Dieren in de Oceaan deel 1

Door Polliewop84 gepubliceerd op Sunday 17 March 09:36

Reuzen van de zee:

 

De blauwe vinvis:

De cetaceeën of walvisachtigen zijn zeezoogdieren en bijna allemaal erg groot. Ze brengen hun hele leven in het water door, zelfs tijdens de geboorte. Om te kunnen ademen komen ze regelmatig naar het wateroppervlak. De grootste van deze dieren is de blauwe vinvis met een lengte van 33 meter en een gewicht van 135 ton. Ondanks zijn gewicht, dat net zoveel is als dat van 25 olifanten, is de blauwe vinvis erg behendig.

Na een zwangerschap van ongeveer 10 maanden word de jonge vinvis geboren. Het jong is al enorm bij zijn geboorte: 7 meter lang en 2 ton zwaar. Hij word 8 maanden door zijn moeder gevoed en drinkt 200 liter melk per dag. 

De bultrug:

De bultrug is ongeveer 16 meter lang en 33 ton zwaar en staat bekend om zijn prachtige salto's. Als hij voldoende snelheid maakt kan hij boven water een achterwaartse salto maken en met veel geplons weer in het water belanden.

De potvis:

De potvis word ongeveer 18 meter lang en weegt 50 ton. Het vrouwtje is kleiner, meestal 12 meter lang. De potvis heeft een grote, vierkante kop die een 3e deel van zijn lichaam inneemt. Hij heeft geen tanden in zijn bovenkaak, maar wel in zijn onderkaak en die zijn erg scherp. De potvis eet inktvis, zelfs de grootste inktvis die in de diepte van de oceaan leeft en 20 meter lang is. Hun gevechten met deze enorme inktvissen kunnen uren duren.

Het loopt vaak niet zo goed af met de potvis, want er word bijna overal op hem gejaagd. mensen maken deze dieren dood om bepaalde substanties die deze vissen maken: grijze amber, die de potvis nodig heeft bij zijn spijsvertering, potvis olie en een wasachtige substantie. De industrie die deze zaken verwerkt heeft er voor gezorgd dat de potvissen massaal geslacht werden tot er bijna geen exemplaren mee leefden.

De zwaardwalvis:

De mannelijke zwaardwalvis kan 10 meter lang worden, het vrouwtje 4 meter. Zwaardwalvissen leven in groepen. Zo'n groep bestaat uit een groot mannelijk dier, verschillende vrouwen met hun kinderen en jonge walvissen van beide geslachten. De zwaardwalvis is de koning onder de zeeroofdieren. In het engels heet hij niet voor niets "The killer whale".

Omdat het zulke vlugge en woeste dieren zijn hebben zwaardwalvissen een slechte naam. Hoewel aanvallen op mensen nog nooit gemeld zijn. Maar het zijn gevreesde roofdieren die in een groep jagen. Ze eten pinguïns, robben, zeeschildpadden, vissen, dolfijnen en inktvissen en vallen zelfs grote baardwalvissen aan.

Reacties (0) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.