De koning der dieren wordt ook wel een leeuw genoemd. Hij is een roofdier dat erg sterk en krachtig is. Met zijn scherpe tanden en enorme klauwen kan het grote prooien vangen. Daarnaast het aftschrikbarende gebrul!http://plzcdn.com/ZillaIMG/b28cd5284bd1a5d12967b5f9293d60d9_medium.jpg

Wat eten leeuwen?
Leeuwen maken jacht op allerlei soorten dieren. Van knaagdieren tot reptielen tot jonge nijlpaarden, giraffen, buffels, gnoes, wrattenzwijnen en zelfs olifanten! Hun prooi bestaat voornamelijk uit grote en middelgrote zoogdieren als zebra’s en antilopen. De leeuwinnen jagen het meest, waarbij ze met een groep op hun prooi afgaan. De mannetjes helpen wanneer de prooi erg groot is. Ze eten het eerst en natuurlijk ook de beste stukken vlees. Als er iets overblijft dan mogen de vrouwtjes. Leeuwen drinken verder ook water, maar kunnen ook een tijdje zonder water overleven.

Leeuwinnen krijgen welpen.
De volwassen vrouwtjes krijgen meestal rond dezelfde tijd welpen. Ze worden in een goed verborgen hol geboren en gezoogd door de moeder. Als ze 4 tot 8 weken zijn, mogen ze mee op jacht. Voor eten blijven ze ca 16 maanden afhankelijk van de moeder. De mannetjes verlaten de troep als ze 2 of 4 jaar zijn. Het doorsnee nest bij de leeuwin bestaat uit 3 welpen.

Leeuwen in het wild en de leefgebieden van de leeuw.
In het wild leven er nog tussen de 30.000 en 100.000 in het oosten en zuiden van Afrika.
Buiten de nationale parken worden ze steeds zeldzamer. Per jaar gaan er ook 20 zoogdieren dood om 1 l eeuw te voeden. In zuid Europa kan de leeuw vroeger ook voor. Nu niet meer.
De leeuw heeft tropisch woud en half woestijn nodig om te wonen. Open gebieden als grasland en savanne en dicht struikgewas vinden ze ook prettig.  

            http://plzcdn.com/ZillaIMG/fd5116ad31339334b2fa7734d54f1fab_medium.jpg

Wat doen leeuwen nog meer overdag?
Overdag doen leeuwen vaak niks. Ze rusten, en slapen ongeveer 20 uur per dag.
Als ze in de overige 4 uur wakker zijn spelen en paren ze. L eeuwen communiceren vooral met gebrul. Het gebrul is vaak tot kilometer verder te horen.

Een leeuw heeft scherpe tanden om het vlees goed te kunnen verscheuren. De poten zijn sterk en hebben veel grip. De achterpoten zijn ook stevig om ver te kunnen springen. De gespierde staart wordt gebruikt wanneer de leeuw in achtervolging op een prooi is. De manen van een leeuw kunnen variëren van kleur. Van lichtgeel tot zilvergrijs en van geelrood tot donkerbruin.

Soorten leeuwen.
Er zijn 2 ondersoorten. De berberleeuw (De Afrikaanse leeuw) en de Perzische leeuw. (De Aziatische leeuw). Leeuwen zijn ook van het zelfde geslacht als tijgers, luipaarden en jaguars.
Lees hier meer over de Tijger. Lees hier meer over de Jachtuipaarden.

31/08/2013 13:43

Reacties (1) 

Voordat je kunt reagearen moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
18/08/2012 17:20
Zeer interssant artikel! Duim taco