Public

Partner naar Nederland halen om hier te komen wonen, wat moet je doen?

Kruimel > Gezinsperikelen

6-5-2015

Heb jij ook een partner (ongehuwd)  in het buitenland en wil jij hem of haar naar Nederland halen om hier samen een toekomst op te bouwen? In dit artikel beschrijf ik alles wat je weten moet, waar je aan moet voldoen en hoe de procedures lopen. Nederland hanteert een ontmoedigingsbeleid. Houdt er dus rekening mee dat het een heel gedoe is en dat het veel tijd in beslag neemt.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die een ongehuwde partner hebben buiten de EU of voor mensen die een ongehuwde partner hebben binnen de EU, met een nationaliteit van buiten de EU, die nog geen verblijfsvergunning heeft voor het betreffende land waarin hij of zij woont. Het kost een hoop uitzoekwerk om erachter te komen waar je allemaal aan moet voldoen, hoe de procedures lopen en wat het allemaal kost. In dit artikel staat alles wat je weten moet in één oogopslag. Voor aanvullende vragen kun je alles vinden op de website van het IND. *In principe hoef je niemand in te schakelen om te bemiddelen (extern bureau), dit levert onnodig extra kosten op. Alle formulieren zijn duidelijk en in principe is alles op te vragen via het IND.

cceff8faa855336ad53b3325914caea2Z2VtZW5n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verblijf bij (on)gehuwde partner, garant staan.

De trouweis die in oktober 2012 van kracht ging is inmiddels komen te vervallen. Het is dus weer mogelijk een ongehuwde partner naar Nederland te halen. Op 1 juni 2013 is de wet Modern migratiebeleid in werking getreden. Hiermee zijn wel een aantal veranderingen opgetreden ten aanzien van het vorige beleid. Welke wijzigingen dit zijn wordt verder in dit artikel verwoord. Een aantal dingen blijven hetzelfde, zoals het garant staan voor je partner.

Als je, je partner naar Nederland wilt halen om hier samen een toekomst op te bouwen, zul je garant moeten staan voor die persoon. Besef dat dit het nodige van jou en je relatie vraagt. Je moet je wel beseffen dat het lot van jouw partner in jouw handen ligt en dat wanneer jij besluit de relatie te verbreken, dit consequenties heeft voor de toekomst van je partner. Als je bereid bent om de eerste jaren 100% verantwoordelijk te zijn voor je partner en je het risico toch wilt nemen, dan dien je aan de volgende eisen te voldoen:  

  • Je moet een bruto inkomen hebben van minimaal € 1.501,80 per maand exclusief vakantiegeld (SV loon). Dit bedrag wordt tweemaal per jaar geïndexeerd, dit inkomen geldt vanaf 1 januari 2015
  • Jullie moeten beiden ouder zijn dan 21
  • Jullie mogen beiden niet gehuwd zijn
  • Je moet minimaal een jaarcontract hebben die  minimaal 1 jaar geldig is op het moment van aanvraag (wanneer die dus binnenkomt!!!) en een werkgeversverklaring
  • Je partner mag geen strafblad hebben
  • Je partner mag niet eerder illegaal in Nederland zijn verbleven

Indien je aan deze eisen voldoet, dient jouw partner het basisexamen "Inburgering in het buitenland" af te leggen bij de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft. Zonder een diploma kan je verder geen stappen ondernemen. Het officiële leerpakket voor dit examen heet: “Naar Nederland” en is voor
€ 110,00 te bestellen bij uitgeverij Boom. Dit pakket bevat alles wat je moet weten om het examen te maken. Er zijn veel leerboeken te koop voor inburgering, echter is dit het enigste officiële pakket. Bestel deze dus en geen andere, anders loop je het risico dat je partner het examen niet haalt. Het examen kost momenteel
€ 350,00. Het pakket kun je via deze site bestellen: http://www.naarnederland.nl/bestellen

Hoe gaat het in zijn werk?

Jij vraag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken het examen aan voor jouw partner en geeft alle gegevens door die zij vragen (naam, achternaam, adres, ambassade van het land waar hij of zij verblijft, geboortedatum, nummer van het paspoort en het e-mail adres). Als je deze gegevens hebt ingevuld, krijg je een mail die je moet bevestigen. Vervolgens stort je het geld op de rekening van het ministerie, waarna zij jou een code geven. Het duurt minimaal 5 werkdagen voordat de betaling bij het ministerie is verwerkt. Als je de code ontvangen hebt, belt je partner naar de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft voor het maken van een afspraak. Je partner dient zijn of haar paspoort mee te nemen. Wanneer je partner in een land verblijf waarvoor hij nog een procedure heeft lopen, dan dient hij een bewijs van bestendig verblijf aan te tonen. Een bewijs van aanvraag van een verblijfvergunning kan in sommige gevallen niet voldoende zijn. Zorg ervoor dat deze geupdate is. Je dient aan te kunnen tonen dat zijn of haar aanvraag nog steeds loopt en dat hij of zij nog minimaal 3 maanden in het land mag verblijven. Wanneer je partner zich gemeld heeft en alles heeft ingediend, worden vingerafdrukken en een foto genomen. Het examen kan nu beginnen. De aanmelding van het examen kun je doen via deze link: https://www.minbuza.nl/producten-en-diensten/burgerzaken/basisexamen-inburgering-in-het-buitenland/formulier

In de meeste gevallen hoort je partner dezelfde dag nog of hij of zij is geslaagd. In uitzonderlijke gevallen kan het maximaal 2 weken duren. Let op: het diploma is maar een jaar geldig!

