28 juli 2014

Heb jij ook een partner (ongehuwd)  in het buitenland en wil jij hem of haar naar Nederland halen om hier samen een toekomst op te bouwen? In dit artikel beschrijf ik alles wat je weten moet, waar je aan moet voldoen en hoe de procedures lopen. Nederland hanteert een ontmoedigingsbeleid. Houdt er dus rekening mee dat het een heel gedoe is en dat het veel tijd in beslag neemt.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die een ongehuwde partner hebben buiten de EU of voor mensen die een ongehuwde partner hebben binnen de EU, met een nationaliteit van buiten de EU, die nog geen verblijfsvergunning heeft voor het betreffende land waarin hij of zij woont. Het kost een hoop uitzoekwerk om erachter te komen waar je allemaal aan moet voldoen, hoe de procedures lopen en wat het allemaal kost. In dit artikel staat alles wat je weten moet in één oogopslag. Voor aanvullende vragen kun je alles vinden op de website van het IND. *In principe hoef je niemand in te schakelen om te bemiddelen (extern bureau), dit levert onnodig extra kosten op. Alle formulieren zijn duidelijk en in principe is alles op te vragen via het IND.

cceff8faa855336ad53b3325914caea2Z2VtZW5n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verblijf bij (on)gehuwde partner, garant staan.

De trouweis die in oktober 2012 van kracht ging is inmiddels komen te vervallen. Het is dus weer mogelijk een ongehuwde partner naar Nederland te halen. Op 1 juni 2013 is de wet Modern migratiebeleid in werking getreden. Hiermee zijn wel een aantal veranderingen opgetreden ten aanzien van het vorige beleid. Welke wijzigingen dit zijn wordt verder in dit artikel verwoord. Een aantal dingen blijven hetzelfde, zoals het garant staan voor je partner.

Als je, je partner naar Nederland wilt halen om hier samen een toekomst op te bouwen, zul je garant moeten staan voor die persoon. Besef dat dit het nodige van jou en je relatie vraagt. Je moet je wel beseffen dat het lot van jouw partner in jouw handen ligt en dat wanneer jij besluit de relatie te verbreken, dit consequenties heeft voor de toekomst van je partner. Als je bereid bent om de eerste jaren 100% verantwoordelijk te zijn voor je partner en je het risico toch wilt nemen, dan dien je aan de volgende eisen te voldoen:  

  • Je moet een bruto inkomen hebben van minimaal € 1.495,20 per maand exclusief vakantiegeld (SV loon). Dit bedrag wordt tweemaal per jaar geïndexeerd, dit inkomen geldt vanaf 1 juli 2014 
  • Jullie moeten beiden ouder zijn dan 21
  • Jullie mogen beiden niet gehuwd zijn
  • Je moet minimaal een jaarcontract hebben die  minimaal 1 jaar geldig is op het moment van aanvraag (wanneer die dus binnenkomt!!!) en een werkgeversverklaring
  • Je partner mag geen strafblad hebben
  • Je partner mag niet eerder illegaal in Nederland zijn verbleven

Indien je aan deze eisen voldoet, dient jouw partner het basisexamen "Inburgering in het buitenland" af te leggen bij de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft. Zonder een diploma kan je verder geen stappen ondernemen. Het officiële leerpakket voor dit examen heet: “Naar Nederland” en is voor
€ 110,00 te bestellen bij uitgeverij Boom. Dit pakket bevat alles wat je moet weten om het examen te maken. Er zijn veel leerboeken te koop voor inburgering, echter is dit het enigste officiële pakket. Bestel deze dus en geen andere, anders loop je het risico dat je partner het examen niet haalt. Het examen kost momenteel
€ 350,00. Het pakket kun je via deze site bestellen: http://www.naarnederland.nl/bestellen

Hoe gaat het in zijn werk?

