Public

Partner naar Nederland halen om hier te komen wonen, wat moet je doen?

Kruimel > Gezinsperikelen

6-5-2015

Heb jij ook een partner (ongehuwd)  in het buitenland en wil jij hem of haar naar Nederland halen om hier samen een toekomst op te bouwen? In dit artikel beschrijf ik alles wat je weten moet, waar je aan moet voldoen en hoe de procedures lopen. Nederland hanteert een ontmoedigingsbeleid. Houdt er dus rekening mee dat het een heel gedoe is en dat het veel tijd in beslag neemt.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die een ongehuwde partner hebben buiten de EU of voor mensen die een ongehuwde partner hebben binnen de EU, met een nationaliteit van buiten de EU, die nog geen verblijfsvergunning heeft voor het betreffende land waarin hij of zij woont. Het kost een hoop uitzoekwerk om erachter te komen waar je allemaal aan moet voldoen, hoe de procedures lopen en wat het allemaal kost. In dit artikel staat alles wat je weten moet in één oogopslag. Voor aanvullende vragen kun je alles vinden op de website van het IND. *In principe hoef je niemand in te schakelen om te bemiddelen (extern bureau), dit levert onnodig extra kosten op. Alle formulieren zijn duidelijk en in principe is alles op te vragen via het IND.

cceff8faa855336ad53b3325914caea2Z2VtZW5n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verblijf bij (on)gehuwde partner, garant staan.

De trouweis die in oktober 2012 van kracht ging is inmiddels komen te vervallen. Het is dus weer mogelijk een ongehuwde partner naar Nederland te halen. Op 1 juni 2013 is de wet Modern migratiebeleid in werking getreden. Hiermee zijn wel een aantal veranderingen opgetreden ten aanzien van het vorige beleid. Welke wijzigingen dit zijn wordt verder in dit artikel verwoord. Een aantal dingen blijven hetzelfde, zoals het garant staan voor je partner.

Als je, je partner naar Nederland wilt halen om hier samen een toekomst op te bouwen, zul je garant moeten staan voor die persoon. Besef dat dit het nodige van jou en je relatie vraagt. Je moet je wel beseffen dat het lot van jouw partner in jouw handen ligt en dat wanneer jij besluit de relatie te verbreken, dit consequenties heeft voor de toekomst van je partner. Als je bereid bent om de eerste jaren 100% verantwoordelijk te zijn voor je partner en je het risico toch wilt nemen, dan dien je aan de volgende eisen te voldoen:  

  • Je moet een bruto inkomen hebben van minimaal € 1.501,80 per maand exclusief vakantiegeld (SV loon). Dit bedrag wordt tweemaal per jaar geïndexeerd, dit inkomen geldt vanaf 1 januari 2015
  • Jullie moeten beiden ouder zijn dan 21
  • Jullie mogen beiden niet gehuwd zijn
  • Je moet minimaal een jaarcontract hebben die  minimaal 1 jaar geldig is op het moment van aanvraag (wanneer die dus binnenkomt!!!) en een werkgeversverklaring
  • Je partner mag geen strafblad hebben
  • Je partner mag niet eerder illegaal in Nederland zijn verbleven

Indien je aan deze eisen voldoet, dient jouw partner het basisexamen "Inburgering in het buitenland" af te leggen bij de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft. Zonder een diploma kan je verder geen stappen ondernemen. Het officiële leerpakket voor dit examen heet: “Naar Nederland” en is voor
€ 110,00 te bestellen bij uitgeverij Boom. Dit pakket bevat alles wat je moet weten om het examen te maken. Er zijn veel leerboeken te koop voor inburgering, echter is dit het enigste officiële pakket. Bestel deze dus en geen andere, anders loop je het risico dat je partner het examen niet haalt. Het examen kost momenteel
€ 350,00. Het pakket kun je via deze site bestellen: http://www.naarnederland.nl/bestellen

Hoe gaat het in zijn werk?

Jij vraag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken het examen aan voor jouw partner en geeft alle gegevens door die zij vragen (naam, achternaam, adres, ambassade van het land waar hij of zij verblijft, geboortedatum, nummer van het paspoort en het e-mail adres). Als je deze gegevens hebt ingevuld, krijg je een mail die je moet bevestigen. Vervolgens stort je het geld op de rekening van het ministerie, waarna zij jou een code geven. Het duurt minimaal 5 werkdagen voordat de betaling bij het ministerie is verwerkt. Als je de code ontvangen hebt, belt je partner naar de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft voor het maken van een afspraak. Je partner dient zijn of haar paspoort mee te nemen. Wanneer je partner in een land verblijf waarvoor hij nog een procedure heeft lopen, dan dient hij een bewijs van bestendig verblijf aan te tonen. Een bewijs van aanvraag van een verblijfvergunning kan in sommige gevallen niet voldoende zijn. Zorg ervoor dat deze geupdate is. Je dient aan te kunnen tonen dat zijn of haar aanvraag nog steeds loopt en dat hij of zij nog minimaal 3 maanden in het land mag verblijven. Wanneer je partner zich gemeld heeft en alles heeft ingediend, worden vingerafdrukken en een foto genomen. Het examen kan nu beginnen. De aanmelding van het examen kun je doen via deze link: https://www.minbuza.nl/producten-en-diensten/burgerzaken/basisexamen-inburgering-in-het-buitenland/formulier

