Public

Partner naar Nederland halen om hier te komen wonen, wat moet je doen?

Kruimel > Gezinsperikelen

30-9-2016

Heb jij ook een partner (ongehuwd)  in het buitenland en wil jij hem of haar naar Nederland halen om hier samen een toekomst op te bouwen? In dit artikel beschrijf ik alles wat je weten moet, waar je aan moet voldoen en hoe de procedures lopen. Nederland hanteert een ontmoedigingsbeleid. Houdt er dus rekening mee dat het een heel gedoe is en dat het veel tijd in beslag neemt.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die een ongehuwde partner hebben buiten de EU of voor mensen die een ongehuwde partner hebben binnen de EU, met een nationaliteit van buiten de EU, die nog geen verblijfsvergunning heeft voor het betreffende land waarin hij of zij woont. Het kost een hoop uitzoekwerk om erachter te komen waar je allemaal aan moet voldoen, hoe de procedures lopen en wat het allemaal kost. In dit artikel staat alles wat je weten moet in één oogopslag. Voor aanvullende vragen kun je alles vinden op de website van het IND. *In principe hoef je niemand in te schakelen om te bemiddelen (extern bureau), dit levert onnodig extra kosten op. Alle formulieren zijn duidelijk en in principe is alles op te vragen via het IND.

cceff8faa855336ad53b3325914caea2Z2VtZW5n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verblijf bij (on)gehuwde partner, garant staan.

De trouweis die in oktober 2012 van kracht ging is inmiddels komen te vervallen. Het is dus weer mogelijk een ongehuwde partner naar Nederland te halen. Op 1 juni 2013 is de wet Modern migratiebeleid in werking getreden. Hiermee zijn wel een aantal veranderingen opgetreden ten aanzien van het vorige beleid. Welke wijzigingen dit zijn wordt verder in dit artikel verwoord. Een aantal dingen blijven hetzelfde, zoals het garant staan voor je partner.

Als je, je partner naar Nederland wilt halen om hier samen een toekomst op te bouwen, zul je garant moeten staan voor die persoon. Besef dat dit het nodige van jou en je relatie vraagt. Je moet je wel beseffen dat het lot van jouw partner in jouw handen ligt en dat wanneer jij besluit de relatie te verbreken, dit consequenties heeft voor de toekomst van je partner. Als je bereid bent om de eerste jaren 100% verantwoordelijk te zijn voor je partner en je het risico toch wilt nemen, dan dien je aan de volgende eisen te voldoen:  

  • Je moet een bruto inkomen hebben van minimaal € 1.537,20 per maand exclusief vakantiegeld (SV loon). Dit bedrag wordt tweemaal per jaar geïndexeerd, dit inkomen geldt vanaf 1 juli 2016
  • Jullie moeten beiden ouder zijn dan 21
  • Jullie mogen beiden niet gehuwd zijn
  • Je moet minimaal een jaarcontract hebben die  minimaal 1 jaar geldig is op het moment van aanvraag (wanneer die dus binnenkomt!!!) en een werkgeversverklaring
  • Je partner mag geen strafblad hebben
  • Je partner mag niet eerder illegaal in Nederland zijn verbleven

Indien je aan deze eisen voldoet, dient jouw partner het basisexamen "Inburgering in het buitenland" af te leggen bij de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft. Zonder een diploma kan je verder geen stappen ondernemen. Het officiële leerpakket voor dit examen heet: “Naar Nederland” en is voor
€ 110,00 te bestellen bij uitgeverij Boom. Dit pakket bevat alles wat je moet weten om het examen te maken. Er zijn veel leerboeken te koop voor inburgering, echter is dit het enigste officiële pakket. Bestel deze dus en geen andere, anders loop je het risico dat je partner het examen niet haalt. Het examen kost momenteel
€ 350,00. Het pakket kun je via deze site bestellen: http://www.naarnederland.nl/bestellen

Hoe gaat het in zijn werk?