Je partner is geslaagd en dan?

Wanneer je partner zijn of haar examen gehaald heeft, kun je de aanvraag TEV (Toegang en verblijf) indienen. De advies aanvraag MVV is komen te vervallen met het nieuwe migratiebeleid.Op dit moment is er geen aparte MVV en VVR aanvraag meer. Met de TEV vraagt u zowel de MVV als de VVR tegelijkertijd aan. Deze formulieren kun je downloaden via de website van het IND. (Mensen uit sommige landen hoeven geen MVV aan te vragen, deze lijst kun je terugvinden op de site van het IND). Voorheen diende de buitenlandse partner zelf de aanvraag in te dienen. Met het in werking treden van het nieuwe migratiebeleid is het ook mogelijk dat de referent de aanvraag indient. Zodra de MVV is verleend dient de buitenlandse partner binnen drie maanden zijn of haar  MVV op te halen bij het Nederlands Consulaat. Daarna heeft hij of zij nog drie maanden de tijd om Nedeland in te reizen. Na aankomst kan hij of zij binnen twee weken zijn of haar verblijfsvergunning ophalen. Waar en wanneer hoort u van het IND.

Om dit formulier  in te kunnen dienen dien je de volgende gegevens mee te sturen:

  • Arbeidscontract verblijfsgever (minimaal een jaarcontract op het moment van indienen aanvraag TEV)
  • Werkgeversverklaring verblijfsgever
  • 3 loonstroken (niet ouder dan 3 maanden), verblijfsgever
  • Kopie van verblijfsvergunning, Nederlandse identiteitskaart of Nederlands paspoort van referent in Nederland met pagina’s visa en reisstempels
  • Bijlage IND garantverklaring (zie formulier)
  • Ongehuwdheidsverklaring van partner (let op: hij moet gelegaliseerd zijn / appostille stempel hebben en  vertaald zijn, de vertaling moet ook weer gelegaliseerd worden!)
  • Kopie geboorteakte (gelegaliseerd / apostille) de geboorteakte is niet nodig voor MVV maar wel bij Inschrijving in GBA gemeente en bij de Ambassade (let op: deze moet vertaald zijn!)
  • Vragenlijst (zie formulier IND) inclusief bewijsstukken van jullie relatie: oa. foto’s, reisdocumenten, telefoonnota’s, verklaringen van familieleden etc.
  • Diploma van het examen
  • Van je partner een kopie van het paspoort met pagina’s met visa en reisstempels
  • De bereidheid in Nederland een Tubercolose onderzoek te doen binnen drie maanden (intentieverklaring)

 

Voor alle aanvragen moet je legeskosten betalen.


Per 1 juli 2014  zijn de volgende tarieven vastgesteld:

TEV aanvraag  (inreisvisum) € 228,-
VVR aanvraag zonder MVV  (tijdelijke verblijfsvergunning voor verblijf bij partner)  €  228,-
Verlengen VVR € 228,-

* Alle legeskosten dienen meteen  betaald te worden op het moment dat je de aanvraag indient.  Dit mag zowel contant als met pin.

 

Verblijf bij partner op basis van MVV en VVR neemt veel verplichtingen met zich mee. Verstrekken van onjuiste gegevens of het te laat doorgeven van veranderingen kan leiden tot intrekken verblijfsvergunning! Kijk voor de verplichtingen op de website van het IND en raadpleeg de brochure!

Alle formulieren zijn te downloaden bij de website van het IND:  http://www.ind.nl

