Het leven van de ijsbeer.

Hoe ziet de ijsbeer eruit?

De ijsbeer is vuilwit; hij woont in het arctische en subarctische gebied en zwerft over een groot areaal rond, zwemmend van ijsschotsen naar ijsbergen, maar houdt zich ook aan de kust van het vasteland en de eilanden op.

De kop is lang en smal, de nek lang en het lichaam (160–250 cm lang, gewicht 300–450 kg, de mannetjes zijn groter en zwaarder dan de vrouwtjes) dicht en lang behaard, evenals de voetzolen; hiermee kunnen zij zich gemakkelijk voortbewegen op gladde bodem.

De neus is zwart, oren en staart (8–10 cm) zijn kort.

Leefomgeving:

De ijsbeer heeft een leefomgeving waar het 's winters -34 graden is en zomers 0 graden.
Maar hij kan ook leven met temperaturen van - 60 graden.
Landen waar de ijsbeer leeft zijn:
Noord Rusland (Siberië), Noord Scandinavië, Aan de kusten van Groenland, Noord Canada, het noorden van Alaska en natuurlijk de Noordpool.
IJsberen leven niet op een plek maar trekken rond.
IJsberen kunnen makkelijk 30 kilometer per dag afleggen.
Maar 80 km is ook geen groot probleem.
Moe wordt hij niet snel hij kan wel 120 kilometer aan een stuk door zwemmen.
De ijsberen zwemmen ongeveer rond snelheden van 10 kilometer per uur.
En door zijn dikke vetlaag van ongeveer 10 cm krijgt hij het niet koud.
En dan heeft hij ook nog haren van 5 cm.

 

 

 

 

 

Voedsel:

n de leef gebieden is niet zo heel veel voedsel te vinden.
Maar wat er is eet hij op.
Hij wordt daarom ook wel de heerser van de Noordpool genoemd.
Hij ruikt dode dieren al van 30 kilometer afstand.
Het voedsel van de ijsberen:
Eieren en kuikens van zeevogels, Musk ossen
(pasgeboren en kreupele dieren), dode walvisachtigen, walrus jongen, knaagdieren, korstmossen, grassen, bessen, zeehonden, en zijn eigen gevangen maaltje zoals vis.
De ijsbeer gaat meestal halverwege de dag op jacht.
De rest van de dag is hij aan het rusten en slapen.
Als je meerdere ijsberen bij elkaar ziet
is meestal de reden daarvoor dat ze een grote prooi hebben gevangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Voortplanting:  

IJsbeer paren komen alleen bij elkaar gedurende de korte paartijd.
De paartijd is meestal in de maand april.
De draagtijd van het ijsbeer jong is tussen de 8 en 9 maanden.
Het schijnt dat het jong pas na 5 maanden na de paring begint te ontwikkelen.
Het jong wordt levendbarend op de aarde gebracht.
Als het jong geboren is blijft hij 1½ jaar bij haar moeder.
De moeder is na de bevalling heel mager geworden.
Ze weegt de helft van haar normale gewicht.
Het jong is 30 centimeter lang en weegt tussen de 500 en 600 gram.
En heeft korte dunne beharing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijanden:

De ijsbeer wordt met uitsterven bedreigd.
Daarom is het ook een beschermde diersoort.
Dat komt voornamelijk door de expeditie: "Red Data Book".
Die expeditie vond in de 17de eeuw plaats.
Als eten werd er op de ijsberen gejaagd.
En in de 19de eeuw was er steeds een magere walvis vangst.
Dus gingen ze op ijsberen jagen. Om niet te verhongeren.
En dan de Eskimo's en de Indianen nog.
Die jagen nog steeds op ijsberen.
Voor de rest heeft de ijsbeer geen dierlijke vijanden.

 

 

 

28/09/2012 12:07

Reacties (13) 

Voordat je kunt reagearen moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
03/07/2012 11:43
Goed en interessant artikel !
03/07/2012 08:45
wat blijven het toch mooie dieren he...mooi artikel...
03/07/2012 08:44
leuk artikel en goede info.mooie foto's
03/07/2012 08:41
leuk!
03/07/2012 08:40
Echt magisch mooie dieren zijn het. Ik moest meteen aan knut denken :(
03/07/2012 08:36
Interessant!
03/07/2012 08:26
Heel leuk artikel, prachtig die ijsberen (: