28 juli 2014

Heb jij ook een partner (ongehuwd)  in het buitenland en wil jij hem of haar naar Nederland halen om hier samen een toekomst op te bouwen? In dit artikel beschrijf ik alles wat je weten moet, waar je aan moet voldoen en hoe de procedures lopen. Nederland hanteert een ontmoedigingsbeleid. Houdt er dus rekening mee dat het een heel gedoe is en dat het veel tijd in beslag neemt.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die een ongehuwde partner hebben buiten de EU of voor mensen die een ongehuwde partner hebben binnen de EU, met een nationaliteit van buiten de EU, die nog geen verblijfsvergunning heeft voor het betreffende land waarin hij of zij woont. Het kost een hoop uitzoekwerk om erachter te komen waar je allemaal aan moet voldoen, hoe de procedures lopen en wat het allemaal kost. In dit artikel staat alles wat je weten moet in één oogopslag. Voor aanvullende vragen kun je alles vinden op de website van het IND. *In principe hoef je niemand in te schakelen om te bemiddelen (extern bureau), dit levert onnodig extra kosten op. Alle formulieren zijn duidelijk en in principe is alles op te vragen via het IND.

cceff8faa855336ad53b3325914caea2Z2VtZW5n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verblijf bij (on)gehuwde partner, garant staan.

De trouweis die in oktober 2012 van kracht ging is inmiddels komen te vervallen. Het is dus weer mogelijk een ongehuwde partner naar Nederland te halen. Op 1 juni 2013 is de wet Modern migratiebeleid in werking getreden. Hiermee zijn wel een aantal veranderingen opgetreden ten aanzien van het vorige beleid. Welke wijzigingen dit zijn wordt verder in dit artikel verwoord. Een aantal dingen blijven hetzelfde, zoals het garant staan voor je partner.

Als je, je partner naar Nederland wilt halen om hier samen een toekomst op te bouwen, zul je garant moeten staan voor die persoon. Besef dat dit het nodige van jou en je relatie vraagt. Je moet je wel beseffen dat het lot van jouw partner in jouw handen ligt en dat wanneer jij besluit de relatie te verbreken, dit consequenties heeft voor de toekomst van je partner. Als je bereid bent om de eerste jaren 100% verantwoordelijk te zijn voor je partner en je het risico toch wilt nemen, dan dien je aan de volgende eisen te voldoen:  

  • Je moet een bruto inkomen hebben van minimaal € 1.495,20 per maand exclusief vakantiegeld (SV loon). Dit bedrag wordt tweemaal per jaar geïndexeerd, dit inkomen geldt vanaf 1 juli 2014 
  • Jullie moeten beiden ouder zijn dan 21
  • Jullie mogen beiden niet gehuwd zijn
  • Je moet minimaal een jaarcontract hebben die  minimaal 1 jaar geldig is op het moment van aanvraag (wanneer die dus binnenkomt!!!) en een werkgeversverklaring
  • Je partner mag geen strafblad hebben
  • Je partner mag niet eerder illegaal in Nederland zijn verbleven

Indien je aan deze eisen voldoet, dient jouw partner het basisexamen "Inburgering in het buitenland" af te leggen bij de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft. Zonder een diploma kan je verder geen stappen ondernemen. Het officiële leerpakket voor dit examen heet: “Naar Nederland” en is voor
€ 110,00 te bestellen bij uitgeverij Boom. Dit pakket bevat alles wat je moet weten om het examen te maken. Er zijn veel leerboeken te koop voor inburgering, echter is dit het enigste officiële pakket. Bestel deze dus en geen andere, anders loop je het risico dat je partner het examen niet haalt. Het examen kost momenteel
€ 350,00. Het pakket kun je via deze site bestellen: http://www.naarnederland.nl/bestellen

Hoe gaat het in zijn werk?

