De kunst van tuinieren

De pracht van ons ''Natuurlijk'' bestaan! Ik schrijf, ''De kunst van tuinieren!'', maar eigenlijk is tuinieren geen kunst. Het is iets wat wij in ons hebben zitten, in ons Ziel zijn, in ons Mens zijn. Het is een deel van ons wat we door de jaren heen verloren zijn geraakt door de opmars van de economie. Sinds we alles in pot of ...

De eetbare ecologische tuin in proces!

Waar ik nu woon, woon ik nu 3 jaar en 1 maand. Ik heb een redelijke grote tuin, de grootste van mijn hele straat omdat ik op de hoek woon. Ik herinner mij de dag nog dat ik voor het eerst dit huis ging bewonderen. Het huis interesserde mij voor geen meter, maar de tuin gaf mij de wow gevoel die ik hebben wou. Ik kreeg het huis i...

Sinaasappelen en mandarijnen zonder pit

Dat zijn de ware sluipmoordenaars! Niemand beseft het nog maar een sinaasappel en of mandarijn zonder pit is gekloond en dus niet dat wat je meent te eten... Eet en wees bewust!

Is ''Superfoods'' nu goed of slecht?

Het is de Yin Yang die hier ons parten speelt. Het goed en kwaad, het licht en donker en vooral het met elkaar niet op een lijn liggen wat veelal voor twijfelingen zorgt. Ik las onlangs in een artikel hier dat ''superfood'' vol bestijdinmgsmiddelen zou zitten. Ik ga geen naam noemen maar wel in overleg gevraagd of ik een tegen a...

De wereld van Superfoods

Superfoods worden aangeprezen en afgezeikt! Laten we eerlijk zijn, de meeste zeikers zijn diegene die nooit iets anders geprobeerd hebben en blijven hangen in iets wat voor hun normaal bevonden wordt en alles wat daar buiten valt als nonsens word verklaart. De mensen die aanprijzen zijn diegene die open staan voor iets nieuws ma...

Vierkante meter tuinieren voor binnen en buiten.

Voor de groene vingers zonder tuin valt er nog heel wat te tuinieren! Ik zelf heb een redelijke tuin om dat te verbouwen wat ik wens te verbouwen, maar door een muizen plaag vorig jaar ben ik dit jaar met een experiment bezig. Door de uitblijvende winters blijken velen dieren zich te gewassen waar geen groen meer veilig voor is,...

Vergeten groenten kweken!

Vergeten groenten kweken De tijd breekt weer aan om met mijn vingers in de aarde te gaan wroeten. Mijn handen jeuken al behoorlijk, maar het nog steeds winterse weer tart mijn geduld behoorlijk. Aan de andere kant geeft het mij wat meer de ruimte om een planning te maken welke groentes ik dit jaar zal gaan kweken. Daar ik van ap...

Biologisch tuinieren! De juiste tijdsbesteding.

Zo kreeg ik een vraag op mijn vorig artikel hoeveel tijd er in tuinieren gaat zitten. Het gaf mij direct weer de nodige inspiratie daar een artikel over te schrijven. Ik kan daar niet het juiste antwoord opgeven, want velen factoren spelen hierin een rol. Het hangt af hoe groot je (moes)tuin is, of het veel of weinig regent, of ...

Biologisch tuinieren! Het nut van blad in je tuin!

Als de herfst zijn intrede goed heeft ingeluid, zie je bijna de gehele bevolking de tuin invliegen om hun tuin weer volledig blad vrij te maken. Als buurman A gaat, zie je even erna buurman B volgen die weer snel gevolgd zal worden door buurman C. Niemand schijnt achter te willen lopen op de rest en met een zogenaamde rommelige ...