In de meeste gevallen hoort je partner dezelfde dag nog of hij of zij is geslaagd. In uitzonderlijke gevallen kan het maximaal 2 weken duren. Let op: het diploma is maar een jaar geldig!

Je partner is geslaagd en dan?

Wanneer je partner zijn of haar examen gehaald heeft, kun je de aanvraag TEV (Toegang en verblijf) indienen. De advies aanvraag MVV is komen te vervallen met het nieuwe migratiebeleid.Op dit moment is er geen aparte MVV en VVR aanvraag meer. Met de TEV vraagt u zowel de MVV als de VVR tegelijkertijd aan. Deze formulieren kun je downloaden via de website van het IND. (Mensen uit sommige landen hoeven geen MVV aan te vragen, deze lijst kun je terugvinden op de site van het IND). Voorheen diende de buitenlandse partner zelf de aanvraag in te dienen. Met het in werking treden van het nieuwe migratiebeleid is het ook mogelijk dat de referent de aanvraag indient. Zodra de MVV is verleend dient de buitenlandse partner binnen drie maanden zijn of haar  MVV op te halen bij het Nederlands Consulaat. Daarna heeft hij of zij nog drie maanden de tijd om Nedeland in te reizen. Na aankomst kan hij of zij binnen twee weken zijn of haar verblijfsvergunning ophalen. Waar en wanneer hoort u van het IND.

Om dit formulier  in te kunnen dienen dien je de volgende gegevens mee te sturen:

  • Arbeidscontract verblijfsgever (minimaal een jaarcontract op het moment van indienen aanvraag TEV)
  • Werkgeversverklaring verblijfsgever
  • 3 loonstroken (niet ouder dan 3 maanden), verblijfsgever
  • Kopie van verblijfsvergunning, Nederlandse identiteitskaart of Nederlands paspoort van referent in Nederland met pagina’s visa en reisstempels
  • Bijlage IND garantverklaring (zie formulier)
  • Ongehuwdheidsverklaring van partner (let op: hij moet gelegaliseerd zijn / appostille stempel hebben en  vertaald zijn, de vertaling moet ook weer gelegaliseerd worden!)
  • Kopie geboorteakte (gelegaliseerd / apostille) de geboorteakte is niet nodig voor MVV maar wel bij Inschrijving in GBA gemeente en bij de Ambassade (let op: deze moet vertaald zijn!)
  • Vragenlijst (zie formulier IND) inclusief bewijsstukken van jullie relatie: oa. foto’s, reisdocumenten, telefoonnota’s, verklaringen van familieleden etc.
  • Diploma van het examen
  • Van je partner een kopie van het paspoort met pagina’s met visa en reisstempels
  • De bereidheid in Nederland een Tubercolose onderzoek te doen binnen drie maanden (intentieverklaring)

 

Voor alle aanvragen moet je legeskosten betalen.


Per 1 juli 2014  zijn de volgende tarieven vastgesteld:

TEV aanvraag  (inreisvisum) € 228,-
VVR aanvraag zonder MVV  (tijdelijke verblijfsvergunning voor verblijf bij partner)  €  228,-
Verlengen VVR € 228,-

* Alle legeskosten dienen meteen  betaald te worden op het moment dat je de aanvraag indient.  Dit mag zowel contant als met pin.

 

Verblijf bij partner op basis van MVV en VVR neemt veel verplichtingen met zich mee. Verstrekken van onjuiste gegevens of het te laat doorgeven van veranderingen kan leiden tot intrekken verblijfsvergunning! Kijk voor de verplichtingen op de website van het IND en raadpleeg de brochure!