22/06/2013 12:09

Reacties (241) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
16/08/2016 19:36
Beste heer mevrouw ik graag mijn vriendin naar Nederland hallen maar ik lees dat je een jaar contact moet hebben maar ik heb een contact van 7 maanden en na zeven maanden weer een contact van 8 maanden kan ik daar mee ook verblijf aanvragen
Groetjes
24/07/2016 15:43
Ik heb inmiddels ruim 2.5 jaar een relatie met een Russische vrouw, inmiddels heeft zij haar inburgeringsexamen gedaan .
Nu heb ik een eigen bedrijfje maar heb de afgelopen jaren niet echt veel winst gemaakt , wel haal ik per maand €2500,00 als salaris uit mijn bedrijf.
deze zijn in mijn jaarlijkse inkomstenbelasting vermeld .
mijn vraag is nu wat te doen ?
28/07/2016 08:47
volgens mij moet je als zelfstandige je inkomsten / stukken van de laatste drie jaar inleveren (als ik me niet vergis).. Volgens mij kun je met 2500 per maand aan inkomsten wel de TEV doen (hit me if im wrong). Je moet dacht ik ook aantonen dat je alle belastingen hebt afgedragen. Als ik jou was zou ik navragen bij de IND (hoeveel je als zelfstandige precies moet hebben en wat je precies moet inleveren) .. Je zou deze vraag ook eens voor kunnen leggen op het forum van www.buitenlandsepartner.nl Daar zitten ook advocaten die meelezen en antwoord geven die zijn gespecialiseerd in vreemdelingenrecht.
24/06/2016 18:10
hoi kruimel
ik heb een vriendin in suriname. die ik graag voor goed naar nederland wil laten komen om een gelukkig bestaan op te bouwen .maar in de onschrijving van de ind staat wel als ik er mee zou trouwen of samen wonen dat ik een miniumloon 23 jaar en ouder € 1.524,60 moet hebben . maar dat is voor mensen die werken hoe ik het er uit haal. maar ik heb een bijstand uitkering maar geld dat ook als een minium loon ?

groetjes johan 1958
11/07/2016 21:03
sorrie voor mijn late reactie Johan, was druk met verhuizen,. Maar helaas voor jou mag je geen bijstand uitkering hebben om de TEV aan te vragen. Ook niet als je partner al eenmaal hier is en je de TEV al eenmaal hebt..
21/06/2016 08:23
Hi Kruimel,

Is het door het kopen van een huis in Nederland door mijn buitenlandse partner en ik samen, een optie om makkelijker in Nederland te komen wonen?

Groetjes,
Bimbo
Kruimel tegen Bimbo
11/07/2016 21:03
nee..
20/06/2016 20:13
Mijn vriend (Amerikaan) en ik proberen alles uit te vogelen over wat we nou precies moeten doen zodat hij hierheen kan komen, nieteens gelijk permanent, maar wel langer dan de 90 dagen. Ik kom er zelf niet helemaal uit dus ik hoop dat iemand hier me misschien een beetje uit de brand zou kunnen helpen.
11/07/2016 21:04
wat wil je weten dan? Je zou ook eens wat vragen kunnen stellen op buitenlandsepartner.nl
14/06/2016 09:32
Hallo Kruimel,

Vraagje, is bovenstaande info nog correct?
Wanneer ik de linkjes aan klik geeft het aan dat het niet bestaat, vandaar mijn vraag.

Echt handig wat je hierboven hebt geplaats, ik was me al rot aan het zoeken.

Bedankt!

Groet,
Sam Ko
14/06/2016 21:12
de info is nog correct .. alleen moet ik nog de bedragen updaten. De linkjes ga ik nog even checken. Dank voor je comment
1
25/06/2016 18:52


Johan 1958
een dag geleden

hoi kruimel
ik heb een vriendin in suriname. die ik graag voor goed naar nederland wil laten komen om een gelukkig bestaan op te bouwen .maar in de omschrijving van de ind staat wel als ik er mee zou trouwen of samen wonen dat ik een miniumloon 23 jaar en ouder € 1.524,60 moet hebben . maar dat is voor mensen die werken hoe ik het er uit haal. maar ik heb een bijstand uitkering maar geld dat ook als een minium loon hebt ? mijn vriendin heeft wel in 2008 in nederland gewoond.. maar is na een half jaar naar suriname terug gemoeten omdat haar vader slecht lag. maar na een half jaar later wou ze weer naar nederland wat niet meer ging omdat haar verblijfvergunning verlopen was. weet iemand wat mijn vriendin nog kan doen of ik om in nederland terug te keren

groetjes johan 1958
11/07/2016 21:06
Je vriendin had geloof ik 6 maanden of 8 maanden weg mogen blijven. Is ze nu al langer weg.. dan heeft ze geen rechten meer. Kan ze niet gewoon hetzelfde doen als toen ze voor het eerst hier kwam? Via jou kan sowieso niet , omdat jij bijstand hebt.
17/05/2016 10:10
Hoi Kruimel, mag mijn man na het doen van inburgeringstest als toerist bij ons zijn? Hij is niet Eu onderdaan en mvv plichtig. Alvast bedankt!
22/05/2016 08:32
sorrie voor mijn late reactie.
Inburgeringstest en als toerist ergens verblijven staat totaal los van elkaar. Voor een toeristenvisum gelden andere normen als voor een TEV . Als hij als toerist naar nederland komt mag hij maximaal 90 dagen blijven . dit geldt voor een heel jaar. Hij moet dus wel weer terug. Hiervoor dient wel een toeristenvisum aangevraag te worden. Wil hij permanent blijven dan moet hij de inburgeringstest doen en moeten jullie de TEV aanvragen. Maar daarvoor gelden de bovengenoemde eisen.