jouw bestaan in een ander EU-land hebt voor een bepaalde periode, kun je volgens de EU-richtlijnen samen met je partner terugkeren naar Nederland, zonder TEV procedure en zonder inburgeringsexamen. Echter moeten jullie wel kunnen aantonen dat het centrum van jouw bestaan daadwerkelijk in het andere land was. Dat houdt in dat ingeschreven blijven staan in Nederland niet werkt en blijven werken in Nederland kan in sommige gevallen ook in de weg gaan staan. Wanneer je bijvoorbeeld in Duitsland woont en in Rotterdam werkt, dan kun je niet echt aannemelijk maken dat je ook daadwerkelijk in Duitsland hebt gewoond. Maar wanneer je bijvoorbeeld een uurtje van je woonplaats af blijft werken, dan kun je doormiddel van afschrijvingen voor te tanken wel aannemelijk maken dat je dagelijks op en neer gereden bent en dat het centrum van je bestaan dus wel in je woonland lag. Wanneer je niet gehuwd bent dien je minimaal aantoonbaar 6 maanden te hebben samengewoond in jouw woonland. Wanneer je dit kunt aantonen dan kun je dus ook met je ongehuwde partner op basis van de EU-richtlijnen terugkeren naar Nederland. In Nederland dien je de EU-toetsing te laten doen. Wat deze toetsing inhoudt zal ik in een volgend artikel omschrijven.

 

In dit artikel ga ik niet inhoudelijk in op afzonderlijke procedures en wat je daarvoor nodig hebt. Ik geef enkel een beeld van hoe de EU-route werkt. In volgende artikelen zal ik ingaan op de procedures in België en de uiteindelijke EU-toetsing.

Reacties (17) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
Hallo
Een vraag mijn partner en ik zijn al 2 jaar getrouwd in ons geboorteland we hebben 1 kind samen zelf ben ik Nederlandse hij is met mij naar nederland maar verblijft nu illigaal
Mijn vraag kunnen we de eu route doen en wat hebben we nodig ik heb al zijn documenten en alles gelegaliseerd
Zou het een probleem zijn om met hem te verhuizen naar belgie omdat hij illigaal is??
Dag,
Is het echt verplicht om te trouwen voor de eu-route via Duitsland?

Hoi Glen, Voor Duitsland is het idd verplicht om getrouwd te zijn... Als ongehuwde kun je alleen nr belgie.. omdat je daar de wettelijke samenwoonst kun afsluiten welke daar gelijkgesteld is met het huwelijk.. in Duitsland kan dat niet.
Hallo, ik heb geen baan en heb een bijstand uitkering. Is er een mogelijkheid om mijn man uit buitenland naar NL te halen. A.u.b hulp mij.
in principe niet... mr ik heb wel eens gelezen ergens dat wanneer je al langer dan 5 jaar thuis zit (WAO bijvoorbeeld) en geen sollicitatieplicht hebt het iets anders kan zijn... .. mr ja ,, weet niet prcies hoe het zit..mr uiteindelijk denk ik dat het dan toch lastig is omdat je sowieso niet aan de inkomsteneis voldoet.. Ik heb er dus een hard hoofd in.. beter is gewoon te gaan werken .. je kunt wel nr een lidstaat verhuizen.. mr ook daar zul je gewoon moeten gaan werken.. een uitkering kun je namelijk niet meenemen en je dient wel over inkomsten te beschikken.
Hallo, ik heb een vraag. Ik ben zelf Nederlandse, mijn vriend is Albanese. Hij heeft verblijfsvergunning in NL. Hij wil graag zijn ouders en broer naar NL laten wonen, maar dat kan niet. Ik heb gehoord dat dit via EU-route wel uiteindelijk kan. De vraag is: als we in NL blijven werken, maar we gaan wonen in Be, kan dit uiteindelijk wel? Aub wacht op jullie reacties.
Ik vond het een goed artikel en dat kruimel dit deelt, zelf ben ik niet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en het vreemdelingen beleid en kan dan ook geen toezeggingen doen.