Jij vraag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken het examen aan voor jouw partner en geeft alle gegevens door die zij vragen (naam, achternaam, adres, ambassade van het land waar hij of zij verblijft, geboortedatum, nummer van het paspoort en het e-mail adres). Als je deze gegevens hebt ingevuld, krijg je een mail die je moet bevestigen. Vervolgens stort je het geld op de rekening van het ministerie, waarna zij jou een code geven. Het duurt minimaal 5 werkdagen voordat de betaling bij het ministerie is verwerkt. Als je de code ontvangen hebt, belt je partner naar de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft voor het maken van een afspraak. Je partner dient zijn of haar paspoort mee te nemen. Wanneer je partner in een land verblijf waarvoor hij nog een procedure heeft lopen, dan dient hij een bewijs van bestendig verblijf aan te tonen. Een bewijs van aanvraag van een verblijfvergunning kan in sommige gevallen niet voldoende zijn. Zorg ervoor dat deze geupdate is. Je dient aan te kunnen tonen dat zijn of haar aanvraag nog steeds loopt en dat hij of zij nog minimaal 3 maanden in het land mag verblijven. Wanneer je partner zich gemeld heeft en alles heeft ingediend, worden vingerafdrukken en een foto genomen. Het examen kan nu beginnen. De aanmelding van het examen kun je doen via deze link: https://www.minbuza.nl/producten-en-diensten/burgerzaken/basisexamen-inburgering-in-het-buitenland/formulier

In de meeste gevallen hoort je partner dezelfde dag nog of hij of zij is geslaagd. In uitzonderlijke gevallen kan het maximaal 2 weken duren. Let op: het diploma is maar een jaar geldig!

Je partner is geslaagd en dan?

Wanneer je partner zijn of haar examen gehaald heeft, kun je de aanvraag TEV (Toegang en verblijf) indienen. De advies aanvraag MVV is komen te vervallen met het nieuwe migratiebeleid.Op dit moment is er geen aparte MVV en VVR aanvraag meer. Met de TEV vraagt u zowel de MVV als de VVR tegelijkertijd aan. Deze formulieren kun je downloaden via de website van het IND. (Mensen uit sommige landen hoeven geen MVV aan te vragen, deze lijst kun je terugvinden op de site van het IND). Voorheen diende de buitenlandse partner zelf de aanvraag in te dienen. Met het in werking treden van het nieuwe migratiebeleid is het ook mogelijk dat de referent de aanvraag indient. Zodra de MVV is verleend dient de buitenlandse partner binnen drie maanden zijn of haar  MVV op te halen bij het Nederlands Consulaat. Daarna heeft hij of zij nog drie maanden de tijd om Nedeland in te reizen. Na aankomst kan hij of zij binnen twee weken zijn of haar verblijfsvergunning ophalen. Waar en wanneer hoort u van het IND.

Om dit formulier  in te kunnen dienen dien je de volgende gegevens mee te sturen:

  • Arbeidscontract verblijfsgever (minimaal een jaarcontract op het moment van indienen aanvraag TEV)
  • Werkgeversverklaring verblijfsgever
  • 3 loonstroken (niet ouder dan 3 maanden), verblijfsgever
  • Kopie van verblijfsvergunning, Nederlandse identiteitskaart of Nederlands paspoort van referent in Nederland met pagina’s visa en reisstempels
  • Bijlage IND garantverklaring (zie formulier)
  • Ongehuwdheidsverklaring van partner (let op: hij moet gelegaliseerd zijn / appostille stempel hebben en  vertaald zijn, de vertaling moet ook weer gelegaliseerd worden!)
  • Kopie geboorteakte (gelegaliseerd / apostille) de geboorteakte is niet nodig voor MVV maar wel bij Inschrijving in GBA gemeente en bij de Ambassade (let op: deze moet vertaald zijn!)
  • Vragenlijst (zie formulier IND) inclusief bewijsstukken van jullie relatie: oa. foto’s, reisdocumenten, telefoonnota’s, verklaringen van familieleden etc.
  • Diploma van het examen
  • Van je partner een kopie van het paspoort met pagina’s met visa en reisstempels
  • De bereidheid in Nederland een Tubercolose onderzoek te doen binnen drie maanden (intentieverklaring)

 

Voor alle aanvragen moet je legeskosten betalen.


