Ik wou dat ik twee hondjes was

In de late lente van 1981 had ik werkelijk geen enkel idee hoe ik verder zou gaan. Het Barlaeus gymnasium moest ik nu wel definitief verlaten. Met twee herexamens en de hakken over de sloot was ik het najaar ervoor nog overgegaan. Ik had een bloedhekel aan school. Ze probeerden daar allerlei zooi in mijn hoofd te blijven persen ...

Bella

In de jaren is mijn ‘bedstee’ langzaam getransformeerd naar iets dat ook een soort gevangeniscel genoemd zou mogen worden. Niemand die mij erin opsluit en geen dichte deur, dat niet. Het is meer dat mijn beperkingen een steeds grotere rol in mijn leven zijn gaan spelen. Een deel daarvan is, zoals ik eerder heb gezegd, mijn e...

Vijf uur in de ochtend

Vijf uur in de ochtend is nu precies zo’n tijdstip waarmee ik helemaal niets kan. Het duurt nog wel even tot het leven op straat echt op gang komt, maar het is ook bedreigend als je weinig hebt geslapen en weet dat er van de dag wel weer weinig terecht zal komen. Ik ben allang blij dat ik mezelf weer onder controle heb want he...

Het is avond

Het is avond. Gelukkig maar. In het donker val ik niet op. Vandaar ook mijn sobere kledij. Niet bekeken en niet om gelachen. Niet bestaard of nagewezen. Gewoon helemaal niet. Ik schrijd voort zonder duidelijk doel. Mijn wandeling lijkt zonder begin of einde. Mijn stappen zijn hoorbaar maar niet voor mij. Ik zie de jaren van voor...

Paniek

Ik heb dorst. Steeds maar weer. Mijn mond voelt droog aan en ik zweet. Nog veel meer dan eerst. Pijn in mijn maag. Kramp in mijn darmen. Ik voel het ritme van mijn levenspomp bonken in de aderen van mijn hoofd. Naar buiten wil ik niet. Ik ben moe en heb pijn. Laat me met rust! Is het nooit genoeg geweest? Ik wil niet dood en ook...

Wat ben ik geworden?

Het lijkt wel of mijn leven op een gegeven moment als in een wervelwind is opgenomen. Hulpeloos, sneller en sneller zwevend tussen de brokstukken. Geen aarde onder de voeten, geen wolkenlucht boven het hoofd. Geen houvast meer aan wat me vertrouwd is geweest. Suizend, verder en verder van mijn aarde, mijn basis, mijn thuis. Veel...