De vrucht van de Heilige Geest

Negen aspecten De apostel Paulus schrijft in zijn brief aan de Galaten over de vrucht van de Geest en hij somt negen aspecten op: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Het motief Ik vind het opvallend dat het woord liefde als eerste wordt genoemd want Gods Woord le...

Na het bitter komt het zoet!

Dit artikel is speciaal bestemd voor Plazillianen die in verdriet en geestelijke nood zitten. Uit ervaring weet ik hoe zwaar het is om geestelijk aan de grond te zitten door ziekte, verlies en depressiviteit. Het is niet vreemd als u na het verlies van een dierbaar persoon het leven niet meer ziet zitten. Neem daar dus alstublie...

Schaken op het water

Het water 'lezen' Vanaf het begin volg ik het talkshow programma RTL Late Night, maar het nieuwe is er voor mij inmiddels wel van af. Als ik echter lees dat er interessante gasten zijn uitgenodigd, wil ik nog wel eens kijken. Gisterenavond was dat het geval want Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe was uitgenod...

Begrijpen belangrijker dan geloven? (1)

In mijn vorige blog schreef ik over eeuwig leven en of dat een zegen is. De meeste lezers zullen waarschijnlijk gedacht hebben: ‘waarom schrijft Bas daarover?’ Nou, het zit zo: het nadenken over eeuwige zaken heeft mij altijd benauwd. Niet dat ik bang was om gek te worden door hierover na te denken maar omdat ik als mens het...

Is eeuwig leven een zegen?

Was ik maar nooit geboren, nu moet ik eeuwig leven; ik heb daarin geen keus... Wat heeft het eigenlijk voor zin dat ik hier ben met mijn geest en ziel in een lichaam die zijn geschapen voor de eeuwigheid? Waarom worden er twee eindbestemmingen in de Bijbel beschreven? Was het niet beter geweest dat met de dood alles afgelopen zo...

De zoektocht naar geluk (deel 2)

Nadat mijn moeder hertrouwd was verhuisden we van de stad naar het platteland. Vanzelfsprekend groeide ik op in de Vergadering van Gelovigen te Dedemsvaart omdat mijn ouders zich daarbij aangesloten hadden. Ik ging naar de kinderclub en later de jeugd, zoals dat werd genoemd, dus ik kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de ...

De zoektocht naar geluk (deel 1)

Als het goed is zijn we allemaal op zoek naar geluk. Het zou toch een gekke ervaring zijn als u een medemens tegenkomt die de vraag stelt: ‘ik wil ongelukkig worden, weet u de weg daar naartoe?’ Nee, ieder mens is op zoek naar geluk! Maar hoe paradoxaal het ook klinkt: velen roepen bewust of onbewust het ongeluk over zich ui...
6
15
Public

Bekering en wedergeboorte

Veel mensen weten niet goed uit te leggen wat wedergeboorte is; laat staan dat ze wedergeboren zijn! Immers: als je de belangrijkste gebeurtenis die iemand in zijn leven kan meemaken hebt genoten, dan kun je m.i. ook uitleggen hoe die tot stand gekomen is! In Johannes 3 is duidelijk de boodschap van Jezus aan Nicodemus te lezen:...

Bedekking of vergeving?

In mijn ena laatste blog schreef ik over het leven van Mozes die door zijn moeder Jochebed in een biezen mandje werd gelegd in de rivier de Nijl omdat zijn leven gevaar liep. Farao had namelijk de opdracht gegeven om alle Hebreeuwse baby-jongetjes te doden omdat hij bang was voor het Joodse volk dat steeds maar groter werd en ee...