Per 1 juli 2014  zijn de volgende tarieven vastgesteld:

TEV aanvraag  (inreisvisum) € 228,-
VVR aanvraag zonder MVV  (tijdelijke verblijfsvergunning voor verblijf bij partner)  €  228,-
Verlengen VVR € 228,-

* Alle legeskosten dienen meteen  betaald te worden op het moment dat je de aanvraag indient.  Dit mag zowel contant als met pin.

 

Verblijf bij partner op basis van MVV en VVR neemt veel verplichtingen met zich mee. Verstrekken van onjuiste gegevens of het te laat doorgeven van veranderingen kan leiden tot intrekken verblijfsvergunning! Kijk voor de verplichtingen op de website van het IND en raadpleeg de brochure!

Alle formulieren zijn te downloaden bij de website van het IND:  http://www.ind.nl

22/06/2013 12:09

Reacties (250) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
26/09/2016 19:14
beste kruimel
ik heb een vriendin in suriname die ik graag vergoed naar nederland wil krijgen . nu is mijn vraag op deze site staat dat je dan 1501,80 euro bruto per maand moet hebben maar ik ben vandaag bij de vreemdelingenpolitie geweest en die zeggen dat ik 1350,00 euro bruto per maand moet hebben en een jaar contract. weet u hier iets van kloppen die bedragen op deze site nog wel.
met vriendelijke groet johan 58
30/09/2016 16:01
dan weet de vreemdelingenpolitie helemaal niet waar ie het over heeft.. Het normbedrag voor 2016 is vastgesteld op 1537,20 exclusief vakantiegeld.. zie : https://www.ind.nl/particulier/familie-gezin/kosten-inkomenseisen/Inkomenseisen
25/09/2016 13:35
Hoi Kruimel,

Allereerst wat een handig artikel! Super fijn.
Ik heb alleen nog een paar vraagjes:
- mijn vriend uit Guatemala wil hier graag voor onbepaalde tijd heen komen. Hij is hier echter nog nooit geweest. Is dit nodig?
- Hoe lang duurt een TEV aanvraag ongeveer?
- Mag je met een TEV hier ook meteen werken? Of hoe lang duurt het anders dat je een werkvergunning krijgt?