Jij vraag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken het examen aan voor jouw partner en geeft alle gegevens door die zij vragen (naam, achternaam, adres, ambassade van het land waar hij of zij verblijft, geboortedatum, nummer van het paspoort en het e-mail adres). Als je deze gegevens hebt ingevuld, krijg je een mail die je moet bevestigen. Vervolgens stort je het geld op de rekening van het ministerie, waarna zij jou een code geven. Het duurt minimaal 5 werkdagen voordat de betaling bij het ministerie is verwerkt. Als je de code ontvangen hebt, belt je partner naar de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft voor het maken van een afspraak. Je partner dient zijn of haar paspoort mee te nemen. Wanneer je partner in een land verblijf waarvoor hij nog een procedure heeft lopen, dan dient hij een bewijs van bestendig verblijf aan te tonen. Een bewijs van aanvraag van een verblijfvergunning kan in sommige gevallen niet voldoende zijn. Zorg ervoor dat deze geupdate is. Je dient aan te kunnen tonen dat zijn of haar aanvraag nog steeds loopt en dat hij of zij nog minimaal 3 maanden in het land mag verblijven. Wanneer je partner zich gemeld heeft en alles heeft ingediend, worden vingerafdrukken en een foto genomen. Het examen kan nu beginnen. De aanmelding van het examen kun je doen via deze link: https://www.minbuza.nl/producten-en-diensten/burgerzaken/basisexamen-inburgering-in-het-buitenland/formulier

In de meeste gevallen hoort je partner dezelfde dag nog of hij of zij is geslaagd. In uitzonderlijke gevallen kan het maximaal 2 weken duren. Let op: het diploma is maar een jaar geldig!

Je partner is geslaagd en dan?

Wanneer je partner zijn of haar examen gehaald heeft, kun je de aanvraag TEV (Toegang en verblijf) indienen. De advies aanvraag MVV is komen te vervallen met het nieuwe migratiebeleid.Op dit moment is er geen aparte MVV en VVR aanvraag meer. Met de TEV vraagt u zowel de MVV als de VVR tegelijkertijd aan. Deze formulieren kun je downloaden via de website van het IND. (Mensen uit sommige landen hoeven geen MVV aan te vragen, deze lijst kun je terugvinden op de site van het IND). Voorheen diende de buitenlandse partner zelf de aanvraag in te dienen. Met het in werking treden van het nieuwe migratiebeleid is het ook mogelijk dat de referent de aanvraag indient. Zodra de MVV is verleend dient de buitenlandse partner binnen drie maanden zijn of haar  MVV op te halen bij het Nederlands Consulaat. Daarna heeft hij of zij nog drie maanden de tijd om Nedeland in te reizen. Na aankomst kan hij of zij binnen twee weken zijn of haar verblijfsvergunning ophalen. Waar en wanneer hoort u van het IND.

Om dit formulier  in te kunnen dienen dien je de volgende gegevens mee te sturen:

  • Arbeidscontract verblijfsgever (minimaal een jaarcontract op het moment van indienen aanvraag TEV)
  • Werkgeversverklaring verblijfsgever
  • 3 loonstroken (niet ouder dan 3 maanden), verblijfsgever
  • Kopie van verblijfsvergunning, Nederlandse identiteitskaart of Nederlands paspoort van referent in Nederland met pagina’s visa en reisstempels
  • Bijlage IND garantverklaring (zie formulier)
  • Ongehuwdheidsverklaring van partner (let op: hij moet gelegaliseerd zijn / appostille stempel hebben en  vertaald zijn, de vertaling moet ook weer gelegaliseerd worden!)
  • Kopie geboorteakte (gelegaliseerd / apostille) de geboorteakte is niet nodig voor MVV maar wel bij Inschrijving in GBA gemeente en bij de Ambassade (let op: deze moet vertaald zijn!)
  • Vragenlijst (zie formulier IND) inclusief bewijsstukken van jullie relatie: oa. foto’s, reisdocumenten, telefoonnota’s, verklaringen van familieleden etc.
  • Diploma van het examen
  • Van je partner een kopie van het paspoort met pagina’s met visa en reisstempels
  • De bereidheid in Nederland een Tubercolose onderzoek te doen binnen drie maanden (intentieverklaring)

 

Voor alle aanvragen moet je legeskosten betalen.


