28 juli 2014

Heb jij ook een partner (ongehuwd)  in het buitenland en wil jij hem of haar naar Nederland halen om hier samen een toekomst op te bouwen? In dit artikel beschrijf ik alles wat je weten moet, waar je aan moet voldoen en hoe de procedures lopen. Nederland hanteert een ontmoedigingsbeleid. Houdt er dus rekening mee dat het een heel gedoe is en dat het veel tijd in beslag neemt.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die een ongehuwde partner hebben buiten de EU of voor mensen die een ongehuwde partner hebben binnen de EU, met een nationaliteit van buiten de EU, die nog geen verblijfsvergunning heeft voor het betreffende land waarin hij of zij woont. Het kost een hoop uitzoekwerk om erachter te komen waar je allemaal aan moet voldoen, hoe de procedures lopen en wat het allemaal kost. In dit artikel staat alles wat je weten moet in één oogopslag. Voor aanvullende vragen kun je alles vinden op de website van het IND. *In principe hoef je niemand in te schakelen om te bemiddelen (extern bureau), dit levert onnodig extra kosten op. Alle formulieren zijn duidelijk en in principe is alles op te vragen via het IND.

cceff8faa855336ad53b3325914caea2Z2VtZW5n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verblijf bij (on)gehuwde partner, garant staan.

De trouweis die in oktober 2012 van kracht ging is inmiddels komen te vervallen. Het is dus weer mogelijk een ongehuwde partner naar Nederland te halen. Op 1 juni 2013 is de wet Modern migratiebeleid in werking getreden. Hiermee zijn wel een aantal veranderingen opgetreden ten aanzien van het vorige beleid. Welke wijzigingen dit zijn wordt verder in dit artikel verwoord. Een aantal dingen blijven hetzelfde, zoals het garant staan voor je partner.

Als je, je partner naar Nederland wilt halen om hier samen een toekomst op te bouwen, zul je garant moeten staan voor die persoon. Besef dat dit het nodige van jou en je relatie vraagt. Je moet je wel beseffen dat het lot van jouw partner in jouw handen ligt en dat wanneer jij besluit de relatie te verbreken, dit consequenties heeft voor de toekomst van je partner. Als je bereid bent om de eerste jaren 100% verantwoordelijk te zijn voor je partner en je het risico toch wilt nemen, dan dien je aan de volgende eisen te voldoen:  

  • Je moet een bruto inkomen hebben van minimaal € 1.495,20 per maand exclusief vakantiegeld (SV loon). Dit bedrag wordt tweemaal per jaar geïndexeerd, dit inkomen geldt vanaf 1 juli 2014 
  • Jullie moeten beiden ouder zijn dan 21
  • Jullie mogen beiden niet gehuwd zijn
  • Je moet minimaal een jaarcontract hebben die  minimaal 1 jaar geldig is op het moment van aanvraag (wanneer die dus binnenkomt!!!) en een werkgeversverklaring
  • Je partner mag geen strafblad hebben
  • Je partner mag niet eerder illegaal in Nederland zijn verbleven

Indien je aan deze eisen voldoet, dient jouw partner het basisexamen "Inburgering in het buitenland" af te leggen bij de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft. Zonder een diploma kan je verder geen stappen ondernemen. Het officiële leerpakket voor dit examen heet: “Naar Nederland” en is voor
€ 110,00 te bestellen bij uitgeverij Boom. Dit pakket bevat alles wat je moet weten om het examen te maken. Er zijn veel leerboeken te koop voor inburgering, echter is dit het enigste officiële pakket. Bestel deze dus en geen andere, anders loop je het risico dat je partner het examen niet haalt. Het examen kost momenteel
€ 350,00. Het pakket kun je via deze site bestellen: http://www.naarnederland.nl/bestellen

Hoe gaat het in zijn werk?

Jij vraag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken het examen aan voor jouw partner en geeft alle gegevens door die zij vragen (naam, achternaam, adres, ambassade van het land waar hij of zij verblijft, geboortedatum, nummer van het paspoort en het e-mail adres). Als je deze gegevens hebt ingevuld, krijg je een mail die je moet bevestigen. Vervolgens stort je het geld op de rekening van het ministerie, waarna zij jou een code geven. Het duurt minimaal 5 werkdagen voordat de betaling bij het ministerie is verwerkt. Als je de code ontvangen hebt, belt je partner naar de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft voor het maken van een afspraak. Je partner dient zijn of haar paspoort mee te nemen. Wanneer je partner in een land verblijf waarvoor hij nog een procedure heeft lopen, dan dient hij een bewijs van bestendig verblijf aan te tonen. Een bewijs van aanvraag van een verblijfvergunning kan in sommige gevallen niet voldoende zijn. Zorg ervoor dat deze geupdate is. Je dient aan te kunnen tonen dat zijn of haar aanvraag nog steeds loopt en dat hij of zij nog minimaal 3 maanden in het land mag verblijven. Wanneer je partner zich gemeld heeft en alles heeft ingediend, worden vingerafdrukken en een foto genomen. Het examen kan nu beginnen. De aanmelding van het examen kun je doen via deze link: https://www.minbuza.nl/producten-en-diensten/burgerzaken/basisexamen-inburgering-in-het-buitenland/formulier