Jij vraag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken het examen aan voor jouw partner en geeft alle gegevens door die zij vragen (naam, achternaam, adres, ambassade van het land waar hij of zij verblijft, geboortedatum, nummer van het paspoort en het e-mail adres). Als je deze gegevens hebt ingevuld, krijg je een mail die je moet bevestigen. Vervolgens stort je het geld op de rekening van het ministerie, waarna zij jou een code geven. Het duurt minimaal 5 werkdagen voordat de betaling bij het ministerie is verwerkt. Als je de code ontvangen hebt, belt je partner naar de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft voor het maken van een afspraak. Je partner dient zijn of haar paspoort mee te nemen. Wanneer je partner in een land verblijf waarvoor hij nog een procedure heeft lopen, dan dient hij een bewijs van bestendig verblijf aan te tonen. Een bewijs van aanvraag van een verblijfvergunning kan in sommige gevallen niet voldoende zijn. Zorg ervoor dat deze geupdate is. Je dient aan te kunnen tonen dat zijn of haar aanvraag nog steeds loopt en dat hij of zij nog minimaal 3 maanden in het land mag verblijven. Wanneer je partner zich gemeld heeft en alles heeft ingediend, worden vingerafdrukken en een foto genomen. Het examen kan nu beginnen. De aanmelding van het examen kun je doen via deze link: https://www.minbuza.nl/producten-en-diensten/burgerzaken/basisexamen-inburgering-in-het-buitenland/formulier

In de meeste gevallen hoort je partner dezelfde dag nog of hij of zij is geslaagd. In uitzonderlijke gevallen kan het maximaal 2 weken duren. Let op: het diploma is maar een jaar geldig!

Je partner is geslaagd en dan?

Wanneer je partner zijn of haar examen gehaald heeft, kun je de aanvraag TEV (Toegang en verblijf) indienen. De advies aanvraag MVV is komen te vervallen met het nieuwe migratiebeleid.Op dit moment is er geen aparte MVV en VVR aanvraag meer. Met de TEV vraagt u zowel de MVV als de VVR tegelijkertijd aan. Deze formulieren kun je downloaden via de website van het IND. (Mensen uit sommige landen hoeven geen MVV aan te vragen, deze lijst kun je terugvinden op de site van het IND). Voorheen diende de buitenlandse partner zelf de aanvraag in te dienen. Met het in werking treden van het nieuwe migratiebeleid is het ook mogelijk dat de referent de aanvraag indient. Zodra de MVV is verleend dient de buitenlandse partner binnen drie maanden zijn of haar  MVV op te halen bij het Nederlands Consulaat. Daarna heeft hij of zij nog drie maanden de tijd om Nedeland in te reizen. Na aankomst kan hij of zij binnen twee weken zijn of haar verblijfsvergunning ophalen. Waar en wanneer hoort u van het IND.

Om dit formulier  in te kunnen dienen dien je de volgende gegevens mee te sturen:

  • Arbeidscontract verblijfsgever (minimaal een jaarcontract op het moment van indienen aanvraag TEV)
  • Werkgeversverklaring verblijfsgever
  • 3 loonstroken (niet ouder dan 3 maanden), verblijfsgever
  • Kopie van verblijfsvergunning, Nederlandse identiteitskaart of Nederlands paspoort van referent in Nederland met pagina’s visa en reisstempels
  • Bijlage IND garantverklaring (zie formulier)
  • Ongehuwdheidsverklaring van partner (let op: hij moet gelegaliseerd zijn / appostille stempel hebben en  vertaald zijn, de vertaling moet ook weer gelegaliseerd worden!)
  • Kopie geboorteakte (gelegaliseerd / apostille) de geboorteakte is niet nodig voor MVV maar wel bij Inschrijving in GBA gemeente en bij de Ambassade (let op: deze moet vertaald zijn!)
  • Vragenlijst (zie formulier IND) inclusief bewijsstukken van jullie relatie: oa. foto’s, reisdocumenten, telefoonnota’s, verklaringen van familieleden etc.
  • Diploma van het examen
  • Van je partner een kopie van het paspoort met pagina’s met visa en reisstempels
  • De bereidheid in Nederland een Tubercolose onderzoek te doen binnen drie maanden (intentieverklaring)

 

Voor alle aanvragen moet je legeskosten betalen.