Per 1 juli 2014  zijn de volgende tarieven vastgesteld:

TEV aanvraag  (inreisvisum) € 228,-
VVR aanvraag zonder MVV  (tijdelijke verblijfsvergunning voor verblijf bij partner)  €  228,-
Verlengen VVR € 228,-

* Alle legeskosten dienen meteen  betaald te worden op het moment dat je de aanvraag indient.  Dit mag zowel contant als met pin.

 

Verblijf bij partner op basis van MVV en VVR neemt veel verplichtingen met zich mee. Verstrekken van onjuiste gegevens of het te laat doorgeven van veranderingen kan leiden tot intrekken verblijfsvergunning! Kijk voor de verplichtingen op de website van het IND en raadpleeg de brochure!

Alle formulieren zijn te downloaden bij de website van het IND:  http://www.ind.nl

22/06/2013 12:09

Reacties (140) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
09/10/2014 21:03
Hoi Kruimel,

Ik las iets over het belgie handboek.
Heb je deze nog en zou je mij deze dan toe kunnen sturen op Y.Nabli@hotmail.com ?

Alvast heel erg bedankt.

Hartelijke groet,

Yvonne Nabli
09/10/2014 22:56
Hoi YNabli,
Ik heb het handboek helaas niet meer op deze computer staan, mr je kunt hem wel vinden op de website van www.buitenlandsepartner.nl .. als je op die site gaat zoeken rechtsboven in de zoekfunctie dan kom je hem vanzelf wel tegen denk ik. Mocht je vragen hebben over de route dan kun je me altijd een berichtje sturen
09/10/2014 16:14
Beste kruimel,

Je geeft aan dat het nodig is een ongehuwdheidsverklaring toe te voegen. Ik en mijn vrouw zijn echter getrouwd. Ik neem aan dat ik in dit geval de ongehuwdheidsverklaring moet vervangen door de huwelijksacte. Klopt dit?
1
09/10/2014 22:53
ja dat klopt Jvanmierlo.. dit artikel gaat eigenlijk ook over ongehuwde stellen.. heb daar bewust onderscheid in gemaakt, omdat ik anders vanalles moest vermelden over de M46 procedure en legalisatie van de akte en inschrijving in Den Haag en dergelijke... waar ik inhoudelijk te weinig vanaf weet omdat ik zelf niet getrouwd ben..
07/10/2014 13:37
Beste kruimel, ik wil mijn Colombiaanse vriendin naar nederland laten komen om hier te wonen werken etc. We zijn beide 24 en niet getrouwd, wat moet ik hier voor doen. Eventueel trouwen als dit dingen versnelt is geen probleem.
09/10/2014 10:05
beste Jackjames,
trouwen versnelt in principe niets, mr maakt eea wel iets gemakkelijker als je moeite hebt met bewijzen te verzamelen over jullie relatie. Jouw partner zal sowieso eerst het examen moeten afleggen alvorens je de TEV aanvraag kunt indienen. Verder moet je voldoen aan de eisen die hierboven vermeld staan. De formulieren van de TEV aanvraag staan op de website van de IND.
03/10/2014 22:19
Beste kruimel, ik kom straks op een inkomen van ongeveer 1500 netto hier zit ook de vergoeding van mijn reisgeld. Mijn vraag is nu wordt dit ook meegeteld? Als ze kijken naar je inkomen? Alvast bedankt
04/10/2014 07:44
volgens mij niet , ... je moet kijken naar je bruto SV loon ,, niet naar je nettoloon.. je sv loon is je belastbaar loon en die kan anders zijn dan je normale bt loon (brutoloon) ..wanneer je dus geen belasting betaalt over je reiskosten dan hoort deze er niet bij.. vakantiegeld wordt hierin wel meegenomen..