Alvast bedankt:-)
30/09/2016 16:03
hoi colibri
Nee dat is niet nodig... als je maar wel kunt laten zien dat je relatie wel echt is..
Zou ongeveer 3 maanden moeten duren
Ja.. Zodra hij een pasje heeft mag hij werken.
17/09/2016 22:00
Heey kruimel. Mijn vraag ,ik heb relatie met een jonge hij is 28 jaar oud en ik heb wel bruto € 1550 pr mand , een jaar contract . en hij was wel eerder in NL gewoond hij is vrijwillige vertrokken naar land waar hij vandaan komt , nu hij is geslaagd met examen en alle papieren zijn orde en trouwens ik heb een kindje van hem , ik ben een beetje aan het twijfelen dat hij had wel par manden illegaal gebleven in Nederland ????
20/09/2016 20:10
hoi Dapiro..
E.e.a. ligt er ook aan of hij een inreisverbod opgelegd heeft gekregen.. en hoe hij in eerste instantie in Nederland is gekomen.. Was hij hier als vluchteling waarbij zijn aanvraag is afgewezen en hij daarna illegaal in het land heeft verbleven,, dan hoeft dit geen belemmering te zijn voor de huidige procedure (bij een kennis van me is het ook geslaagd) Dus e.e.a ligt er wel aan hoe zaken verlopen zijn destijds.. Was het omdat hij al eerder een relatie heeft gehad .. dan acht ik de kans kleiner dat het slaagt. Heeft hij eventueel een inreisverbod opgelegd gekregen.. dan kan deze opgeheven worden.. Mits het verblijfsdoel nu anders is dan eerst.
05/09/2016 21:43
Hallo, ik heb nu bijna een jaar een relatie met iemand uit Chili. Graag willen we in Nederland samenwonen. Ik heb sinds 1 september een jaarcontract met de intentie tot verlenging (traineeship). Is het mogelijk om een visum aan te vragen met dit jaarcontract inclusief een intentieverklaring van de werkgever?
Kruimel tegen LvD90
14/09/2016 20:02
sorrie voor mijn late reactie.. Maar nee volgens mij kan dit niet. Ligt er aan wat voor visum.. Toeristenvisum zal wel lukken .. maar TEV niet. Hiervoor dient je contract toch echt minimaal een jaar geldig te zijn op het moment van indienen van de aanvraag. Vraag anders je werkgever of hij je een anderhalf jaar contract kan geven.. Als hij toch die intentie heeft, waarom zou dat dan niet kunnen? In dat geval zou jou probleem opgelost zijn.
16/08/2016 19:36
Beste heer mevrouw ik graag mijn vriendin naar Nederland hallen maar ik lees dat je een jaar contact moet hebben maar ik heb een contact van 7 maanden en na zeven maanden weer een contact van 8 maanden kan ik daar mee ook verblijf aanvragen
Groetjes
Kruimel tegen Wiren
25/08/2016 21:38
het antwoord is heel kort : nee
je contract dient op het moment van aanvraag nog minimaal 12 maanden beschikbaar te zijn.. dus eigenlijk moet je een jaarcontract plus een paar dagen hebben of zo
24/07/2016 15:43
Ik heb inmiddels ruim 2.5 jaar een relatie met een Russische vrouw, inmiddels heeft zij haar inburgeringsexamen gedaan .
Nu heb ik een eigen bedrijfje maar heb de afgelopen jaren niet echt veel winst gemaakt , wel haal ik per maand €2500,00 als salaris uit mijn bedrijf.
deze zijn in mijn jaarlijkse inkomstenbelasting vermeld .
mijn vraag is nu wat te doen ?
28/07/2016 08:47
volgens mij moet je als zelfstandige je inkomsten / stukken van de laatste drie jaar inleveren (als ik me niet vergis).. Volgens mij kun je met 2500 per maand aan inkomsten wel de TEV doen (hit me if im wrong). Je moet dacht ik ook aantonen dat je alle belastingen hebt afgedragen. Als ik jou was zou ik navragen bij de IND (hoeveel je als zelfstandige precies moet hebben en wat je precies moet inleveren) .. Je zou deze vraag ook eens voor kunnen leggen op het forum van www.buitenlandsepartner.nl Daar zitten ook advocaten die meelezen en antwoord geven die zijn gespecialiseerd in vreemdelingenrecht.
24/06/2016 18:10
hoi kruimel
ik heb een vriendin in suriname. die ik graag voor goed naar nederland wil laten komen om een gelukkig bestaan op te bouwen .maar in de onschrijving van de ind staat wel als ik er mee zou trouwen of samen wonen dat ik een miniumloon 23 jaar en ouder € 1.524,60 moet hebben . maar dat is voor mensen die werken hoe ik het er uit haal. maar ik heb een bijstand uitkering maar geld dat ook als een minium loon ?

groetjes johan 1958
11/07/2016 21:03
sorrie voor mijn late reactie Johan, was druk met verhuizen,. Maar helaas voor jou mag je geen bijstand uitkering hebben om de TEV aan te vragen. Ook niet als je partner al eenmaal hier is en je de TEV al eenmaal hebt..