De leeuw, een prachtig dier om te zien, en de op één na grootste kat. De leeuw is bovendien ook extra bijzonder, omdat het het de enige kat is die niet solitair leeft. De leeuw is te bewonderen in het wild in de Afrikaanse savanne. Wat veel mensen niet weten is dat er twee soorten leeuwen zijn, de alom bekende Afrikaanse leeuw en de Aziatische leeuw die voorkomt in India. Lees hier meer informatie over deze bijzondere diersoort.

De leeuw is een katachtige

De leeuw is net zoals de tijger, de luipaard, de jaguar, lynx, caracal, etc. een katachtige. Bijna alle katachtigen hebben als overeenkomst dat ze hun nagels kunnen intrekken, alleen voor een paar soorten zijn uitgezonderd. Ook zijn alle katachtigen roofdieren, er is geen enkele planteneter onder hen. Katachtigen leven over het algemeen solitair, behalve de leeuw. Verder kunnen katachtigen goed ruiken, en kunnen ze spinnen. Alleen grote katachtigen kunnen brullen.

Waar je een leeuw aan kan herkennen

Het eerste wat de meeste mensen antwoorden als je ze vraagt  wat een leeuw een leeuw maakt, is de manen. Het is niet gek dat dit een zo bekend kenmerk is, omdat dat de leeuw uniek maakt van andere katachtigen. De manen komen alleen voor bij mannetjesleeuwen, leeuwinnen hebben deze niet. Dat komt omdat de manen nodig zijn voor het imponeren van leeuwinnen en andere mannetjesleeuwen bij gevechten. Mede daarom jagen mannetjesleeuwen niet mee – ze vallen veel te veel op door hun weelderige haardos.

Leeuwen zijn vergeleken bij andere katachtigen redelijk zwaar gebouwd. Ze beschikken over veel spieren, maar mannetjesleeuwen stralen minder lenigheid en snelheid uit dan bijvoorbeeld de jaguar. Vrouwtjesleeuwen zien er wel wat minder massief uit dan de mannetjes, zij zijn leniger en lichter gebouwd. Mannetjesleeuwen daarentegen kunnen wel meer dan 200 kg wegen!

De leeuw heeft een zandkleurige, kortharige vacht die hem onzichtbaar maakt in het gele gras van de savanne. Ook heeft de leeuw kussentjes onder zijn poten, die ervoor zorgen dat hij bijna geruisloos kan lopen. Leeuwen hebben aan het einde van hun staart ook een pluim.

De Afrikaanse leeuw

Dit artikel gaat voornamelijk over de Afrikaanse leeuw, omdat de Aziatische leeuw niet meer in het wild voorkomt, alleen maar in natuurreservaten en dierentuinen. De Afrikaanse leeuw heeft alle bovenstaande kenmerken.

De Afrikaanse leeuw komt voor in Afrika, in het zuidelijke gebied van de Sahara. Ze leven niet in de woestijn, maar wel in savannes, halfwoestijnen en vlakten, etc. Eerst kwam de leeuw in veel meer gebieden voor, maar omdat er veel op hem gejaagd werd is die in grote delen van Afrika helemaal verdwenen.

De Aziatische leeuw

De Aziatische leeuw komt voor in India. Daar is die bijna uitgestorven, hij komt alleen nog maar voor in een natuurreservaat. Daar wordt hij niet veel gewaardeerd door de bevolking, omdat de leeuw regelmatig vee aanvalt, maar aanvallen op mensen komen ook voor, al zijn ze wel zeldzaam.

Verschil in uiterlijk met de Afrikaanse leeuw is dat de Aziatische leeuw kleiner is. De Aziatische leeuw leeft in kleinere groepen.

De rangorde in de groep

Er is een duidelijke rangorde in de groep. Er zijn meer leeuwinnen dan mannetjesleeuwen, gemiddeld zo’n 3 of 4 meer. De groep bestaat verder uit leeuwenjongen. Mannetjes vertrekken uit hun groep als ze een jaar of 3 zijn. Dan gaan ze op zoek naar een nieuwe groep om daar een nieuwe status als alfamannetje te bemachtigen.

Ook als de buit van de jacht naar de groep wordt gebracht, wordt de rangorde duidelijk. Als eerste mag het alfamannetje eten, daarna de leeuwinnen (die hebben gejaagd) en tot slot de jongen.

De leeuw jaagt op verschillend wild

De leeuw is niet bijzonder kieskeurig. Veel mensen denken dat leeuwen alleen maar op grote prooien jagen zoals gnoes, zebra’s en struisvogels, maar dat gebeurt maar weinig. Vaak zijn er meerdere leeuwen voor nodig om een grote prooi zoals een gnoe of struisvogel te pakken te krijgen. Het is niet gek dat zelfs bij een groot aantal leeuwen de jacht vaak mislukt.

Ook kleinere prooien zijn geliefd, zoals hazen, vogels, etc. Ook herbivoren zoals antilopen en gazelles worden gegeten.

De voortplanting van de leeuw

De leeuw kent geen precieze tijd waarop de paring begint. Als de leeuwinnen in de paartijd komen, worden ze bevrucht door de mannetjesleeuwen. De mannetjesleeuw paart alleen met de leeuwin als ze het zelf ook wil, anders loopt hij kans op een snauw. Als de leeuwin wel toestemt, bijt de leeuw haar in haar nek. De paring duurt maar kort, en daarna is de mannetjesleeuw ook weer snel verdwenen.

De jongen van de leeuwin worden geboren in de groep. Meestal worden er 2-3 jongen geboren per keer. Als het een leeuwin is, blijft zij de rest van haar leven bij de groep, als het een mannetjesleeuw is, zal die na zijn derde levensjaar vertrekken. Dit alles gebeurt natuurlijk als het jong zijn jeugd overleeft. Het komt namelijk vaak voor dat de jongen gedood worden door hun vader of door een ander roofdier. Zwakke jongen worden verstoten door hun moeder. Na 6 maanden kunnen de leeuwenjongen zichzelf redden.

De leeuw in het nieuws

In 2009 hadden een stel dieven een circusleeuw gestolen die in een bestelauto zat die ze wilden meenemen, in de veronderstelling dat die leeg was. Ze schrokken van het woeste geluid dat uit het laadruim kwam, en vluchtten. De auto lieten ze staan, compleet met leeuw. Na de hele gebeurtenis was de leeuw gelukkig niet gestresst, zijn optreden van de volgende week ging gewoon door.

Ook in 2009 werd er een leeuw geopereerd met een gigantische haarbal in zijn darmkanaal. De bal had een diameter van ongeveer 22 cm. Bij de operatie moest een deel van de darm helemaal verwijderd worden.

28/09/2012 12:12

Reacties (3) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
1
03/07/2012 10:43
Ik ben gek op alle katachtigen. Heel mooi artikel. Ik heb ze in Zuid-Afrika in een wildpark gezien. Daar had je ook een witte leeuw, prachtig om te zien.
03/07/2012 10:40
Leuk artikel, ben gek op leeuwen. Ze zien er altijd zo krachtig uit.
03/07/2012 10:40
Interessant! Leuk artikel, duim!