In de meeste gevallen hoort je partner dezelfde dag nog of hij of zij is geslaagd. In uitzonderlijke gevallen kan het maximaal 2 weken duren. Let op: het diploma is maar een jaar geldig!

Je partner is geslaagd en dan?

Wanneer je partner zijn of haar examen gehaald heeft, kun je de aanvraag TEV (Toegang en verblijf) indienen. De advies aanvraag MVV is komen te vervallen met het nieuwe migratiebeleid.Op dit moment is er geen aparte MVV en VVR aanvraag meer. Met de TEV vraagt u zowel de MVV als de VVR tegelijkertijd aan. Deze formulieren kun je downloaden via de website van het IND. (Mensen uit sommige landen hoeven geen MVV aan te vragen, deze lijst kun je terugvinden op de site van het IND). Voorheen diende de buitenlandse partner zelf de aanvraag in te dienen. Met het in werking treden van het nieuwe migratiebeleid is het ook mogelijk dat de referent de aanvraag indient. Zodra de MVV is verleend dient de buitenlandse partner binnen drie maanden zijn of haar  MVV op te halen bij het Nederlands Consulaat. Daarna heeft hij of zij nog drie maanden de tijd om Nedeland in te reizen. Na aankomst kan hij of zij binnen twee weken zijn of haar verblijfsvergunning ophalen. Waar en wanneer hoort u van het IND.

Om dit formulier  in te kunnen dienen dien je de volgende gegevens mee te sturen:

  • Arbeidscontract verblijfsgever (minimaal een jaarcontract op het moment van indienen aanvraag TEV)
  • Werkgeversverklaring verblijfsgever
  • 3 loonstroken (niet ouder dan 3 maanden), verblijfsgever
  • Kopie van verblijfsvergunning, Nederlandse identiteitskaart of Nederlands paspoort van referent in Nederland met pagina’s visa en reisstempels
  • Bijlage IND garantverklaring (zie formulier)
  • Ongehuwdheidsverklaring van partner (let op: hij moet gelegaliseerd zijn / appostille stempel hebben en  vertaald zijn, de vertaling moet ook weer gelegaliseerd worden!)
  • Kopie geboorteakte (gelegaliseerd / apostille) de geboorteakte is niet nodig voor MVV maar wel bij Inschrijving in GBA gemeente en bij de Ambassade (let op: deze moet vertaald zijn!)
  • Vragenlijst (zie formulier IND) inclusief bewijsstukken van jullie relatie: oa. foto’s, reisdocumenten, telefoonnota’s, verklaringen van familieleden etc.
  • Diploma van het examen
  • Van je partner een kopie van het paspoort met pagina’s met visa en reisstempels
  • De bereidheid in Nederland een Tubercolose onderzoek te doen binnen drie maanden (intentieverklaring)

 

Voor alle aanvragen moet je legeskosten betalen.


Per 1 juli 2014  zijn de volgende tarieven vastgesteld:

TEV aanvraag  (inreisvisum) € 228,-
VVR aanvraag zonder MVV  (tijdelijke verblijfsvergunning voor verblijf bij partner)  €  228,-
Verlengen VVR € 228,-

* Alle legeskosten dienen meteen  betaald te worden op het moment dat je de aanvraag indient.  Dit mag zowel contant als met pin.

 

Verblijf bij partner op basis van MVV en VVR neemt veel verplichtingen met zich mee. Verstrekken van onjuiste gegevens of het te laat doorgeven van veranderingen kan leiden tot intrekken verblijfsvergunning! Kijk voor de verplichtingen op de website van het IND en raadpleeg de brochure!

