Altijd al prachtige dieren gevonden, komt maar zelden voor in de wilde natuur. Ik heb het natuurlijk over de " Zwarte Panter ". Helaas wordt deze prachtige katachtigen bedreigd. Zeker met name door de mens, die graag een zwarte vacht willen hebben voor jassen, tassen enz... Verschrikkelijk als deze prachtige dieren straks alleen nog maar op plaatjes te zien zijn?

De Zwarte Panter

 

 

 Hij wordt zelfs gezien als de meest agressieve dieren in de wereld.  Er is enorm veel verwarring onder de mensen, over het feit dat mensen denken dat " Alle zwarte panters " ook allemaal zwart zijn. 

De zwarte panter is een zeldzaam maar zeer intelligent dier. Ook zijn het de beste klimmers onder de katachtigen, zo kunnen ze prima klimmen via rotsen en kliffen. U zou het misschien niet zeggen maar hun zwarte kleurige vacht is een uitstekende camouflage middel.

De katten kunnen helemaal zwart zijn, of donkere vacht met zwarte vlekken.

De zwarte panters kunnen in het wild 12 jaar worden, maar in de dierentuinen ( gevangenschap) kunnen ze wel 20 jaar worden.

De Zwarte panter komt het meest voor in " Azië en Afrika". Het meest komen ze voor in Azië dan in Afrika.

Voedsel van de ' Zwarte Panter'.

De zwarte panter is een echte ' Carnivoor' Vleeseters. Ze eten onder meer : Herten, konijnen, wilde geiten,  Kippen, Vissen en Apen. De meeste ' Panters'  eten s'avonds en zijn dan ook dan het meest actief.

Om op zijn prooi af te gaan, besluipt hij zijn prooi zachtjes en plotseling maakt hij een sprong en grijpt zijn prooi met zijn voorpoten. Hij maakt de prooi dood met een harde beet in de keel van z'n prooi, waarna hij zijn prooi kan eten.

Ze kunnen ook de prooi besluipen vanuit een boom, het komt zelfs voor dat panters prooidieren pakken die 2 keer zijn gewicht hebben. Denk maar aan jonge giraffen maar ook antilopen.  

 De welpen van de panters worden geboren met de ogen dicht. Vaak slapen ze waardoor de moeder de welpen zoogt, of als zij op jacht is. Na 10 dagen openen de jonge welpen hun ogen, en zijn dan nog lang niet veilig ze zijn natuurlijk nog erg kwetsbaar en ook weer een prooi van andere roofdieren. Na 2 a 3 weken gaan de welpen mee met de moeder, om te leren lopen en vooral inspiratie en ervaringen op te doen in de wilde natuur. Na 2 a 3 maanden gaan de welpen mee op jacht, en leren ze ook vlees te eten. Ook krijgen ze van hun moeder te leren, hoe ze zich moeten verstoppen bij onraad ( handig toch, zo'n moeder)? Op jonge leeftijd leren de welpen al klimmen in bomen, en hoe ouder ze worden, gaan ze ook leren om via rotsen te klimmen. Helaas minder dan de helft van de welpen overleven het eerste jaar. Als ze pas 2 jaar zijn , zijn ze pas onafhankelijk.

23/07/2013 17:17

Reacties (4) 

Voordat je kunt reagearen moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
23/07/2013 22:35
Ik ben gek op katten, deze is ook mooi.
23/07/2013 21:58
Mooi dier.
23/07/2013 20:46
Mooi artikel goed geschreven over een geweldig dier.
23/07/2013 17:21
Gewaarlijk dier