ouders zou wel kunnen... broer niet.. het kan alleen met familieleden in opwaartse of neergaande lijn.. dus kinderen of ouders... broers en zussen tellen niet mee... In nederland blijven werken kan wel.. mr het beste zou toch zijn dat 1 van jullie toch in belgie zou werken.. dit met het oog op eu toetsing bij terugkomst in nederland... jullie moeten je ook uitschrijven uit nederland.. dit houdt in dat dit consequenties kan hebben voor de Nederlandse verblijfsvergunning van je partner. Uiteindelijk zal het dan gaan om jouw verblijfsrecht... of jij in belgie voldoet aan de eisen..
Een goede duidelijke uitleg, ben nu meer geïnformeerd en weet zo ongeveer wat deze route inhoudt. :) Thanks!
De EU route is idd het allerlaatste redmiddel maar is geen garantie op een verblijfsvergunning. Het is een raar gegeven. Iedereen is vrij om te trouwen, met eender wie hij wil maar zodra zijn partner zich bij hem wil voegen is het niet mogelijk. Ben zelf getrouwd met een buitenlandse, heb de schijnhuwelijk procedure ook meegemaakt. Ik ben getrouwd in Oekraine, het heeft bijna een jaar geduurd voor mijn echtgenote mocht overkomen naar Belgie en het heeft nog een jaar extra gekost om ook haar zoon naar Belgie te krijgen. Niet normaal een kind van 6 dat een jaar moet gescheiden leven van zijn moeder omdat in de wet staat dat je in een verkeerd land bent geboren
Gymbo, het is idd verschrikkelijk dat dit soort dingen gebeuren... eu-route is idd geen garantie voor een verblijfsvergunning.. belgie is dan ook 1 van de minder gunstige landen om de eu route te volgen... mr eenmaal je partner bij je en je voldoet aan de eisen voor de eu toetsing kun je iig wel weer terug nr nederland... voor sommigen is het een lange weg,, anderen hebben meer mazzel... zelf ben ik in november 2012 nr belgie verhuisd..gelukkig was mijn partner daar al.. desondanks kregen we toch een schijnrelatie onderzoek, dit terwijl wij samen een dochtertje hebben.. wij zijn nog steeds in afwachting van zijn 5 jarenkaart... het is echt verschrikkelijk dat een kind van 6 zo lang zonder moeder moet doen,, een betere optie was waarschijnlijk geweest een visum aan te vragen voor een ander land.. haar mee te nemen nr belgie e dan meteen de procedure starten..mr ja dit is altijd achteraf.. ik hoop dat jullie nu wel alles voor elkaar hebben?
Misschien toch eens ooit alles neerschrijven in een artikel :). Ja hier is alle ellende achter de rug. Mijn echtgenote woont nu bij me in Belgie, ook haar zoon woont nu hier en gaat naar school. Iedereen past zich vlot aan. Volgende maand begint mijn echtgenote aan haar opleiding social profit en wil haar diploma geneeskunde halen om hier te werken. Want dat is een ander, nieuw probleem. Ze heeft een diploma, Economie en recht aan de universiteit van Kiev. Maar daar ben je helemaal niets mee. Ach ja, we redden ons wel.
Nou wat fijn dat alles toch enigzins goed is gekomen! Diplom's is idd een probleem.. zelfs voor ons hollanders.. ben hier werk aan het zoeken, maar dat lukt voor geen meter... Iig wel fijn dat ze hier weer aan een opleiding is begonnen.. dat geeft voor de toekomst iig meer perspectief.. Een keer artikeltje schrijven lijkt mij een goed idee.. kan erg opluchten hoor! Ik ben iig blij dat hier iemand is die weet wat je doormaakt... dus big thanx voor je reactie
Het is schandelijk hoe Nederland met mensen omgaat... om een mooi voorbeeld hiervan te noemen is het feit dat een uitgeprocedeerde asielzoeker in detentie wordt gezet, wetende dat hij een relatie heeft met een Nederlandse vrouw waar hij een kind mee heeft of waarvan de vrouw zwanger is. Het recht om een gezinsvormingsprocedure op te starten op basis van hun relatie in Nederland mag niet. De persoon MOET terug nr eigen land. Maar als blijkt dat, dat om wat voor reden dan ook niet kan, wordt de persoon op straat geschopt en blijft hij illegaal. Hij kan ieder moment weer opgepakt worden. In zo'n geval is de EU route echt een allerlaatste redmiddel. En volkomen terecht dat deze mensen daar gebruik van maken. Nederland rukt hele gezinnen uitelkaar!