als jij netto 1500 euro verdient dan zit je op een brutoloon van ongeveer 1950 euro .. dit is dus ruim voldoende voor de tev daar je hiervoor 1494,20 bruto moet verdienen (sv loon).
29/09/2014 00:11
goede dag kruimel,
ik hoop dat je me hierover wat kan informeren en dat is:
ik ben van plan om met een Turks vrouw te trouwen. alleen het is zo dat ze liever alleen een verblijfsdocument moet behouden en niet dat ze bevestigt zal worden na 5 jaar als Nederlands burger ze moet dus geregistreerd blijven. wel zo dat ze ook op der gemak naar school kan, verzekerd is en gerust haar benodigdheden kan doen zoals dokter, tandarts, enz,...( want ik heb vaker in me kring gezien dat het op gever moment niet meer loopt en het is meestal nadat ze bevestigt worden als NLB. en de partner afgewezen word op het moment dat ze door heeft om zelfstandig te zijn. dit rol word meestal gespeeld binnen enkele jaren puur omdat ze dan het partner niet meer voor zich willen zien.. dat is niet bij iedereen zo. alleen als de verantwoordelijke zijnde, wil je dat risico niet laten oplopen...
ik zal de gene zijn als verantwoordelijke, en partner, dan moet ik ook de gene zijn die bepaald wanneer ze terug moet op het moment dat ze over grens gaat. als ik mijn voldoende inkomen hebt, en zij mag naar school voor taal, ik hou als partner zijnde haar op vele dingen op de hoogte en zij zorgt voor de huishoudelijke dingen dan is dat wel voldoende.. dit is wel z'n beetje het systeem uit verleden maar wel dat het de relatie duidelijk en acceptabel houd omdat het officieel zo bekend is. en dat is ook zo bekend voor de tegenstander.
tegenwoordig zul bij de kanten samen moeten doen voor gaan, en als iets mis loopt continu oogjes dicht vele dingen accepteren en verder kijken maar dat houdt ook ergens mee op...of u/uw met mijn mentaliteit mee eens bent of niet hoeft niet. ieder voor zich. dit is wel het uitleg waarom ik zo hierover sta en zo wil hebben.)

ik hoop dat ik een oplossing hier over kan krijgen.

groetjes,
Kruimel tegen Bveld
29/09/2014 11:34
je verhaal is een beetje warrig... maar als ik het goed begrijp wil jij dus eigenlijk niet verantwoordelijk zijn voor haar... en je wilt voorkomen dat zij uiteindelijk naturaliseerd.. (??)

Om te beginnen ben je als referent verantwoordelijk voor de partner die jij naar nederland haalt.. wanneer de bp er in eens uitnaait om het zo kort door de bocht te zeggen zitten daar wel haken en ogen aan.. je zult niet de eerste zijn bij wie het gebeurt.. in dat geval geldt nog steeds die verantwoording en kunnen in het negatiefste geval kosten op jou verhaald worden (kosten voor uitzetting bijvoorbeeld..of indien zij een bijstand aan zou vragen deze kosten) of het zon vaart zal lopen met dat ze kosten verhalen... dat valt in de regel wel mee..

het is wel zo dat indien je partner er uit zou naaien voordat zij genaturaliseerd is en zij in principe geen zelfstandige verblijfsvergunning kan aanvragen zij dus illegaal in nederland zou verblijven.. het enige wat jij in dat geval kan doen is het ind en de gemeente waarschuwen.. iemand uitzetten wordt vrij lastig.. het ind zal de vergunning in moeten trekken.. en daar kan wel eens een tijd overheen gaan. Je kunt hier dus verder niks tegen doen.