Alle formulieren zijn te downloaden bij de website van het IND:  http://www.ind.nl

22/06/2013 12:09

Reacties (177) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
1
25/05/2015 11:54
Beste kruimel,

Een hele nuttige artike voor velen, dank. Ik zit echter nog wel me een aantal vragen. Een kennis van mij kent iemand een halfjaar waarmee deze de rest van haar leven wil doorbrengen. De persoon was eerder getrouwd geweest met een nicht en is vanuit herkomstland hiernaatoe gebracht. Zijn nicht echter bleek niet van hem te houden en hij kon niet meer met haar verdergaan en zijn ze gescheiden (ruim 4 jaar geleden). Hij had eerst wel zijn verblijfsvergunning gekregen maar toen was zijn nicht naar het ind geweest en is er onder valse voorwendselen echt zijn verblijfsvergunning ingetrokken. Hij is wel een tijdje hier nog illegaal verblevenen was ook door de politie een keertje opgepakt en moet nu terug. De kennis van mij wil een toekomst met hem opbouwen hier, maar ze is heel erg bang dat haar situatie er niet goed voor staat ook aangezien zij op het moment nog geen baan heeft en geen woning en bang is dat zijn verleden haar situatie ook niet makkelijker op kan maken. ik hoop dat je me hier meer over kunt vertellen

groet,

Dank!
26/05/2015 20:22
ik denk dat het heel moeilijk voor ze zal worden.. vanuit nederland kunnen ze samen niks doen.. iig geen TEV aanvraag doen.. De TEV aanvraag dient namelijk in het land van herkomst aangevraagd te worden..

Over het intrekken van de verblijfsvergunning.. onder valse voorwendselen dat hangt er dus vanaf.. als hij op basis van hun relatie een verblijfsvergunning had en ze gingen scheiden binnen de termijn dat hij een zelfstandige verblijfsvergunning aan had kunnen vragen (ik geloof dat dat 3 jaar was, mr volgens mij is dat nu 5 jaar, hit me if im wrong) dan is er niks onder valse voorwenselen aan.. want zo zijn de regels nu eenmaal.. niet lang genoeg in nederland op basis van een relatie en je gaat uitelkaar dan wordt nu eenmaal je vergunning ingetrokken. Dat die vrouw het wellicht gemeld heeft.. tja.. dat had ik ook gedaan waarschijnlijk als ik was gescheiden... dat is ze zelfs verplicht....... als hij wel lang genoeg hier zou zijn geweest en een baan had gehad dan had hij gewoon een zelfstandige verblijfsvergunning aan kunnen vragen.. daar had zijn ex helemaal niks tegen kunnen doen... In dat geval heeft hij het zelf waarschijnlijk niet zo heel handig aangepakt...... De vraag is dus wat hij onder valse voorwendselen verstaat.. ?

Het feit is dus nu dat hij illegaal in nederland is gebleven en is opgepakt door de politie.. en dat hij dus gedeporteert gaat worden? of vrijwillig zelf moet vertrekken? .. Hij zal als dat gebeurt een verbod op inreizen krijgen. Maar.. indien er vanuit zijn land van herkomst een TEV aanvraag gedaan zou worden dan zou dit op te heffen kunnen zijn... Echter is natuurlijk wel de vraag in hoeverre het IND zijn vorige relatie mee gaat wegen in hun beslissing voor het verstrekken van de TEV op basis van de relatie. Ik ben zelf idd ook bang dat dat hun wel eens in de weg zou kunnen staan. Daar jouw kennis geen werk heeft is het aanvragen van de TEV sowieso niet mogelijk.

Het enige wat ze nog zouden kunnen overwegen is de EU route te doen.. Maar daarvoor moeten ze in de meeste landen wel getrouwd zijn.. alleen in belgie kun je een wettelijke samenwoonst afsluiten en de route doen als samenwonenden.. mr daarvoor moet je wel aantoonbaar minimaal 2 jaar een relatie hebben.. Voor de eu route moet je kennis ook over inkomsten beschikken.. dus er zal toch gewerkt moeten worden.
19/05/2015 22:35
Bedankt voor je antwoord Kruimel.

Nog een klein vraagje. Mijn partner is eerder in Nederland verbleven bij zijn familieleden voordat wij elkaar kenden middels een visum voor vakantie. Zijn visum was ongeveer een maand verlopen waardoor hij dus 1 maand illegaal in Nederland rondliep. De politie heeft hem terug gestuurd naar Marokko en moest per direct een ticket kopen. De politie heeft wel aangegeven dat hij legaal terug mag komen naar Nederland. In de formulieren vragen ze naar illegaal verblijf en wil dit eerlijk invullen. Zou dit kunnen betekenen dat ons aanvraag wordt afgewezen door zijn visum was verlopen en onterecht een maand langer in Nederland is verbleven?

Groet Gulumsee
20/05/2015 21:18
om een toeristenvisum te bemachtigen zal het idd moeilijk worden.. mr zelfs al zou hij een verbod hebben op het schengengebied door zijn illegaliteit dan nog kun je dat op laten heffen als je een TEV aanvraag doet op basis van je relatie.. Je moet het wel vermelden.. vermeld je het niet en ze weten het toch dan heb je een groter probleem.
19/05/2015 20:30
Hallo Kruimel,

Mijn partner woont in Marokko en binnenkort willen wij de procedure toegang en verblijf starten om mijn partner naar Nederland te halen. Ik voldoe aan alle eisen hierboven genoemd. Naast mijn huidige baan volg ik nog een HBO studie en ben woonachtig in een studentenflat. Heeft dit enige nadelige invloed op de procedure. Of zijn er eisen betreft het wonen (zelfstandige huurwoning)?

