Onzichtbare inkt

Vol verbazing staar ik naar de blanco pagina. Onzichtbare inkt vertelt een verhaal dat me de adem beneemt, perfect en vol van de echo’s van mijn ziel. Zal ik ooit in staat zijn om met mijn pen te beschrijven wat het maagdelijke niets nonchalant demonstreert? Kan ik schoonheid scheppen die deze bedauwde blankheid evenaart? Rege...
17
26
Public

Boekje over het jaar 2014: mijn column staat erin

Gefeliciteerd! Zo begon het mailtje met de aankondiging van het goede nieuws, dat mijn ingestuurde column een plaatsje heeft veroverd in het boekje over het jaar 2014. En dat rolt dan zo onaangekondigd mijn mailbox binnen. Uit honderden inzendingen zijn 49 columns geselecteerd en mijn column zit erbij. De uitverkorenen met hun c...
24
36
Public

Brief aan mijn muze

Waarde muze, Mijn inkt is op, zoals ik tot mijn grote spijt heb moeten constateren. Ik schuifel langs de afgrond van een leven zonder schrijfplezier. Ongemerkt is het bloed uit mijn aderen gestroomd, zijn de tranen opgedroogd bij de bron, alwaar ook mijn lach is opgesloten. Al wat mij rest is een prachtige kroontjespen met een d...
15
23
Public

Schrijfcursus 'Ken uw pen'

Het kan u bijna niet zijn ontgaan: de eenentwintigste eeuw is het tijdperk van de schrijver. De wereld wordt overstroomd met dichters, columnisten en artikelschrijvers; overal duiken ze op. Alleen al in Nederland zijn er inmiddels ruim een miljoen mensen die de pen ter hand hebben genomen en het leger verhalenscheppers groeit al...
36
30
Public

Literair schrijven

Mijn schrijfspier is geprikkeld, waar die dan ook zit. In de afgelopen week, de week van het schrijven, heb ik een proefles creatief schrijven gevolgd. Met mijn inspiratie ver onder nul ging ik op pad. Dit zou natuurlijk niks worden; mijn hoofd stond totaal niet naar schrijven. Gelukkig was het een laagdrempelige workshop, waar ...
28
20
Public

Tien tips om geen boek te schrijven

Nederland telt ongeveer één miljoen mensen die allemaal met snode plannen rondlopen om een boek te schrijven. Met de bevolkingsteller op 16.796.795 zijn er dan nog altijd circa 15.796.795 die geen plannen hebben in die richting. Eigenlijk behoor je dus nog tot een minderheid met deze ambitie. En wat komt er van al die plannen ...
28
17
Public

Ik schrijf, dus ik ben ... een schrijver

Deze variant op de overbekende uitspraak van Descartes 'ik denk, dus ik ben' met de rationele connotatie behoeft enige uitleg. Immers René Descartes heeft deze uitspraak gedaan om hiermee aan te tonen dat hij twijfelde aan vrijwel alles, maar niet aan zijn eigen bestaan. De twijfel zelf was per slot van rekening het bewijs dat ...
25
16
Public

Zoektocht naar de echte schrijver

Zoektocht naar de echte schrijver Met een slordige één miljoen aspirantschrijvers in Nederland begint het erop te lijken dat iedereen zich tegenwoordig schrijver kan noemen, terecht of onterecht. Zijn al die mensen inderdaad schrijvers? Is het heden ten dage al voldoende dat je af en toe wat tekst op een beeldscherm kwakt of i...
28
34
Public

Voordracht in een literair café

Gevangen in een cirkel van licht staat ze op het podium. 'Als mijn stem het maar niet begeeft', flitst het door haar nerveuze brein. De zaal is donker, het publiek anoniem. Haar voorganger was een jonge man, die met een enigszins depressieve stem voorlas uit eigen werk. Kennelijk zat het publiek daar niet op te wachten en voorda...
13
14
Public