Per 1 juli 2014  zijn de volgende tarieven vastgesteld:

TEV aanvraag  (inreisvisum) € 228,-
VVR aanvraag zonder MVV  (tijdelijke verblijfsvergunning voor verblijf bij partner)  €  228,-
Verlengen VVR € 228,-

* Alle legeskosten dienen meteen  betaald te worden op het moment dat je de aanvraag indient.  Dit mag zowel contant als met pin.

 

Verblijf bij partner op basis van MVV en VVR neemt veel verplichtingen met zich mee. Verstrekken van onjuiste gegevens of het te laat doorgeven van veranderingen kan leiden tot intrekken verblijfsvergunning! Kijk voor de verplichtingen op de website van het IND en raadpleeg de brochure!

Alle formulieren zijn te downloaden bij de website van het IND:  http://www.ind.nl

22/06/2013 12:09

Reacties (122) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
14/09/2014 18:40
Mijn vriend woont in Tunesie en ik wil een aanvraag doen om hem naar Nederland te halen. Mijn vraag is of we een tev formulier of een mvv formuluer nodig hebben en waar we deze kunnen downloaden.
Kruimel tegen Mad90
14/09/2014 23:00
ja jullie hebben een formulier nodig ..die kun je downloaden op de website van de IND .. hij zal wel eerst zn examen moeten gaan doen en halen alvorens je de aanvraag kunt doen.
10/09/2014 21:45
Beste Kruimel.

Ik ben een vrouw ( 21 ) jaar en mijn partner ( 31 ) jaar zijn getrouwd in nederland in 2012 ik zelf ben nederlandse gebooren in nl en nederlandse paspoort mijn man is afkomstig van Algerije.
we hebben pas sinds 6-5-2014 een baby gekregen en we zijn nu eigenlijk van plan om binnekort langer in nederland te blijven.
ik ben nu toevallig even in Algerije vanwege de schoonmoeder/vader/zussen & broers die de baby natuurlijk graag wilden zien maar binnekort dus rond oktober november zijn we van plan naar nederland te komen hij zelf heeft al meerdere keren een visum gekregen en ik kan nu zelf niet bellen naar IND voor meer info weet jij zelf misschien hoe en welke proceduren we moeten ondergaan voor dat me man een langer termijn in nederland kan blijven ?
( oh zijn visum verloopt in december 2014 )

nou dit was me vraag ongeveer hopelijk krijg ik een antwoord terug
mvg, F-knops.
11/09/2014 09:17
langer in nederland blijven in de zin van????... vestiging?
dat kan niet zomaar
jullie zullen dan toch de TEV procedure moeten doen... hij zal het examen in algarije af moeten leggen en jij zal moeten voldoen aan de inkomsteneisen.. een contract van minimaal 1 jaar op moment van indienen aanvraag met een inkomen zoals hierboven beschreven..

als het puur gaat om zijn visum die in december 2014 afloopt... tja..dan zal hij dus in december weg moeten uit nederland.. volgens mij kun je deze niet verlengen.. en gaat er weer een tijd overheen voor hij weer een nieuw visum aan kan vragen
02/09/2014 23:50
Beste Kruimel,
Ik heb een vriendin in het buitenland. Op dit moment ben ik werkloos maar ben van plan een eenmanszaak te beginnen, zou je mij misschien kunnen vertellen wat de voorwaarden zijn om haar hier te krijgen dan/ en hoelang we eventueel nog zouden moeten wachten om bij elkaar te kunnen zijn? Hoor het graag van je!
Mvg, Michael
Kruimel tegen MikeV
03/09/2014 16:13
volgens mij moet je je jaaromzet dan laten zien,,waaruit blijkt dat je maandelijks gemiddeld voldoende inkomsten hebt die voldoen aan de eisen.. maar ik weet niet of je je jaaromzet van 1 jaar moet laten zien of van 3 jaar... wellicht zou je eens bij het ind zelf kunnen informeren.. of deze vraag stellen op het forum op www.buitenlandsepartner.nl
02/09/2014 15:37
ik had een vraag mijn vriend woont in buitenland en ik woon bij mij ouders huis kan hij later met mij samenwonen in huis van mij ouders
Kruimel tegen Mad90
03/09/2014 16:11
ik denk wel dat dat mogelijk is hoor.. alleen moet jij wel aan de inkomstenvoorwaarden voldoen
28/08/2014 00:52
Hallo.

ik had een vraagje. Ik heb net een jaarcontract en wil alles gaan regelen zodat mijn partner naar Nederland komt. Maar als hij eenmaal hier is, kan ik dan bijv na mijn contract of misschien paar jaar later weer doorstuderen? Dan heb ik dus geen inkomen meer.