Groet Gulumsee
19/05/2015 21:03
zolang hij daar officieel met jou mag en gaat wonen dan zie ik niet in waarom het nadelige invloed zou hebben op de procedure
05/05/2015 19:00
hoe veel moet ik verdinen om mijn vriend hier ophalen ??
Kruimel tegen Mad90
06/05/2015 12:05
als je het artikel volledig gelezen zou hebben dan had je dit kunnen lezen ... je moet bruto 1501,80 exclusief vakantiegeld per maand verdienen.. vergeet niet dat je minimaal een jaarcontract moet hebben op het moment dat de aanvraag is ingediend. Hij moet op DAT moment dus nog een jaar beschikbaar zijn.. Dus als je al een jaarcontract hebt en je vraag daarna pas de TEV aan dan voldoet je contract dus niet meer aan de eisen
06/05/2015 12:09
ohja vergeet niet naar het SV loon te kijken.. je SV loon is altijd lager dan je BT loon .. Het gaat namelijk om je belastbaar inkomen dus niet over je volledig bruto inkomen
04/05/2015 19:26
In aanvulling op mijn eerder vraag: stel wij zetten er spoed achter, hoe lang duurt het gehele traject van aanvragen examen tot legaal in Nederland verblijven?

Dank!
04/05/2015 19:16
Beste Kruimel,

Dank je voor je heldere verhaal. Mijn vriendin is Amerikaanse. Is het mogelijk om dit proces te doorlopen in de 90 dagen dat ze in Nederland is? Of moet ze het examen afleggen in Amerika?

Daarnaast is voor Amerikanen geen MVV nodig. Dus als ik het goed begrijp: zij haalt het examen (350 + 110 euro), ik vraag TEV aan (228) euro, zij haalt verblijfsvergunning op. Is aan het ophalen van je verblijfsvergunning ook nog een kostenpost gebonden? Of is het TEV je verblijfsvergunning?

En begrijp ik het goed dat je ieder jaar opnieuw je verblijfsvergunning moet verlengen?

Alvast bedankt voor je reactie!
04/05/2015 21:27
hoi Jackjohnson
Nee je vriendin mag dit niet in nederland doen... Zij moet in land van herkomst zijn tijdens het aanvragen van de TEV alsook het examen in land van herkomst afleggen. De tev is verblijfsvergunning dus volgens mij zitten er aan het pasje geen kosten verbonden... Hoe lang de TEV geldig is weet ik eigenlijk niet zo.. volgens mij idd een jaar.. mr na een aantal jaren kan ze wel een vergunning voor langdurig ingezetene of voortgezet verblijf aanvragen. .. Het tev traject kan in principe binnen 6 maanden afgerond zijn.. afhankelijk of ze het examen direct haalt natuurlijk. . soms kan het ook in 4 of 5 maanden.. ken wel mensen bij wie het zo snel is gegaan.
14/04/2015 12:30
Beste Kruimel,

Ik wil mijn vriendin uit Oekraine naar Nederland halen om samen te wonen. Ben 23 jaar en studeer nog op de universiteit. Ik ben ervan op de hoogte dat er een inkomensgrens is om je partner naar NL te halen. Ik ben momenteel in dienst van een Litouws bedrijf (contract voor 2 jaar) en voldoe daarmee aan de inkomensgrens die gesteld is door het IND. Echter omdat ik in dienst ben vaan een Litouws bedrijf, betaal ik ook in Litouwen belasting. Is het nog steeds mogelijk om mijn vriendin naar NL te halen in dit geval?

Graag verneem ik en met vriendelijke groet,

Serp
15/04/2015 15:17
Beste Serpi,
Volgens mijn eigen logische beredenering ga ik er vanuit dat het IND er niet meer akkoord gaat.. wanneer jij een contract hebt in het buitenland zou je daar dus ook werken en er dus verblijven.. je bent niet in staat dagelijks op en neer te rijden .. de vraag is dus waar jouw hoofdverblijfplaats in deze is. Als het een lithouws bedrijf is gevestigd in Nederland, dan zou het anders kunnen zijn... als je dat kunt bewijzen... Wil je zekerheid hebben in deze vraag dan raad ik je aan deze vraag even voor te leggen op het forum : buitenlandsepartner.nl .. Wettelijk gezien weet ik namelijk niet concreet hoe ze hiermee omgaan.

Even terzijde.. maar lithouwen hoort toch bij de EU? Misschien de overweging waard om de EU route te doen ?