De heks van Ameland, deel 7 (slot)

Met een ruk zit ik rechtop in bed. Wat was dat? Ik luister naar mijn eigen ademhaling en zit enkele seconden in het donker te staren. Dan is het alsof er een deur wordt dicht gegooid. De harde klap klinkt door de hele woning. Zenuwachtig geworden en met trillende handen, zoek ik het knopje van het lampje dat aan het plafond hang...
11
7
Public

De heks van Ameland, deel 6

Met een harde klap valt de deur van het fietsenschuurtje dicht. Het is weer harder gaan waaien en met de boodschappentas in mijn handen was ik er even niet op beducht. Binnen kan de verlichting al weer aan, zo duister wordt het al op dit tijdstip. Ik ontkurk de wijn en schenk mezelf een glaasje in, terwijl ik begin te koken. Dat...

De heks van Ameland, deel 5

Het longdrink glas gevuld met whisky dat nog op tafel staat, sla ik in één teug achterover als ik weer terug in het huisje ben. Ik knijp m'n ogen er bij dicht en voel het vocht branden in mijn slokdarm. Nog één keer kijk ik naar buiten maar het enige wat er nog te zien is, is een duister niets en omdat ik even genoeg heb van...

De heks van Ameland, deel 4

Op de fiets, terug naar het huis, laat ik het gesprek in de kroeg nog eens door mijn gedachten gaan. Hoe zei de kroegbaas het ook alweer? Rond deze tijd van het jaar wordt ze wel eens gezien. In de duinen van 't Oerd. "Rixt" zeg ik hard op, en ik moet grinniken. Ze zou sterker worden als haar naam hardop wordt uitgesproken? Ik h...
10
8
Public

De heks van Ameland, deel 3

Ik schrik wakker van een harde klap. Rechtop zittend luister ik naar de geluiden om me heen, maar behalve het huilen van de wind rond de rieten kap waaronder ik slaap, hoor ik niets. De rode stipjes in het venster van de wekker verraden dat het kwart over drie is, en omdat ik niets verontrustends meer hoor, ga ik weer liggen. Me...
12
5
Public

De heks van Ameland, deel 2

Toen ik lang geleden Ameland voor de eerste keer bezocht raakte ik gefascineerd door het oude volksverhaal over “Rixt van ‘t Oerd”. Waar ze vandaan kwam was niet precies bekend. In de ene vertelling leek ze het gevolg van een adellijke uitglijder te zijn, gebaseerd op de adellijke families die vroeger op het eiland woonden...
26
9
Public

De heks van Ameland

Het geluid van de dieselmotoren zwelt aan tot een lage, monotone brom en langzaam zet het schip zich in beweging, weg van de kade, de Waddenzee op. De najaarswind giert over het autodek en de regen geselt de ramen van de lounge waar ik een plekje heb gevonden. Hier is het behaaglijk en warm en lijk ik ver weg van de kille herfst...
21
13
Public