Alle formulieren zijn te downloaden bij de website van het IND:  http://www.ind.nl

22/06/2013 12:09

Reacties (152) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
27/12/2014 21:11
Ik wil graag weten of de inkomens eis van €1495 bruto pm ook geldt voor als je partner (getrouwd) uit een EU land komt zoals Roemenië of Litouwen?
En hoe zit met Moldavië, zit niet in de EU maar Visa is niet meer nodig voor ze.
Heeft de België route al een inkomen eis?
27/12/2014 21:50
hoi ghost.. voor eu onderdanen ligt het anders.. zij kan als economisch niet actieve naar nederland en meeliften op jouw inkomen.. wanneer deze netto gelijk aan de bijstandsnorm is dan is er geen probleem... voor economisch niet actieven geldt een inkomenseis.. echter dient het inkomen van de partner meegerekend te worden.. dus in principe zou het zo gewoon moeten kunnen.. (uiteraard kan het ind altijd moeilijk doen.. mr uiteindelijk dienen ze toch te handelen naar de eu richtlijnen.).. hoewel het natuurlijk wel beter zou zijn als ze uiteindelijk wel een baantje vindt ergens.. al was het maar parttime.... voor belgieroute is het feit niet anders.. richtlijn 2004/38 blijft 2004/38 dit geldt voor alle landen binnen de eu. Dus als je nr belgie gaat dan geldt er formeel alleen een inkomenseis voor economisch niet actieven en dat ligt rond de bijstandsnorm. Heb over de belgieroute ook een artikel geschreven.. misschien zou je die ook eens kunnen lezen.
Moldavie zit niet in de eu... dus zal iemand uit moldavie toch de TEV aan moeten vragen en het examen moeten maken.. het feit dat moldavie niet visum plichtig is doet daar niks aan af.
28/12/2014 21:43
Hoi Kruimel, bedankt voor je antwoord. Ben blij om dat te lezen.
Ik ben alleenstaande en werk part time en verdien maar net boven de WWB.
De WWB is eigenlijk maar net voldoende voor een alleenstaande persoon, dus dan zou het krap lastig kunnen worden zolang zij geen baan kan vinden.
Is het niet zo dat als we zouden trouwen ik recht heb op een hogere bijstand dan? Dan zou dat hoger uit kunnen vallen dan me loon momenteel.
28/12/2014 22:07
het inkomen dient gelijk te zijn aan bijstandsnorm voor een gezin .. wanneer je samenwoont.. dus een parttime baan zal dan niet voldoende zijn. Formeel heb jij dan wel rechtop eventueel aanvulling van bijstand.. MAAR als economisch niet actieve eu onderdaan mag je geen gebruik maken van de bijstand... dus zal de gemeente bij de aanvraag van een bijstandsuitkering direct het IND bellen. Zelfs waneer de eu onderdaan gedeeltelijk zou werken en tijdelijk een gedeeltelijke bijstand aanvragen dan kan het IND hierover ook moeilijk doen... hier moet je dus wel mee oppassen.. Beter is dus een baan te vinden met meer uren. Of zij schrijft zich in als werkzoekende en heeft dan 3 maanden de tijd om werk te vinden.
23/12/2014 13:16
Beste Kruimel,

Ik wil graag mijn vriendin uit Iran naar nederland halen. Ze heeft hier 2 jaar geleden al een 1,5 jaar gewoond en in die tijd de opleiding international law gevolgd en afgemaakt aan de universiteit (master).
(is het daardoor makkelijker voor haar om terug te komen naar nederland?)
In maart 2015 zouden we elkaar al 2 jaar niet meer gezien hebben. Dit is omdat het lastig reizen is tussen beide landen en daarnaast hebben we het beide ontzettend druk met werk/carriere.

Mijn vraag is eigenlijk hoelang dit traject ongeveer zal duren. Is ze daarnaast verplicht om meteen of binnen een bepaalde tijd een baan te hebben?

Ik zie alleen helaas weinig mogelijkheden omdat ik sinds 2 maanden zelfstandig ondernemer ben en dus ook geen vast inkomen heb. Ik kan hier weinig informatie over vinden hoe het zit met zelfstandigen.
Is het trouwens echt een vereiste dat haar familie ook een verklaring invult? Zoals je misschien weet zijn ze in Iran soms niet zo happig op een europese eventuele schoonzoon. Vandaar dat de familie niet veel van mij weet en hebben haar verboden met mij verder te gaan. Zijn deze problemen te overkomen?