Groetjes
28/08/2014 20:50
als je nu nog alles moet regelen dan ben je in feite al te laat.. op het moment dat de aanvraag tev ingediend is moet je contract nog minimaal een jaar geldig zijn.. vraag dus aan je baas of hij het met die paar weken die je nog nodig hebt wil verlengen...anders gaat het feest niet door.. zolang jouw partner bij jou is dien jij gewoon over inkomen te beschikken... zolang je partner zijn kaart niet hoeft te verlengen en jullie geen bijstand gaan aanvragen is er niks aan de hand.. mr als jouw partner zijn pas moet verlengen en jij hebt op dat moment geen inkomen kun je problemen verwachten.. een bijstand aanvragen gaat je sowieso problemen opleveren.. mr ja..als jij geen inkomen meer hebt... waar wil je dan van gaan leven dan?
tegen Kruimel
31/08/2014 02:54
oke ik begrijp het. maar als mijn partner hier is, gaat hij aan het werk, dan ga ik weer doorstuderen, dan heeft hij toch gewoon een inkomen?
01/09/2014 14:34
volgens mij is het zo dat jij als referent aan de inkomenseis moet voldoen...(hit me if im wrong) . mr zoals ik al zei..zolang hij niks hoeft te verlengen en jullie geen bijstanduitkering aanvragen is er niks aan de hand... ik hoop voor jullie dat hij dan snel een baan kan vinden.. in deze barre tijden op de arbeidsmarkt
17/08/2014 12:42
Hallo iedereen.

Ik had een vraag als ik met mijn vriendin in China ga trouwen moet ik dan andere dingen doen om haar dan naar Nederland te krijgen?

Welke Document zijn belangrijk voor Nederland?
Want ik kom er niet helemaal uit wat ze nu allemaal willen hebben.
Omdat er zo veel verschillende website van alles en nog wat aan geven.
Mijn vriendin woont wel in de mainland van China.
Moet ik dan andere document verkrijgen?
Kan iemand me dat even uitleggen wat ik dan moet doen om haar hier te krijgen.
17/08/2014 23:41
in principe gelden voor jou dezelfde regels als voor anderen.. mr ik geloof dat er idd wel verschillen zijn in bepaalde documenten die je in china moet aanvragen.. ik weet er niet echt het mijne van.. als ik jou was zou ik even op het forum www.buitenlandsepartner.nl je vragen gaan stellen, want ik zie daar regelmatig vragen voorbij komen omtrent chinese documenten. Verder is voor zover ik weet de nederlandse regelgeving omtrent derderlanders nr nederland laten komen op basis van je relatie voor iedereen gelijk.. alleen sommige landen hoeven geen mvv (inreisvisum) te hebben.. mr dan nog zijn ze verplicht het examen af te leggen en uiteindelijk de tev aanvraag te doen.
03/08/2014 20:15
Ik wil mijn buitenlandse partner naar NL halen. Nu vraag ik mij af. Zijn documenten die moeten worden vertaald... moet dat in het land van herkomst gebeuren of mag je die documenten ook hier laten vertalen om ze daarna retour te zenden voor de benodigde stempels etc.
1
04/08/2014 10:34
volgens mij is het om het even waar ze vertaald zijn,,zolang ze maar zijn gelegaliseerd..mr volgens mij moet de legalisatie van de vertaling wel gelegaliseerd worden in het land waar de vertaler is aangesloten.. het gaat er uiteindelijk om dat de vertaling rechtsgeldig is en dat de vertaler beedigd is.. (dit weet ik niet 100% zeker.. mr dit lijkt mij wel logisch)