De groene specht en de grote bonte specht

Door No-Apologies gepubliceerd op Friday 28 September 12:13

Ziezo, hier dan mijn 3e artikel over de dieren waarover ik het maandag op mijn mondeling moet hebben. Ik ga wel een iets kortere (minder info bevattende) spreekbeurt doen maandag, wegens het feit dat ik max 7 minuten heb. I hope you will like it!

Deel 3: Groene specht en de Grote bonte specht


Kenmerken


De groene specht is een vogel die behoort tot de familie spechten. De grote bonte specht behoort eveneens tot die familie.
De groene specht is kleurrijk. Groen, zwart, rood, geel, wit, blauw en bruin zijn zowat de meeste kleuren die de groene specht bezit. Groen is hier de overheersende kleur. Vrouwtjes hebben een zwarte streep onder het oog. Bij mannetjes is die streep rood en zwart omlijnd. De grote bonte specht daarentegen is eerder zwart vanboven en wit vanonder is. Ook heeft hij ovale vlekken op zijn schouders die wit zijn. De streek bij zijn anus is eerder rood. Zijn ogen zijn bruinroodachtig. De mannetjes hebben een rode vlek op het achterhoofd. De vrouwtjes hun hoofd is volledig zwart.
De grote bonte specht behaalt een lengte van 20 tot 26 centimeter een vrij grote vogel. De groene specht beweegt zich gemakkelijker op de grond voort dan de meeste spechten en timmert minder op bomen. De vogel is 31 cm groot en dus nog groter dan de grote bonte specht.

Voedsel

Het menu van de groene specht bestaat vooral uit wormen en insecten. Zijn lievelingsgerecht is rode mier maar hij eet ook bessen. De bonte specht voedt zich ook met insecten, maar vooral met larven van kevers die zich onder de schors van naaldbomen verschuilen. Hij eet ook zaden van naaldbomen, noten en bessen. Hij maakt gaten in bomen om daar dan een dennenappel in te steken. Zo kan hij er gemakkelijk de zaden uit halen.

Voortplanting

De grote bonte specht hakt zijn nest zelf uit. Hij maakt meerdere gaten en het beste plekje neemt hij dan in beslag voor zijn toekomstige kroost. Het wijfje legt 4-6 volledig witte eieren. Het wijfje van de groene specht legt 6-8 eieren, die gelijken op die van de bonte specht, in een boomholte. Ze worden door beide ouders afwisselend uitgebroed. Bij allebei de soort spechten zullen de mannetjes roffelend geluid maken om de vrouwtjes te lokken.

Verspreiding


De groene en bonte specht leven beiden in Europa en Azië. Eerder bepaald in loofbossen, tuinen, en plaatsen waar stukken bos afwisselen met stukken vrije grond. Ze zullen niet dicht bij een ander dier komen, maar toch zullen ze van vetbollen in je bomen komen eten. Een nestkastje zullen ze niet gebruiken omdat een nest maken bij het gedrag hoort.

Gallerij:

 

The End

Laat horen wat je ervan van vind!

Reacties (2) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
Ty! ^^
hopelijk vind m'n leerkracht dat ook
Mooi artikel over een prachtige vogel.
duim en fan erbij