Ik hoop op een reactie. Alvast bedankt!
24/12/2014 11:32
hoi amekla
of het voor haar eenvoudiger is terug te keren naar nederland is afhankelijk wat voor aanvraag je indient. Als het een tev is op basis van jullie relatie dan zal je gewoon aan de vereisten voor de tev moeten voldoen. Het feit dat zij eerder in nederland is geweest doet daar niks aan af. Zij zal net als ieder ander het examen moeten afleggen en jij zal moeten voldoen aan de inkomenseis. Voor zelfstandigen weet ik niet precies hoe het zit.. je zult aantoonbaar een bepaald inkomen moeten hebben. In bepaalde gevallen volstaan bewijzen van de afgelopen drie jaar ook.. waarbij je in die drie jaar dan moet voldoen aan de inkomsteneis. Je zou dit kunnen navragen bij een advocaat. Of deze vraag eens kunnen voorleggen op de website van buitenlandsepartner.nl Hoe lang het traject duurt is afhankelijk of ze slaagt voor haar examen. In prinicipe als zij snel slaagt dan hoeft het hele traject echt niet zo lang te duren.. lees een paar maanden max. Een verklaring van familie .. daar heb ik nooit iets over gehoord.. volgens mij is dit helemaal niet nodig.. zolang je maar kunt bewijzen dat je een relatie hebt. Als aanvullend bewijs zou je wel jouw familie om een aanvullende brief / verklaring kunnen vragen..Aangezien jij zelfstandige bent... zou je misschien kunnen overwegen je activiteiten of bedrijf te verplaatsen naar een ander eu lidstaat (duitsland of belgie bijvoorbeeld) Je hebt dan in prinicipe geen inkomenseis. Alhoewel ze soms tegen de eu regels in verlangen dat je een besteedbaar inkomen hebt op bijstandsniveau. In alle landen moet je wel getrouwd zijn,,, alleen in belgie kun je een wetteljike samenwoonst afsluiten en aan de hand daarvan de gezinsherenigingsprocedure starten op basis van jouw rechten op vrije verkeer van personen binnen de eu (richtlijn 2004/38) . Mocht de TEV toch te moeilijk zijn zou je uiteindelijk misschien toch de belgie route kunnen overwegen. Ik zou zeggen.. probeer je daar eens in te verdiepen en de bewijslast van jullie relatie rond te krijgen (hier moet je wel wat mee aangezien jullie elkaar al 2 jaar niet meer hebben gezien) ... voor de wettelijke samenwoonst in belgie zul je toch een relatie vn minimaal 2 jaar moeten kunnen aantonen.. tenzij je van te voren gaat trouwen. Als advies voor jou zou ik zeggen.. verdiep je eens in deze materie .. misschien liggen hier wel wat oplossingen voor je .. veel info kun je vinden op de eerder genoemde website.. zelf heb ik ook een artikel geschreven over de belgie route.. lees deze eens door zou ik zeggen..
05/11/2014 19:38
[[Deleted]]
07/11/2014 15:36
volgens mij gaat het er over dat je partner geen strafblad mag hebben.. niet over de referent.. maar als ik jou was zou ik deze vraag eens voorleggen bij een advocaat gespecialiseerd in vreemdelingenzaken.. dan kun je gelijk kijken hoe groot je kansen zijn op toekenning van de TEV
29/10/2014 22:55
En hoe kan ik die papier voor tev downlden???
Kruimel tegen Mad90
30/10/2014 11:34
je gaat naar de website van het IND en daar zoek je hem op.. en dan kun je hem downloaden
1
28/10/2014 17:26
Hoi mad ik heb een vraag ik wil voor mijn vriendin papier regelenik werk fulltime een mijn vraag ik woon bij ouders geen eigen huis maar we hebben koop huis dus zij kan bij ons later inschrijven ze vragen niet voor eigen huis moet ik heb????
Kruimel tegen Mad90
29/10/2014 09:06
je hoeft geen eigen huis te hebben. Ergens inwonen is geen probleem.. het gaat er meer om dat jouw contract en inkomen voldoen aan de eisen van TEV.
09/10/2014 21:03
Hoi Kruimel,

Ik las iets over het belgie handboek.
Heb je deze nog en zou je mij deze dan toe kunnen sturen op Y.Nabli@hotmail.com ?

Alvast heel erg bedankt.

Hartelijke groet,

Yvonne Nabli
09/10/2014 22:56
Hoi YNabli,
Ik heb het handboek helaas niet meer op deze computer staan, mr je kunt hem wel vinden op de website van www.buitenlandsepartner.nl .. als je op die site gaat zoeken rechtsboven in de zoekfunctie dan kom je hem vanzelf wel tegen denk ik. Mocht je vragen hebben over de route dan kun je me altijd een berichtje sturen
09/10/2014 16:14
Beste kruimel,

Je geeft aan dat het nodig is een ongehuwdheidsverklaring toe te voegen. Ik en mijn vrouw zijn echter getrouwd. Ik neem aan dat ik in dit geval de ongehuwdheidsverklaring moet vervangen door de huwelijksacte. Klopt dit?
1
09/10/2014 22:53
ja dat klopt Jvanmierlo.. dit artikel gaat eigenlijk ook over ongehuwde stellen.. heb daar bewust onderscheid in gemaakt, omdat ik anders vanalles moest vermelden over de M46 procedure en legalisatie van de akte en inschrijving in Den Haag en dergelijke... waar ik inhoudelijk te weinig vanaf weet omdat ik zelf niet getrouwd ben..