Bijzondere dieren: boommarters

Door Miesje gepubliceerd op Saturday 23 November 12:29

Ze zijn redelijk klein, lekker zacht en zien er ontzettend schattig uit; de boommarter. Hij staat ook wel bekend als de edemarter. Ze leven in bosrijke gebieden en jagen eekhoorntjes graag de bomen in. 

 

De boommarter heeft een lange volle staart van ongeveer 17 tot 28 centimeter lang en heeft een chocoladebruine vacht. Ze worden zo'n 36 tot 56 centimeter lang, 15 centimeter hoog en 500 tot 2200 gram zwaar. De boommarter lijkt veel op een steenmarter en word daar dan ook vaak voor aangezien. De boommarter heeft een soort gele keelvlek dat bij de steenmarter wit is. Ook heeft de boommarter grotere en bredere oren.

De boommarter jaagt voornamelijk op rode eekhoorns in bomen. Ook jagen ze op kleine zoogdieren zoals konijnen, de rosse woelmuis en de bosmuis en is daarom dus een carnivoor.
Als de lente en de zomer aanbreken jagen ze veel op zangvogeltjes. Dat kunnen duiven zijn, maar ook watervogels en spechten. Ook de kikker wordt als lekkernij gezien. Als de zomer ten einde komt eten ze veel paddenstoelen, bessen, mestkevers en honingkevers. 

Boommarters zijn erg lenig en behendig en kunnen van boom naar boom tot wel 4 meter springen. In de zomer zijn boommarters overdag actief, maar over het algemeen enkel 's avonds en 's nachts. Hun territorium bakenen ze af door middel van geurstoffen uit de anaalklier. De leefgebieden van boommarters grenzen vaak aan die van elkaar, waardoor ze soms op onverwachte plekken uitwerpselen plaatsen.   

     De paartijd valt in juli en augustus. In de paartijd paart het vrouwtje meestal met meerdere mannetjes. Meestal miauwen marters in de paartijd als een kat. Voor de paring achtervolgen de dieren elkaar speels en grommen ze. Een paring duurt 15 tot 75 minuten. Zij kent een verlengde draagtijd van 165 tot 210 dagen. De eigenlijke draagtijd duurt niet zo lang, dit duurt maar 28 tot 30 dagen.

Een nest bestaat meestal uit 3 jongen maar dit kan uitlopen tot 6 jongen. Ze zijn bij de geboorte blind en wegen enkel 30 gram. Na de geboorte zijn ze bedekt met een grijze vacht dat van tinten kan variëren. Na drie weken krijgen ze hun natuurlijke bruine vacht en pas na acht weken zullen de jongen ook buiten het nest verschijnen. Na een half jaar is het jong volwassen en zijn ze niet langer afhankelijk van hun moeder. Een mannetje is na 27 maanden geslachtsrijp en het vrouwtje al na vijftien maanden. 

 

In gevangenschap wordt de boommarter zo'n 17 tot 18 jaar oud. In de natuur leven ze echter minder lang, door de natuurlijke vijanden die ze hebben. Arenden en andere roofvogels kunnen nog wel eens jagen op de boommarter waarbij de kans van overleving klein is. In bijvoorbeeld Schotland is de gemiddelde levensduur maar 3 tot 4 jaar, en maximaal 11 jaar. In Nederland zijn de boommarters vroeger erg slecht behandelt en constant opgejaagd. Ze werden door jagers genadeloos achterna gezeten. 
Gelukkig is dat nu stukken minder en mede dankzij verschillende dierenactivisten en organisaties kan het aantal zich weer langzaam aan vermenigvuldigen. 

Reacties (4) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
Top dit................D
Jij bedankt voor het lezen!
wat een mooie foto bij het begin van je verhaal.
Maar het verhaal zelf is ook heel leuk en interessant om lezen. ik leerde hier bij!
Dank en duim
Zien er onwijs lief uit inderdaad. Vanuit de verte deden ze me een beetje denken aan stokstaartjes, maar van boommarters had ik nooit gehoord. Weer iets nieuws geleerd!