je wordt niet zomaar nederlander hoor trouwens.. daarvoor dien je je te naturaliseren en dat gebeurt niet automatisch. Wel heeft een getrouwde partner het recht om na een aantal jaren een ander soort vergunning aan te vragen (langdurig of voor onbepaalde tijd) Een bp kan ook na een jaar of drie mochten jullie gaan scheiden zelfstandig een verblijfsvergunning aanvragen indien zij in haar eigen onderhoud kan voorzien... dit kun je niet voorkomen.. dit is de nederlandse wet.

als je gaat trouwen..doe dat dan in elk geval niet in turkije mr in nederland onder huwelijkse voorwaarden! dan weet je zeker dat je later niet het schip in gaat bij een eventuele scheiding.

Ik snap ergens wel je onzekerheid of je wantrouwen... het gebeurt mr al te vaak.. maar helaas kun je je niet voor alles beschermen.. zolang jullie de TEV aanvraag doen en zij niet zelfstandig hierkomt..ben jij haar referent...
Bveld tegen Kruimel
29/09/2014 16:22
hartelijk dank! u/uw slot van het uitleg is duidelijk, dit was maar een voorbereiding om vooraf op de hoogte kunnen zijn.. ik ben zelf Turks afkomstig, dus daardoor ga ik ook vooraf net zoals nu ook in Turkije hierover informeren hoe het met Turkse wet gaat.
helaas moet ik zeggen dat mijn zaken veel sneller lopen als ik eerst in Turkije mijn zaken van start maak. terwijl mijn eerste nationaliteit Nederlands is. als het weinig verschil is en het kost me minder tijd dan zul ik moeten kiezen voor een huwelijk in Turkije en de wet van daar mee neem..
vandaar en als ik eraan toe ben zal ik dan wel kijk verder hoe en wat..
bedankt voor u/uw informatie ik wens u/uw een fijne dag verder.
21/09/2014 14:53
Vraagje wat betreft inkomenseis.

Ik woon met mijn buitenlandse vrouw (huwelijk in Den Haag geregistreerd) al enige jaren in Maleisie.
Inmiddels ben ik gepensioneerd en als ik 65 wordt over een paar jaar (mijn vrouw is overigens jonger) dan gaan wij mogelijk samen naar Nederland.

Mijn vrouw heeft geen inkomen en is dus geheel afhankelijk van mijn inkomen. Is dit een probleem ? Hoe is dat geregeld, ik kan daarover niets vinden !

Hartelijk dank ...
22/09/2014 11:04
voor gepensioneerden gelden er andere regels .. volgens mij moet je wel voldoen aan de inkomsteneis in die zin dat je aan de norm moet doen (hit me if im wrong) mr heb je natuurlijk geen contract nodig.. als ik jou was zou ik deze vraag even voorleggen bij : www.buitenlandsepartner.nl of ik zou gewoon eens even anoniem contact opnemen met het ind... vragen staat vrij toch?

voor mensen die in de WAO zitten of een wajong hebben ,, bij wie vaststaat dat ze echt niet meer kunnen werken gelden er namelijk ook andere regels
21/09/2014 10:38
hoi kruimel ik had een vraagje ik ben een 25 jaar en woon bij mijn moeder samen die heeft een ziektes dwi uitkering en het punt is dat ik binnen kort in turkije wil gaan trouwen en dan met haar hier wonen zou je me kunnen vertellen wat de voorwaarden zijn.
21/09/2014 14:31
even voor de duidelijkheid.. jij woont bij je moeder en jij gaat zelf trouwen en wil je vrouw nr nederland halen? Ik ga er vanuit dat jij geen inkomen hebt? Het inkomen van je moeder doet niet terzake... jij bent de referent.. dus jij zal aan de inkomenseis moeten voldoen en aan het jaarcontract op het moment van aanvraag tev... de voorwaarden zijn zoals hierboven omschreven... met uitzondering dat je dan wel de huwelijkasakte moet vertalen en legaliseren en dat je deze in moet schrijven in denhaag... de rest blijft hetzelfde